Bästa Vitlökskapslarna 2024 – Stort Test av Vitlökskapslar

Observera att vissa länkar på vår webbplats kan vara affiliatelänkar, vilket innebär att vi får provision på ditt köp. Det låter oss fortsätta skriva artiklar som är gratis att läsa! Du kan läsa mer om vår recensionsprocess här.

Doften av vitlök som puttrar i olivolja är ett säkert tecken på en aptitretande måltid som kommer.

Ändå kan det vara svårt att få färsk vitlök i din kost varje dag, så vissa människor vänder sig till vitlökstillskott för sin dagliga dos.

Här kommer vi att gräva i forskningen bakom de möjliga fördelarna och ge förslag på de bästa vitlökskapslarna att köpa.

BILD KAPSLAR
BÄST I TEST
img_alt
 • Extrakt per kapsel: 750 mg
 • Rekommenderad dos: 1 / dag
 • Prisnivå: Låg
POPULÄRAST
img_alt
 • Extrakt per kapsel: 270 mg
 • Rekommenderad dos: 3 / dag
 • Prisnivå: Mellan
BÄSTA PREMIUMVAL
img_alt
 • Extrakt per kapsel: 600 mg
 • Rekommenderad dos: 1 / dag
 • Prisnivå: Hög
BÄSTA BILLIGA
img_alt
 • Extrakt per kapsel: 100 mg
 • Rekommenderad dos: 1-2 / dag
 • Prisnivå: Låg
img_alt
 • Extrakt per kapsel: 180 mg
 • Rekommenderad dos: 1-2 / dag
 • Prisnivå: Hög

Topp 5 bästa vitlökskapslarna 2024

1. WeightWorld Svart vitlök – Bäst i Test!

WeightWorld Svart vitlök - Bäst i Test!
Tryck för större bild

De bästa vitlökskapslarna 2024 är dessa med svart vitlök från WeightWorld. Låt dig inte skrämmas av dess namn; svart vitlök är nämligen helt vanlig rå vitlök som har jäst under kontrollerade höga temperaturer och hög luftfuktighet i flera veckor (1). Under åldrandet omvandlas instabila föreningar av rå vitlök, såsom alliin, till stabila föreningar, inklusive s-allylcystein (SAC), som har en stark antioxidanteffekt (2).

Den svarta vitlöken innehåller mer antioxidanter än vanlig vitlök, vilket gör det till ett effektivare tillskott än de övriga som baseras på vanlig vitlök. Kapslarna hjälper därmed till mot oxidativ stress samtidigt som det stärker immunförsvaret. Innehållet i kapslarna är även väldigt rent vilket gör att hälsoeffekterna maximeras.

En studie från 2018 gav deltagare med hjärtsjukdom 20 gram svart vitlöksextrakt varje dag i sex månader. I slutet av studien upplevde de som tog det åldrade vitlöksextraktet förbättringar i indikatorer på hjärthälsa och antioxidantnivåer jämfört med de i placebogruppen (3).

Annan forskning tyder på att åldrat vitlöksextrakt, precis som dessa kapslar, kan hjälpa till att stödja immuncellers funktion och minska svårighetsgraden av förkylningar (4).

Varje kapsel innehåller 750 mg svart vitlöksextrakt, vilket även gör det tillräckligt att ta endast en kapsel om dagen. På så sätt är det lätt att uppnå den dagliga dosen, samtidigt som burken räcker längre. Varje burk räcker till 6 månaders konsumtion, och tillskottet har en otroligt låg kostnad per portion i förhållande till andra varumärken.

Kapslarna är även veganska, glutenfria, GMO-fria samt kvalitetsgodkända vilket gör att de passar alla möjliga typer av kostbehov. De har även fått många positiva recensioner från sina användare, vilket bekräftar dess höga kvalitet. Som pricken över i:et så omfattas de även av en nöjdhetsgaranti, vilket innebär att man blir kompenserad för produkten om man trots allt inte skulle vara nöjd!

Med det sagt är det här fantastiska vitlökskapslar som erbjuder allt man har att önska. De har ett högkvalitativt innehåll med en högpotent dosering av svart vitlök, är otroligt prisvärda och passar alla möjliga typer av kost. Helt klart bäst i test 2024!


2. Wallda Vitlökskapslar – Populärast

Wallda Vitlökskapslar - Populärast
Tryck för större bild

Wallda vitlökskapslar är de populäraste på marknaden just nu, och det finns goda anledningar varför. Dessa vitlökskapslar är mycket konkurrenskraftiga och erbjuder mycket värde för pengarna.

Kapslarna är luktfria och extra starka. De består av äkta vitlök i vitlöksoljemacerat, och upplöses först när de kommer till tarmen. Detta gör att de blir helt luktfria så att du slipper vitlöksandedräkt. Dagsdosen ligger på 3 kapslar om dagen, vilket motsvarar 2-3 vitlöksklyftor. Den rekommenderade dosen är en portion en till tre gånger per dag. Dessa mängder ligger i linje med de som vanligtvis används i kliniska studier (5). Detta gör att varje förpackning räcker cirka 1 månad, vilket är mycket kortare än vår bäst-i-test-vinnare. Ser man därför till pris per portion så är detta tillskott betydligt dyrare, vilket gör att vi inte placerar detta som bäst-i-test-vinnaren.

Innehållet i kapslarna är dock förhållandevis rent, men har ett fåtal extra ingredienser jämfört med vår testvinnare. Detta ses som en nackdel eftersom vi vill ha så få onödiga tillsatser som möjligt i kapslarna.

Vitlökskapslarna har fått nöjda användarrecensioner och är som sagt ett otroligt populärt val på marknaden. Vill du därför ha gediget beprövade vitlökskapslar så är det här ett perfekt val!


3. Kyolic Original 600 mg – Bästa premiumval

Kyolic Original 600 mg - Bästa premiumval
Tryck för större bild

Kyolic Original är vitlökskapslar för dig som vill ha det bästa av det bästa, och inte styrs alltför mycket av prislappen. Kapslarna har dokumenterats vetenskapligt i mer än 300 kliniska studier och över 750 publikationer, exempelvis i denna studie där det visat löfte om att förbättra kardiovaskulär hälsa genom att minska artärstelhet, förhöjda kolesterolnivåer och blodets ”klibbighet”.

Kapslarna består av AGE vitlöksextrakt, och det vitlöksextraktet är kallextraherat och kommer från Kalifornien. Det har genomgått en omfattande lagringsprocess på 18-20 månader på stålfat för att maximera hälsoeffekterna och innehållet av kapslarna. På så sätt har man fått vitlökskapslarna luktfria samtidigt som fettlösliga svavelämnen elimineras och produkten därmed blir skonsam för magen.

Varje kapsel innehåller 600 mg vitlöksextrakt, vilket gör att man endast behöver ta en kapsel om dagen. Det vi inte gillar med dessa kapslar är att de har ingredienser såsom förtjockningsmedel, klumpförebyggande medel, ytbehandlingsmedel och emulgeringsmedel, vilket försämrar dess renlighet. Dessa tillsatser kan dock göra att kapslarna blir enklare att ta, vilket trots allt kan vara positivt för slutanvändaren.

Summan av kardemumman är att Kyolic vitlökskapslar är ett riktigt beprövat val som har klinisk forskning bakom sig, vilket ger det otroligt hög trovärdighet. Man ska dock komma ihåg att det inte är något unikt i sig med dessa kapslar – eftersom samma eller liknande innehåll finns även i andra vitlökskapslar. Vill man dock vara säker på att hälsoeffekterna ska framträda är det ett säkert val att välja Kyolic vitlökskapslar!


4. Topformula Vitlökstabletter – Bästa billiga

Topformula Vitlökstabletter - Bästa billiga
Tryck för större bild

För den som bara är ut efter ett billigt vitlökstillskott så är dessa vitlökstabletter från Topformula det billigaste som finns. I denna förpackning ingår 90 tabletter, och den rekommenderade dosen är 1-2 tabletter dagligen. Det gör att varje burk räcker i cirka 2-3 månader.

Tillskottet är otroligt billigt och hela förpackningen har ett pris på drygt 30 kr, vilket alltså ger ett pris per kapsel på cirka 0,3 kr. Det är svårt att hitta några billigare vitlökskapslar på marknaden idag. Man bör dock uppmärksamma att det billiga priset innebär något lägre kvalitet, då exempelvis fyllnadsmedel står som första ingrediens på ingredienslistan. Överlag har kapslarna dock inte särskilt många ingredienser förutom vitlöksextrakt, vilket är positivt.

Vitlökskapslarna är även svensktillverkade vilket vi tycker om. Det gör att man stödjer den inhemska industrin samtidigt som man i detta fallet får ett riktigt attraktivt pris. Vill du därför köpa vitlökskapslar utan att tömma plånboken, och inte heller behöver ha optimalt innehåll i varje kapsel, så är detta ett riktigt bra val!


5. AllicinMAX Vitlökskapslar

AllicinMAX Vitlökskapslar
Tryck för större bild

AllicinMAX är något av en unik variant av vitlökskapslar, då de har en patenterad vattenbaserad extraktionsmetod för att bevara och garantera allicin nivåerna från vitlöken. Detta gör att vitlöken skyddas mot angrepp av skadedjur, vilket kan förbättra hälsoeffekterna. Allicin sägs även ha antimykotiska och antiseptiska egenskaper, det vill säga vara svamp-, bakterie- och virusdödande.

Tack vare den den patenterade tillverkningsmetoden innehåller AllicinMAX 100 procent stabiliserad allicin som kroppen snabbt kan ta till sig. Detta är det vi tycker om mest med dessa vitlökskapslar.

Kikar vi på innehållsförteckningen hittar vi ingredienserna Allisure®-extrakt (deras patenterade variant), hydroksipropylmetylcellulosa, maltodextrin och gummi arabicum. Eftersom Allisure-extrakt står först på listan, betyder det att det är den vanligast förekommande ingrediensen. De övriga ingredienserna används framförallt för att kunna framställa kapslarna, vilket vi således inte tycker är något fel.

Många användare tycker att dessa kapslar håller högsta kvalitet, och vi håller i stort med om detta. Doseringen är dock något låg med 180 mg Allisure®-extrakt per kapsel, vilket gör det till ett relativt dyrt val sett till mg extrakt per krona. Vi tycker därmed inte att det här är de bästa vitlökskapslarna på marknaden, även om de helt klart förtjänar att placeras på topplistan!


Är vitlökstillskott bra för dig?

Vitlök har använts sedan urminnes tider för sina hälsofrämjande och sjukdomsförebyggande egenskaper. De flesta av vitlökens hälsofördelar beror på dess svavelföreningar, främst allicin.

Allicin är en förening som bara förblir stabil en kort tid efter att rå vitlök har krossats eller hackats. Även om forskningen genom åren har varit motstridig, nyare studier tyder på att allicin som finns i vitlökspulvertillskott kan absorberas av din kropp lika effektivt som pressad rå vitlök (6). 

Detta bör komma som goda nyheter, särskilt för dem som vill undvika den skarpa, kryddiga smaken av rå vitlök men vill njuta av hälsofördelarna. 

Den starkaste forskningen hittills stödjer vitlökens förmåga att sänka totalt kolesterol och lågdensitetslipoprotein (LDL) kolesterol (7), precis som svartkumminolja och glucomannan. LDL-kolesterol anses vara det ”dåliga kolesterolet” eftersom höga nivåer i ditt blod ökar risken för hjärtinfarkt eller stroke. 

Det kan dock ta så lång tid som åtta veckor att använda ett vitlökstillskott för att se lägre kolesterolnivåer konsekvent (8).

Även om ytterligare studier fortfarande behövs, kan vitlök också kunna minska risken för andra kroniska sjukdomar, tack vare dess antioxidant och antiinflammatoriska egenskaper.

Enligt en ny recension från 2020 publicerad i tidskriften Antioxidants, kan vitlök bidra till att (9):

 • Minska blodtrycket
 • Skydda mot hjärt-kärlsjukdomar
 • Förbättra blodsockret
 • Skydda mot bakterieinfektioner
 • Lägre inflammation
 • Stöd ett hälsosamt immunförsvar

Vitlök är också rikt på vitaminer och mineraler som kalcium, fosfor, zink, kalium och magnesium. Vitaminerna C och K samt folat, niacin och tiamin finns också rikligt i vitlök. Det är inte riktigt som att ta multivitamin, men det hjälper dig trots att allt uppfylla dina näringsbehov.

Vad du ska leta efter i vitlökskapslar

Innan du köper en burk med vitlökskapslar, överväg dessa kriterier.

Ingredienser

En av de första sakerna du vill göra innan du köper ett kosttillskott för vitlök är att noggrant läsa innehållsförteckningen.

Vissa produkter innehåller ytterligare hälsofrämjande föreningar som kan ge produkten ett mervärde. Om du är osäker på en ingrediens, gör alltid din forskning för att bekanta dig med den.

Försök att välja ett tillskott med begränsade artificiella ingredienser, fyllnadsmedel och tillsatser för att hålla det så naturligt som möjligt.

Dessutom är det viktigt att veta vilka ingredienser som finns i din produkt för att undvika potentiella reaktioner på allergener eller mediciner du tar. 

Dessutom, om du följer en vegansk kost är det viktigt att dubbelkolla ingredienslistan för att säkerställa att inga animaliska derivat finns närvarande.

Typ av vitlök

Allt detta beror på personliga preferenser. De flesta vitlökstillskott på marknaden idag är gjorda med en luktfri formulering, vilket kan vara att föredra. Vissa kommer till och med förstärkt med persilja, vilket kan hjälpa till att maskera all kvardröjande vitlöksdoft.

Det finns framförallt fyra typer av vitlökstillskott att välja mellan:

 • Pulveriserade eller torkade vitlökskapslar: ‌Vitlöksklyftor krossas, torkas och görs till ett pulver.
 • ‌Lagrat vitlöksextrakt: ‌Detta är rå vitlök som har lagrats i etanol i upp till 20 månader.
 • ‌Ångdestillerad vitlöksolja: ‌Vitlöksoljekapslar har ett förhållande på 1 procent svavelföreningar till 99 procent vegetabilisk olja.
 • ‌Vitlöksoljemacerat: ‌Detta vitlökskapseltillskott består av mald vitlök i vegetabilisk olja.

Kostnad

Dyrare betyder inte alltid bättre. Du kan betala en premie för extrafunktioner som ekologiska eller icke-GMO, men de garanterar inte ett mer effektivt vitlökstillskott.

Håll dig inom din prisklass och se till att vitlök är ett bra val för dig (kontrollera med din läkare) innan du spenderar mycket pengar på ett vitlökstillskott.

Vem bör inte ta vitlökstillskott?

Säkerheten för vitlökstillskott hos gravida eller ammande kvinnor har inte bekräftats. Som sådan kan dessa individer vilja undvika tillskott om inte annat rekommenderas av deras vårdgivare.

Vitlökstillskott kan öka en persons risk för blödning. Om du tar blodförtunnande medel eller om du behöver opereras, prata med din läkare innan du tar vitlökskapslar.

Personer som är allergiska mot vitlök bör också undvika att ta vitlökstillskott.

Potentiella biverkningar

Vitlökstillskott tolereras i allmänhet väl av de flesta friska individer. Om de tas i stora mängder kan de orsaka följande biverkningar:

 • Dålig andedräkt
 • Kroppsodör
 • Dålig matsmältning
 • Orolig mage

Dessa biverkningar är dock mer benägna att uppstå vid konsumtion av rå vitlök. De flesta luktfria vitlökstillskott kommer inte att orsaka dålig andedräkt eller kroppslukt.

Vanliga frågor om vitlökskapslar

Vad är vitlökskapslar bra för?

Även om vi behöver mer solida studier, innehåller vitlökspiller potenta antioxidanter och andra fördelaktiga föreningar som kan stödja hjärtat och cirkulationssystemet genom att stödja hälsosamma kolesterolnivåer och blodtryck. Viss forskning tyder på att vitlök också kan stödja ett hälsosamt immunförsvar.

Är vitlökskapslar lika bra som färsk vitlök?

Ja. Studier tyder på att vitlökspiller kan ge de hälsofrämjande föreningarna i vitlök i en form som kroppen lätt kan använda. Dessutom skulle man behöva äta mycket vitlöksklyftor dagligen för att motsvara mängden som finns i de flesta kosttillskott.

Är det bra att ta vitlökskapslar varje dag?

Ja. För att skörda fördelarna med vitlökstillskott bör kapslar tas varje dag om inte annat rekommenderas av din läkare.

Hur många vitlökskapslar ska man ta per dag?

Det finns ingen standarddos för vitlökstillskott. De flesta tillverkare rekommenderar att du tar allt från ett till två eller tre kapslar per dag. För exakt dosering, tala med din läkare.

Var kan man köpa vitlökskapslar?

Vitlökskapslar finns på många olika butiker, både fysiska och på nätet. Det är oftast billigast (sett till vitlök per krona) att beställa på nätet. Om du handlar i fysiska butiker kan det finnas några varianter av dessa kapslar i välrenommerade ICA-butiker, Apotek och på Coop, men vi rekommenderar starkt att beställa via nätet för att maximera valutan för pengarna.

Foto av författare

Skrivet av: Filip

Filip är grundaren av Xtremefit och har många år av träning i bagaget. Han är mycket erfaren inom styrketräning och kost, och har genom åren lärt sig hur man formar kroppen och psyket med hjälp av kost och träning. Idag vill han med hjälp av sin kunskap hjälpa fler att göra hälsosamma val i vardagen utan att tumma på livskvaliteten.