Bästa Sovmask 2024 – Bäst i Test & Köpguide

Observera att vissa länkar på vår webbplats kan vara affiliatelänkar, vilket innebär att vi får provision på ditt köp. Det låter oss fortsätta skriva artiklar som är gratis att läsa! Du kan läsa mer om vår recensionsprocess här.

En bra sovmask ska blockera ljus och göra att du känner dig bekväm över ögonen. Den kan också hjälpa dig att anpassa dig till olika tidszoner när du är på ett flyg och förhindra att störningar hemma håller dig vaken. Att hitta rätt ögonmask för dig kan vara svårt, och därför testade vi på Kroppexperten olika sovmasker för att lära dig vilka som ger dig den bästa sömnkvaliteten.

Tack vare lite hjälp från konsumenttestare tittade vi på varje sömnmasks förmåga att blockera ljus, användarvänlighet och övergripande komfort. Vi tvättade dem också för att se hur de håller ut över tiden. Ögonmaskerna som presenteras här är vinnare från våra tester plus nyare stilar med unika funktioner och fina recensioner. Läs vidare för att lära dig mer om våra toppval, men för att sammanfatta är de bästa sömnmaskerna du kan köpa:

PRODUKT DETALJER
BÄST I TEST
Bästa Sovmask 2024 - Bäst i Test & Köpguide
Tempur Sovmask
 • Inget ljus tränger in (blir kolsvart)
 • Extremt skön att sova med
 • Väldigt justerbar
 • Perfekt form för ansiktet
 • Vänlig mot huden
BILLIGAST
Bästa Sovmask 2024 - Bäst i Test & Köpguide
Gritin Sovmask
 • Lätt och bekväm
 • Ren bomull
 • Enkel att justera
 • Öronproppar och en tygpåse medföljer
Bästa Sovmask 2024 - Bäst i Test & Köpguide
CURA Eye Rest
 • Insydda glaspärlor för ökad vikt
 • Behagligt tryck mot ögonen och närliggande områden
 • 100% bambu
 • Tvättbar
 • Lätt att somna med
Bästa Sovmask 2024 - Bäst i Test & Köpguide
Manta Sleep Sovmask
 • Ögonmuggar
 • Blockerar allt ljus
 • Lätt att justera vinkel och position
 • Tvättbar
 • Pengarna-tillbaka garanti
 • Öronproppar och påse medföljer
BÄSTA SVALKANDE
Bästa Sovmask 2024 - Bäst i Test & Köpguide
Åhlens Ögonmask
 • Svalkande/värmande gel
 • Formar sig efter ansiktskonturer
 • Öppning för ögonen
 • Bra vid migrän eller svullenhet
BÄSTA MED LJUD
Bästa Sovmask 2024 - Bäst i Test & Köpguide
Boodlab Sovmask
 • Ljud/musik via Bluetooth
 • 10 timmars batteritid
 • Ergonomisk passform
 • Anpassningsbar

Hur man väljer en sovmask

En sovmask av god kvalitet bör blockera ljuset, vilket kan hjälpa dig att sova lugnare oavsett om du är hemma i sängen eller när du flyger. Här är andra överväganden att tänka på när du köper en sovmask:

✔️ Material: Varje material har olika fördelar, men vi rekommenderar att du väljer det som känns bäst mot din hud.

 • Bomull: Ett populärt tyg för lakan, sovmasker i bomull är bra om du älskar en supermjuk känsla.
 • Siden: Siden har en supermjuk känsla och glänsande utseende som många också älskar som örngott. Den mjuka sidenkänslan kan faktiskt förhindra tecken på åldrande och rynkor.
 • Polyester: Detta syntetiska material gör lätta sovmasker som kan efterlikna känslan av silke men till ett lägre pris.
 • Skum: Sovmasker med en kupolformad skumkonstruktion behåller sin form så att dina ögonfransar inte vidrör sömnmask när du blinkar eller öppnar ögonen.
 • Pärlor: En mask fylld med pärlor har extra tryck, uppvärmning eller kylningseffekter.

✔️ Övergripande passform: När du provar en sovmask vill du se till att inget ljus kommer in och se till att den är bekväm att ha på sig. Till exempel täcker vissa sovmasker hela ditt ansikte, vilket kan vara obehagligt eller till och med klaustrofobiskt för vissa människor, medan andra är lugnande. Vi rekommenderar att du letar efter ett justerbart band, eftersom det låter dig anpassa passformen.

✔️ Tänk på din sovposition: Precis som när du köper en ny kudde måste du tänka på din sovposition innan du köper en sovmask. Om du sover på sidan, vill du undvika skrymmande stilar som kommer att kännas obekväma när du vänder på dig. Folk som sover på ryggen ska leta efter en sovmask som blockerar ljus från alla vinklar. De som sover på magen bör välja en lättare, tunnare mask för att förhindra veck eller fördjupningar i ansiktet.

Topp 6 bästa sovmaskerna 2024

1. Tempur sovmask – Bäst i Test!

Bästa Sovmask 2024 - Bäst i Test & Köpguide

Den sovmask som vi själva använder oss som helt klart är bäst i test är denna från Tempur. Denna sovmask har en helt perfekt design som är otroligt hjälpsam för att stänga ute ljuset vare sig du ska sova, resa eller bara vila.

Tempur sovmask formar sig efter ansiktet och stänger således ute allt ljus. Även när du roterar i sömnen så kommer denna sovmask sitta kvar i samma läge som när du satte på den, och alltså inte släppa igenom något ljus. Tyget består av en blandning mellan bomull och polyester vilket gör det väldigt mjukt och bekvämt som inte skapar obekvämt tryck på ögonen. Då märket är Tempur så är materialet också viskoelastiskt temperaturkänsligt och använder Tempurs sömnteknologi (som också används av bland annat NASA).

Sovmasken finns i en storlek men passar alla. Den justeras med ett kardborreband som gör det otroligt enkelt att få den i rätt storlek, även för barn. Det blir verkligen kolsvart, inga små glipor eller strimmor som gärna blir på sladdrigare modeller. Den är den bekvämaste sovmasken vi någonsin har provat som täcker bra och samtidigt låter en blinka lite medan masken fortfarande sitter på. Helt klart den skönaste och bästa sovmasken på marknaden!


2. Gritin Sovmask

Bästa Sovmask 2024 - Bäst i Test & Köpguide

Ett alternativ till Tempur sovmask är denna sovmask från Gritin. Det här är en otroligt populär sovmask som är bästsäljare globalt och den är dessutom relativt billig med en kostnad på cirka 100 kr.

Sovmasken är hudvänlig och består av lätt andningsbart material. Tyget innehåller ren bomull fylld i rent mullbärssidentyg vilket är superlätt, mjukt och bekvämt. Storleken regleras enkelt med den mjuka justerbara remmen. Denna förhindrar att inte håret fastnar och gör den samtidigt flexibel och hållbar, så att huvudet enkelt kan omslutas av den. På så sätt kan man få den bekvämaste passformen i alla sovställningar utan att ge obekvämt tryck på ögonen.

Recensionerna är positiva bland användarna av denna sovmask. Det medföljer öronproppar för en enklare sömn och masken ger en ett kolsvart mörker samtidigt som det är ett väldigt ekonomiskt val.


3. CURA Eye Rest Sovmask

Bästa Sovmask 2024 - Bäst i Test & Köpguide

CURA of Sweden är ett svenskt företag som grundades 2017. Med noggrann forskning och design utvecklar de högkvalitativa och innovativa sömnhöjande produkter för en bättre sömnhälsa. Denna sovmask är inget undantag.

CURA Eye Rest har insydda glaspärlor för ökad vikt i sovmasken vilket gör att den inte flyttar sig. Det ger också att masken ger ett behagligt tryck mot ögonen och omkringliggande områden, vilket bidrar till ökad avslappning. Tyget består av 100% bambu och det är helt naturligt, har hög andningsförmåga och är fantastiskt mjukt. Masken kan också maskintvättas i 40 grader och plantorkas därefter.

De som använder denna ögonmask är väldigt nöjda med sin produkt. De säger att den blockerar allt ljus och gör så att man kan somna helt perfekt. Denna sovmask är dock inte så billig – den kostar nästan 400 kr. Om tempur inte är något för dig så är dock detta ett väldigt bra alternativ.


4. Manta Sleep Sovmask

Bästa Sovmask 2024 - Bäst i Test & Köpguide

En sovmask med en lite mer speciell design är denna modell från Manta Sleep. Denna sovmask har två ringar för ögonen för att på så sätt få det helt mörkt runt ögonen.

Ögonmuggarna är justerbara vilket gör att du enkelt kan forma dem perfekt i ditt ansikte för att blockera 100% av ljuset. De är dessutom djupa vilket gör att du kan blinka som om du inte bar en sovmask. Det går att justera positionen och vinkeln för en perfekt passform för just dina ögon.

Sovmasken är perfekt för powernaps, resenärer, känsliga sovare, partners till kvällssuddare framför TV:n, nattarbetare och mycket mer. Den är tvättbar i maskin vilket ger dig möjlighet att hålla den ren och hygienisk. I paketet ingår också öronproppar och en tygpåse för enkel förvaring. De erbjuder också en pengarna-tillbaka-garanti vilket innebär en garanti att du blir helt tillfredsställd vid köp av denna ögonmask.


5. Åhlens Ögonmask – Bästa svalkande

Bästa Sovmask 2024 - Bäst i Test & Köpguide

Om du behöver en sovmask eller ögonmask för att svalka ned ögonen är detta helt klart ditt bästa val. Detta är en ögonmask från Åhlens som innehåller gel och formar sig efter dina ansiktskonturer och kyler eller värmer runt dina ögon.

Masken kan återanvändas vid behov och den kan förvaras i kylen för att få den kall, eller i solen för att värma den. Den är bra för att slappna av och lindra kortsiktig smärta runt ögonen. Masken är särskilt lämplig för de med migrän eller på morgonen när man är extra svullen. Den har också en öppning för ögonen vilket gör att man fortfarande kan titta när man har masken på sig.

Ögonmasken är också väldigt billig. Den kostar endast 50 kr och är mycket prisvärd i våra ögon. För dig som känner att du behöver bli lite svalkad om ögonen då och då är detta ett utmärkt val för dig.


6. Boodlab Sovmask – Bästa med ljud

Bästa Sovmask 2024 - Bäst i Test & Köpguide

En liten specialare på denna lista är denna sovmask från Boodlab. Denna sovmask är perfekt för dig som brukar lyssna på nedvarvande musik, en ljudbok eller andra sorters ljud när du försöker sova.

Sovmasken behöver bara laddas i 1-2 timmar och batteriet räcker sedan i 10 timmar, vilket är tillräckligt för att stödja dig hela natten. Den har Bluetooth-anslutning vilket gör att du kan välja själv vad du vill ha för ljud när du skall sova. När batteriet tar slut piper den inte heller, vilket tillåter dig att sova ostört. Boodlab ögonmask använder ett mjukt, lätt och skönt tyg. De andningsbara fibrerna av detta allergivänliga material tillåter friskt syre samtidigt som det håller torr luft ute.

Denna mask är dessutom mycket skön för ögonen. Den har ringar som är formade för ögonen och materialet är mycket skönt. Ljudet är fint för syftet men om du är känslig över öronen kan hörlurarna eventuellt vara lite obekväma då de är lite tjockare. De är dock flyttbara vilket gör att du kan du placera dem på bästa sättet för dig, vilket funkade fint för vår del.


Vad du ska leta efter i en sovmask

Ljusblockering

Om en sovmask inte blockerar ljuset effektivt är det inte värt din tid. Prioritera mörkare tyger än ljusare, och sovmaskens täckningsområde är också viktigt. Om det är för litet för ditt ansikte kan ljuset komma igenom. 

Material

Masker finns i väldigt mång olika tyger – siden, satin, bomull, merinoull och mer – som alla har sina egna fördelar och nackdelar. Generellt, leta efter textilier som är skonsamma mot ansiktet, andas och, om du blir varm, svalkande. 

Bekvämlighet

Om din mask är för lös kommer den troligtvis att glida av, men om den är för tight kan du få huvudvärk. Leta efter alternativ som sitter bekvämt i ditt ansikte och är precis tillräckligt nära för att blockera ljus så att du kan sova. En justerbar rem kan vara till hjälp för att anpassa passformen för optimal komfort.

Extra funktioner

Som med alla restillbehör finns det gott om olika finesser i sovmasker. Vissa kommer med öronproppar och ett fodral, medan andra körs med laddningsbara batterier för att ge intervall av lugnande (och medicinsk) värme. Andra kan läggas i frysen för lite svalkande avkoppling, och några integrerar till och med med lugnande dofter som lavendel.

Relaterat inlägg: Lavendelolja

Vanliga frågor om sovmasker

Fungerar verkligen sovmasker?

Enligt forskning, ja. Att använda en ögonmask kan hjälpa dig att spendera mer tid i REM-sömnstadiet, minska den tid det tar för dig att nå REM-sömn och behålla högre nivåer av melatonin, vilket ytterligare främjar friska sömnmönster (källa).

I slutändan är sömnmasker avsedda att hjälpa dig att somna snabbare, sova längre och få bättre sömn. Mer och bättre sömn leder till större fokus under dagen, ökad immunitet och förbättrade psykiska hälsoutfall.

Är en sovmask dålig för huden?

Så länge du rengör din sovmask regelbundet, skadar det inte den känsliga huden i ansiktet runt ögonen. Oavsett tyget i din sovmask kommer den att samla olja, svett och bakterier från din hud med tiden. Läs din sovmasks skötselanvisningar för optimala tvättmetoder, och om daglig tvätt verkar osannolikt för din rutin, sikta på minst en gång varannan dag.

Polyester är ett material som kan irritera känslig hud, medan naturlig bomull är skonsamt mot huden. Siden är också skonsamt och känns mjukt över ögonen.

Hur ska sovmasker tvättas?

Handtvätta vilken sömnmask som helst för att behålla sin form och elasticitet längre; de flesta syntetiska sovmasker kan också tvättas i maskin under en skonsam cykel. Sidenmasker ska tvättas separat med tvättmedel som är avsett för finvård och lufttorkas istället för att torktumlas.

Källor

Effects of earplugs and eye masks on nocturnal sleep, melatonin and cortisol in a simulated intensive care unit environment. Chen, X., Hu, R., Jiang, X. m.fl. 2010.

Sovmask bäst i test. Sovgott. 2023. https://sovgott.se/bast-i-test/sovmask/

Why Do We Sleep? SleepFoundation. 2022. https://www.sleepfoundation.org/how-sleep-works/why-do-we-need-sleep

Foto av författare

Skrivet av: Filip

Filip är grundaren av Xtremefit och har många år av träning i bagaget. Han är mycket erfaren inom styrketräning och kost, och har genom åren lärt sig hur man formar kroppen och psyket med hjälp av kost och träning. Idag vill han med hjälp av sin kunskap hjälpa fler att göra hälsosamma val i vardagen utan att tumma på livskvaliteten.