Bästa Spikkudde 2024 – Bäst i Test & Köpguide

Observera att vissa länkar på vår webbplats kan vara affiliatelänkar, vilket innebär att vi får provision på ditt köp. Det låter oss fortsätta skriva artiklar som är gratis att läsa! Du kan läsa mer om vår recensionsprocess här.

Användningen av akupressur tros ha sitt ursprung i Kina för mer än 4 000 år sedan. Enligt kinesisk medicin flyttas livsenergi genom kroppen genom 14 kanaler som kallas meridianer, och de ursprungliga utövarna av denna friskvårdsbehandling trodde att de kunde förbättra hälsan genom att förändra energiobalanser i kroppen. Även om den kliniska datan är sparsam, hävdar många användare att de drar nytta av otroliga fördelar, inklusive smärtlindring och förbättrad sömnkvalitet. Akupressur anses vara säker och icke-invasiv, och det finns nu en mängd olika spikkuddar som riktar sig mot akupressurpunkter i nacke och hals, men även spikmattor som täcker större delen av ryggen. För att hjälpa dig med ditt val har vi valt ut och testat de bästa spikkuddarna på marknaden 2024.

Snabb överblick över bästa spikkuddarna 2024

Topp 3 bästa spikkuddar 2024

1. Shakti Spikkudde – Bäst i Test!

Shakti Spikkudde - Bäst i Test

Fördelar

 • 1800 stycken piggar
 • Perfekt form
 • Mjuk och ergonomisk
 • Tillverkad i fabriker med bra arbetsförhållanden
 • Otroligt nöjda kunder

Nackdelar

 • Inga nackdelar hittade

Den bästa spikkudden i vårt stora test är spikkudden från Shakti. Shakti är ledande inom både spikmattor och spikkuddar, så det kanske inte är så konstigt att detta varumärke presterar så bra i vårt test.

Till att börja med så har spikmattan från Shakti 66 diskar, med totalt 1800 stycken piggar. Detta ger en bra fördelning av tryckpunkter och gör att behandlingen blir effektiv och skonsam mot nacke och hals. Kudden är också mycket avslappnande, och det är lätt att vänja sig vid den tack vare dess väldigt ergonomiska form. Det är också tack vare de perfekt utplacerade spikarna och den genomtänkta designen som blodcirkulationen ökar, vilket stimulerar kroppen.

Ett stort plus som vi älskar med denna spikkudde är att det är en så kallad “Gratitude factory”-produkt. Detta innebär att den skapas med genuin omtanke på arbetarna i fabriken. Kudden tillverkas i Indien, där man ser till att kvinnorna har bra arbetsförhållanden i fabriken, bra lön och arbetstider samt sjuklön, gratis läkarvård och kokerska som lagar mat. På så sätt kan man med gott samvete köpa denna spikkudde.

Kudden finns i tre olika färger, vilket gör det enkelt att hitta den perfekta för just dig. Priset är inte heller särskilt högt, vilket gör det till ett solklart val för oss. Spikkudden har även fått 5 av 5 stjärnor av alla användare som recenserat produkten på Svenskt kosttillskott, vilket stärker dess funktion och kvalitet. De säger att den är underbart skön och att de älskar den. Vi kan bara hålla med, och det är helt klart den spikkudde som är bäst i test på marknaden just nu!


2. SmartaSaker Spikkudde – Bästa billiga

SmartaSaker Spikkudde - Bästa billiga

Fördelar

 • Billig
 • Minimalistisk
 • Ger bra tryck mot nacke och hals

Nackdelar

 • Inte så hög kvalitet
 • Finns endast i en färg

Denna spikkudde är en lite billigare variant, och den kan vara perfekt om du har en låg budget. Kudden har en väldigt normal design men är tyvärr inte lika ergonomisk som Shakti spikkudde. Den har en väldigt ”basic” design och finns endast i färgen svart. Men även om den enkla designen kanske skrämmer dig, så är det inte något att vara rädd för. Den här spikkudden ger ett bra tryck där du använder den, såsom nacke och hals, utan att kosta skjortan.

En nackdel är även att kvaliteten på denna spikkudde inte är så hög. Men för pengarna kan man inte förvänta sig något mer, och denna spikkudde ger verkligen maximalt med kudde för pengarna.


3. rukauf Nackkudde

rukauf Nackkudde

Fördelar

 • Komfortabel form
 • Täcker en större del av övre kroppen än andra spikkuddar
 • Mycket högt betyg

Nackdelar

 • Lite smal

Den här spikkudden från märket rukauf har en lite annorlunda design, som lämpar sig perfekt för att täcka en större del av nacke och hals. Vi tycker att den här formen är riktigt bra, och just denna modell håller både högsta kvalitet och funktionalitet.

Spikkudden har en vågformad design, vilket ger optimalt tryck på kropp och hals. Eftersom den täcker en något längre yta än de vanliga spikkuddarna, så når den även axlarna och övre delen av ryggen vilket ger en effektiv behandling.

Användare är mycket nöjda med denna spikkudde, och den har fått otroligt höga betyg. De säger att den hjälper till med smärta, lymfsystemet, lugnar och mycket mer. Känslan är verkligen avslappnande, och det gör att såväl stressnivåer också drastiskt minskar. Helt klart en av de bästa spikkuddarna på marknaden!


Vad är en spikkudde?

Spikkuddar är designade för att ge liknande resultat som akupressurmassage vid nacke och hals.

Från traditionell kinesisk medicin (TCM) är akupressur en teknik som används för att frigöra blockerad chi (Qi), eller energi, i hela kroppen. När dessa blockeringar väl har tagits bort kan smärtan minska eller helt lindras.

Hur fungerar spikkuddar?

Spikkuddar innehåller flera hundra plastpunkter som trycker på många akupressurpunkter där de kan användas, såsom på nacke, huvud, händer eller fötter.

Många människor använder för närvarande akupressurmattor för att lindra smärtor och huvudvärk. Men fungerar de? Det beror på vem du frågar.

Det finns dock inte en stor mängd forskning om spikkuddar specifikt, men några små studier visar att de är fördelaktiga för att minska smärta. Många användare svär också vid de positiva resultaten.

Fördelar med spikkuddar

Spikkuddar i sig har inte studerats noggrant för deras potentiella fördelar. Eftersom dessa kuddar fungerar på samma sätt som akupressur och akupunktur – genom att stimulera tryckpunkter längs kroppens meridianer – kan de ge samma eller liknande typer av fördelar.

Den största skillnaden är att spikkuddar stimulerar många akupressurpunkter urskillningslöst, till skillnad från riktade akupressurbehandlingar som tillhandahålls av en professionell.

Fördelarna med spikkuddar är samma som de med spikmattor, eftersom båda har samma användningsområden men träffar olika punkter. Användare har där rapporterat att de har hittat lindring för följande tillstånd:

 • huvudvärk
 • nacksmärta
 • ryggvärk
 • ischiassmärta i rygg och ben
 • spända eller stela ryggmuskler
 • stress och spänningar
 • fibromyalgi smärta
 • sömnlöshet

Hur man använder en spikkudde

Spikkuddar kan ta lite tid att vänja sig vid. Piggarna är vassa och kan orsaka obehag eller smärta i flera minuter innan halsen och nacken börjar vänja sig.

För att få maximalt resultat, använd kudden varje dag i 10 till 20 minuter åt gången. Kom ihåg att andas och träna på att medvetet slappna av i din kropp. Här är några fler tips:

 • Välj ytan att lägga den på: Nybörjare använder ofta kudden när de ligger på en säng eller soffa. Intermediära och erfarna användare kan använda kudden på golvet, men välj det som du tycker ger dig mest!
 • Prova att ligga på den: Du kan också använda den för svank, så att ländryggen har direktkontakt med spikkudden.
 • Börja med ett lager mellan dig och kudden: Att bära en lätt tröja eller lägga en bit tunt tyg över spikarna kan hjälpa dig att vänja dig vid känslan av kudden. Användare rapporterar att de får bäst resultat när kudden är i kontakt med deras bara hud, men känner inte behov av att ta av tröjan direkt.
 • Kom i position långsamt: Ligg ner med vikten jämnt fördelad på kudden. Detta hjälper dig att undvika skador från punkterna.
 • Placera om dig försiktigt: Rör dig helst inte när du kommit i position på spikkudden, eftersom du lättare kan sticka hål på eller repa huden på det sättet.
 • Använd den regelbundet: Det tar tid att vänja sig vid kuddar, men verkar verkligen fungera för många människor. Om den här produkten tilltalar dig, håll dig till den och ge den tid att fungera.

Vad ska man leta efter i en spikkudde

När du väljer en spikkudde bör du tänka på:

 • Material: Spikkuddar är gjorda av en rad mycket syntetiska och miljövänliga material. Materialen som används för att tillverka kudden är vanligtvis en av de största faktorerna i priset. Du kommer att vilja leta efter en spikkudde inom din budget gjord av hållbara material som du är bekväm med.
 • Antal spikar och stil: Kuddarna skiljer sig åt i antalet spikar de har och till och med formen/stilen på spikarna. Du bör notera hur spikarna är fästa på kudden eftersom detta kan påverka hur länge de håller utan att gå av!
 • Alla ”bonus”-saker: Som med de flesta saker så kommer vissa saker att ge dig extra tillbehör som du kan använda med spikkudden. Om du planerar att ta din kudde med dig kanske du exempelvis vill leta efter en som kommer med en bärväska.

Säkerhetstips

Spikkuddar är inte säkra för alla. Du bör tänka på några saker innan du köper eller använder en:

 • Spikarna på kudden kan tränga igenom huden, särskilt när de används felaktigt. För att undvika sår eller infektion, använd inte en spikkudde om du har tunn hud, diabetes eller dålig cirkulation.
 • De flesta tillverkare av spikkuddar rekommenderar inte att du använder dem under graviditeten.
 • Använd inte en spikkudde för att framkalla förlossning. Akupressur för förlossning bör endast göras under en medicinsk personals övervakning.
 • Spädbarn, småbarn och små barn bör inte använda spikkuddar.
 • Om du har högt eller lågt blodtryck, tala med din läkare innan du använder den.
 • Spikkuddar ska inte användas istället för medicinska behandlingar eller ordinerade mediciner.

När man ska träffa en läkare

Det är viktigt att diskutera eventuella medicinska problem med din läkare. Du bör aldrig använda en spikkudde som ersättning för sjukvård.

En spikkudde är inte en ersättning för ordinerade mediciner eller medicinska behandlingar.

Om du har smärta som inte försvinner är det viktigt att uppsöka läkare. Meddela din läkare omedelbart om smärta, domningar eller svaghet sprider sig eller blir värre.

Vanliga frågor om spikkuddar

Hur lång tid tar det för en spikkudde att fungera?

Att använda en spikkudde i cirka 20 minuter anses allmänt vara tillräckligt. Du kan behöva bygga upp till detta från en kortare tidsperiod, såsom 10 minuter, eller bära kläder medan du gör detta i början. Det är en bra idé att följa anvisningarna från tillverkaren och/eller din läkare.

Vem bör inte använda en spikkudde?

Spikkuddar bör inte användas av barn eller spädbarn. De är inte heller lämpliga för personer med oreglerat högt blodtryck, blödningsrubbningar eller hudinflammation/infektion.
Om du kan vara gravid, diskutera användningen av en spikkudde med din läkare först. Dessutom, om du har känslig hud, hjärtproblem eller något annat allvarligt medicinskt tillstånd, så är det alltid säkrast att rådgöra med din läkare innan du använder en spikkudde.

Vad är skillnaden mellan akupressur och akupunktur?

Akupressur använder manuellt tryck från fingrar, armbågar, etc. för att applicera tryck på akupunkter. Vid akupunktur appliceras detta tryck med extremt tunna nålar som kommer in i kroppen.

Kan man ligga på en spikkudde för länge?

Även om det inte finns någon specifik tidsgräns för att ligga på en spikkudde (mindre än 30 minuter rekommenderas ofta), kan att ligga på spikar för länge orsaka blåmärken eller skada på hudens yta. Det rekommenderas i allmänhet inte att somna på en spikkudde över natten. Det är istället bättre att använda en sovmask om du har svårt att sova.

Att ta med sig

Spikkuddar har inte studerats i detalj, men många användare hyllar minskningen av smärta och stress.

Om du har ont i nacke, hals, vader eller ländrygg alternativt lider av stress eller huvudvärk kan spikkuddar vara värda ett försök. De tar dock lite tid att vänja sig vid.

Du kan också överväga att prova akupressurmassage eller akupunktur. Ibland kan det vara mer effektivt och lugnande att arbeta direkt med en professionell.


Hur vi valde de bästa spikkuddarna

Spikkuddar är i allmänhet väldigt lika i design. Skillnaderna i kostnad mellan dem är ofta förknippade med lite extra finesser, såsom förvaringsväskor. Den typ av tyg som används för att göra kudden kan också öka kostnaden.

I allmänhet är dyrare inte nödvändigtvis detsamma som mer effektivt, så vi försökte inkludera en rad alternativ med en mängd olika priser.

Alla kuddar som valts ut valdes baserat på höga kundrecensioner och kvaliteten på kuddarna. Varje tillverkare gick igenom vår granskningsprocess, granskade företagets påståenden och branschpraxis, och eventuella stämningar för att säkerställa att produkten håller hög kvalitet från alla vinklar. Om du är redo att prova en spikkudde, kolla gärna in de kuddar vi har testat!

Foto av författare

Skrivet av: Filip

Filip är grundaren av Xtremefit och har många år av träning i bagaget. Han är mycket erfaren inom styrketräning och kost, och har genom åren lärt sig hur man formar kroppen och psyket med hjälp av kost och träning. Idag vill han med hjälp av sin kunskap hjälpa fler att göra hälsosamma val i vardagen utan att tumma på livskvaliteten.