Bästa Ryggstöd 2024 – Bäst i Test & Köpguide

Observera att vissa länkar på vår webbplats kan vara affiliatelänkar, vilket innebär att vi får provision på ditt köp. Det låter oss fortsätta skriva artiklar som är gratis att läsa! Du kan läsa mer om vår recensionsprocess här.

Visste du att mer än 80% av befolkningen, enligt SBU, kommer att drabbas av ryggsmärtor någon gång under sin livstid? För de flesta människor kommer smärtan att försvinna av sig själv efter en kort period. För andra kan smärtan bli ett konstant och kroniskt tillstånd som påverkar varje aspekt av deras liv. 

Om du lider av mild eller måttlig smärta i nedre delen av ryggen har du dock alternativ. Ryggstöd kan hjälpa dig att utöva den aktivitet du behöver, och minska smärtan under tiden. Med dem kan du också förebygga framtida smärtproblem. Vi ska berätta hur, plus fyra av våra favoritalternativ inom sina kategorier.

Topp 4 bästa ryggstöd 2024

1. BraceUP Ryggstöd – Bäst i Test!

BraceUP Ryggstöd - Bäst i Test

Det här ryggstödet från BraceUP är det som är bäst i test på marknaden just nu. Ryggstödet har fått priser och är både billigt och effektivt, vilket gör det till ett solklart val för oss.

Till att börja med så har ryggstödet dubbla justeringsremmar. Detta gör att du enkelt kan anpassa din passform och kompressionsnivå, mycket enklare än med vanliga ryggstöd. Justeringssystemet håller bältet stadigt men bekvämt på plats – ingen glidning eller vridning. BraceUPs ryggstöd är samtidigt väldigt diskret att bära under dina vanliga kläder, vilket gör den enkel att använda.

Bältet är global bästsäljare och det är många som anser att stödet har optimala ergonomiska konturer för omedelbar och varaktig lindring av ryggont. Dessa ryggproblem inkluderar bland annat diskbråck, ischias, ryggsmärtor, degenerativ disksjukdom, påfrestningar, benskörhet, lösa ledband, ömma muskler och andra ryggtillstånd. 

Tillverkaren är också otroligt säker på sin sak, då de erbjuder pengarna tillbaka om man av någon anledning inte skulle gilla ryggstödet efter köp. Ryggstödet finns också i tre olika storlekar, där man mäter längs bredaste delen av bålen: S/M (70-90 cm), L/XL (90-110 cm) samt XXL (110-135 cm).

Med det sagt är detta ryggstöd det bästa vi har testat. Det är billigt, det är bra och det är mycket effektivt. Vi rekommenderar detta ryggstöd till alla som vill ha ett bälte med ryggstöd.

Fördelar

 • Väldigt enkel att justera passform och kompressionsnivå på
 • Kan användas under vanliga kläder utan problem
 • Pengarna tillbaka om man inte är nöjd

Nackdelar

 • Blir ganska varmt att ha på sig efter ett tag

2. Back on Track Ryggbälte Smal Front – Populärast

Back on Track Ryggbälte Smal Front - Populärast

Back on Track har snabbt blivit populära bland alla som vill förebygga eller lindra idrottsskador. Det här är det populäraste ryggbältet just nu, och vi tycker det förtjänar att vara en av de bästa på marknaden.

Detta ryggstöd är tillverkat av keramiskt tyg som ger behaglig värme och stöd till ryggen. Tack vare dess tyg så bildas det inte särskilt mycket svett vid användning. Stödet sitter också bra, och glider inte när det används. Det är samtidigt enkelt att justera dess passform med hjälp av det stora kardborrebandet på framsidan av bältet.

Bältet finns i tre storlekar, och eftersom man kan justera storleken väldigt flexibelt med kardborrebandet så är det lätt att få rätt storlek och passform. Det kan tvättas i 30 grader i tvättmaskinen, vilket gör rengöringen enkel, och skall lufttorkas.

Sammantaget så är det här ryggstödet ett riktigt bra bälte som omsluter hela ryggen och ger ett utmärkt stöd till ländryggen. Det hjälper till att lindra smärtor och är enkelt att använda. Vi kan verkligen förstå varför detta ryggstöd är så populärt, och det är helt klart ett av de ryggstöd som är bäst i test just nu.

Fördelar

 • Smidigt och stort kardborreband
 • Finns i flera storlekar
 • Kan maskintvättas
 • Bildas inte så mycket svett vid användning

Nackdelar

 • Kan vara obekväm med den smala framsidan

3. Bauerfeind LordoLoc – Bästa premiumval

Bauerfeind LordoLoc - Bästa premiumval

Om du verkligen vill bli av med dina ryggproblem på det snabbaste och mest effektiva sättet så bör du överväga detta ryggbälte från Bauerfiend. Bauerfiend har unika led- och ryggstöd av extremt hög kvalitet, och har varit en samarbetspartner till de Olympiska Spelen ända sedan 2002. Det här ryggstödet är dyrare än våra andra val, men är värd varenda krona om man verkligen har ryggsmärtor.

Det här ryggstödet är försett med fyra stavar av aluminium vilka var för sig kan anpassas individuellt med hjälp av de inbyggda dragbanden. Med hjälp av dessa är det enkelt att hitta den bästa passformen, med en viss kompression och stabilitet på särskilda punkter, för just din kropp och dina smärtor. Ett stort plus är också att samtidigt som ryggstödet ger stöd åt ryggen, så aktiveras även musklerna i området. Detta gör det till ett perfekt val för långsiktigt bruk eftersom många av musklerna samtidigt for jobba.

LordoLoc är tillverkad av mikrofiber, ett material som är mjukt och följsamt. De goda andningsegenskaperna i bältet gör det möjligt att bära det under hela dagar, om man skulle vilja det. Att materialet är mjukt och anatomiskt formstickat gör stödet också väldigt bekvämt att bära. Stödet är dessutom av unisex-modell och finns i 6 olika storlekar.

Användarna är mycket nöjda med detta ryggstöd, och rapporterar snabba och stora förbättringar. Det har bland annat rapporterats om att man kunnat minska läkemedelsdoseringen tack vare smältlindringarna som stödet har gett.

Allt som allt så är det här ett fantastiskt ryggstöd från Bauerfiend, som är väl värd varenda krona om du har pengar att lägga på ett riktigt högkvalitativt bälte. Det ger optimalt stöd för ryggen och lindrar smärtan på ett effektivt sätt. Helt klart det bästa ryggstödet inom premiumkategorin 2024!

Fördelar

 • Mycket effektiv kompression och stabilitet på dina utvalda områden
 • Riktigt hög kvalitet
 • Mjukt och följsamt material – bekvämt att ha på sig
 • Goda andningsegenskaper
 • Finns i 6 olika storlekar

Nackdelar

 • Något dyr

4. SUAVER Ryggstöd – Bästa billiga

SUAVER Ryggstöd - Bästa billiga

SUAVER ryggstöd är ett billigt ryggstöd som ger otroligt mycket valuta för pengarna. Det här bältet har kommit att bli en bästsäljare tack vare sitt låga pris kombinerat med sitt ultimata stöd för ryggen.

Bältet har en kraftig elastisk dubbeldragmekanism som ger en effektiv, lätt och justerbar kompression längs ländryggen. Det består av neopren vilket är ett mjukt och komfortabelt material, även direkt mot huden. Bältet finns i hela 9 stycken storlekar, så det är inga problem att hitta just din storlek. Och även om du skulle råka välja fel storlek, så är kardborredelen så stor att det enkelt går att passa den till både mindre och större midjor.

Stödet ger mycket bra värme, stöd, flexibilitet och kompression till nedre delen av ryggen, vilket lindrar smärtan. Om du vill ha ett ryggstöd men inte betala så mycket, så är det här ditt perfekta val. Det är svårt att hitta något så billigt ryggbälte med stöd som är så bra som detta.

Fördelar

 • Väldigt billig
 • Finns i 9 olika storlekar
 • Bra stöd för ryggen
 • Väldigt flexibel passform och storlek med hjälp av kardborrebandet

Nackdelar

 • Materialet är inte så andningsbart
 • Kan vara svårt att få kardborrebandet att fästa efter lite längre användning

Varför skulle du behöva ett ryggstöd?

Enheter för ryggsmärtor är oftast hängslen som används för att stödja en läkande ryggrad eller förhindra ytterligare skador. Dessa hängslen kan variera från större hängslen som sträcker sig från mitten av höften till under axlarna till mindre hängslen som enbart fokuserar på det drabbade området. Ryggsmärta kan utvecklas och förvärras av ett antal anledningar, inklusive:

 • Skada eller trauma
 • Överanvändning eller stress
 • Dålig hållning
 • Graviditet
 • Som ett resultat av ett annat tillstånd, såsom diskbråck eller artrit

Följande video ger en bra inledning till fenomenet om ryggont och vad som händer i kroppen när du skadat dig på olika delar av ryggen:

Hur du hanterar din ryggsmärta beror till stor del på orsaken. Om du lider av en svårare form av ryggsmärta som varar i mer än fem dagar är det viktigt att du pratar med din läkare så snart som möjligt. Allvarlig smärta kan peka på andra problem, såsom njursten eller skada. Din läkare kan rekommendera:

 • Sjukgymnastik
 • Kiropraktisk vård
 • Mediciner
 • Kirurgi, för svåra fall

För många människor kan dock enkel vård i hemmet hjälpa mot deras ryggsmärtor. Ett av de mer populära tillvägagångssätten är att använda ryggstöd. Dessa ger ett icke-invasivt alternativ för att behandla ryggsmärtor, men fungerar de?

Hjälper ryggstöden att lindra smärta?

I vissa fall kan ryggstöd ge smärtlindring och öka din rörlighet. De arbetar främst för subakut smärta, det vill säga smärta som varat längre än några dagar men som ännu inte är kronisk (definierad som smärta som varar i tre månader eller mer). En metaanalys av 28 forskningsstudier publicerade i The Annals of Physical Rehabilitation Medicine noterade att:

”Ryggstöd var effektivt på funktion, smärta och relativa tidsintervall för att dispensera medicin med subakut ländryggssmärta. Det var också effektivt med sannolikhet för återkommande ländryggssmärtor i sekundärprevention.”

Forskare noterade att de inte är för alla. Det finns inte tillräckligt med bevis för att visa deras användning för akuta nivåer av smärta, och när de bärs under långa perioder kan de faktiskt förvärra kronisk smärta. Tala därför alltid med din läkare innan du provar ett ryggstöd mot smärta.

Fördelar med ryggstöd

Om de godkänner ett ryggstöd för din situation kan det dock hjälpa dig att förbättra din funktion och minska smärtan under korta perioder. De används bäst i kombination med annan terapi, som kiropraktisk vård eller sjukgymnastik, som direkt kan behandla den underliggande orsaken till din smärta. I en US News-artikel förklarar Scott Bautch, ordförande för American Chiropractic Associations råd för arbetshälsa:

”Du vill ge dig själv stöd så att du kan röra dig. Inaktivitet eller immobilisering är det värsta för en rygg. Du vill förbli aktiv och ett ryggstöd kan hjälpa dig att bli det.”

Andra potentiella fördelar med ryggstöd för smärta i ryggen inkluderar:

 • Förbättring av hållningen
 • Enkel användning
 • Prisvärd (de flesta ryggstöd kostar mindre än 500 kr)
 • Tillgänglighet (du kan hitta dem på många olika ställen)
 • Ger kompression på utvalda områden

Ryggstöd begränsar också ditt rörelseomfång. Detta kan vara till hjälp för läkning, särskilt i fallet med en belastning eller skada som orsakar ryggsmärtor.

Användningsinstruktioner 

Även om ryggstöd är enkla och lätta att använda, finns det några risker, precis som med knästöd. De flesta patienter kommer endast att drabbas av mindre hudirritationer som kan åtgärdas genom att bära en tunn skjorta under. De större riskerna kommer från långvarig användning.

Det finns oro inom det medicinska samfundet att långtidsanvändning av ryggstöd kan resultera i atrofi av vissa muskler som stödjer ryggraden på grund av bristande användning. Med andra ord försvagas de muskler och ligament som inte behöver arbeta på grund av stödet från stödet. Detta kommer att kräva mer och mer av ryggstödet. Vid någon tidpunkt kommer inte stödet att kunna utföra så mycket arbete vilket kan resultera i ytterligare skador.

Detta är en viktig risk att vara medveten om. Det är på grund av detta som de flesta läkare rekommenderar att patienter endast bär ryggstöd under en kort period för läkning. Använd ditt ryggstöd periodvis i flera timmar om dagen som mest, och bara några dagar åt gången.

Vad är andra användningsområden för ryggstöd? 

Utöver att hantera subakuta smärtperioder kan ryggstöd också hjälpa till med:

 • Vissa tillstånd, som skolios
 • Läkning efter ryggoperationer
 • Ryggont efter graviditet
 • Säkerställ en korrekt hållning på jobbet eller under tyngdlyftning

Om du behöver ett ryggstöd efter operationen bör du arbeta nära din läkare. De kommer att berätta exakt vilken du behöver. Dessa är anpassade enheter som kan vara betydligt dyrare än de som visas ovan (men ovärderliga när det kommer till läkning!).

För personer med en progressiv sjukdom i ryggraden som skolios kan stöd bromsa eller ibland stoppa utvecklingen av sjukdomen, men de kommer i allmänhet att tillåta ryggraden att återgå till sin form när den tas bort. Ju mer en person bär ett föreskrivet ryggstöd, desto bättre kan resultatet bli.

Andra användningsområden för ryggstöd, inklusive tyngdlyftning, skiljer sig något i sin avsikt och syfte. Arbeta med en pålitlig idrottsterapeut eller fysisk tränare för att föreslå den bästa för dig. På samma sätt bör kvinnor som behöver ett ryggstöd efter förlossningen eller ett magstöd under graviditeten tala med sin läkare för rekommendationer.

Vanliga frågor om ryggstöd

Hur länge ska man ha ett ryggstöd?

I de allra flesta tillstånd ordineras ryggstöd för en kort period på veckor till ett par månader. Tonårsskolios är undantaget där ryggstödet är tänkt att bäras större delen av dagen tills patienten slutar växa.

De flesta läkare rekommenderar att man bär ett ryggstöd i högst några timmar per dag. Om man bär det längre än så så kan dina muskler kan försvagas och förlita sig för mycket på bältet, vilket skapar ett nytt problem.

Ryggstöd kan hjälpa till att stödja ryggraden och minska muskelrelaterad smärta. Men den rutinmässiga användningen av ryggstöd under långa perioder kan tjäna till att försvaga musklerna genom att dekonditionera musklerna. Denna dekonditionering kan paradoxalt nog leda till större skada.

Fungerar ryggstöd för att korrigera hållningen?

Ja, när de är rätt dimensionerade och bärs på rätt sätt fungerar ryggstöden för att ge korrekt hållning. Faktum är att forskning av idrottare visade en signifikant förbättring av hållningen efter att ha burit ryggstöd, enligt Journal of Athletic Training. Dock ska man vara medveten om att bäst hållning fås med en hållningsväst, som är en väst speciellt framtagen för att förbättra hållningen.

Det finns emellertid ytterligare fördelar med hållningsmedvetenhet som kommer av att bära ett ryggstöd. Hållningskorrigerande ryggstöd var effektiva och gjorde bäraren medveten om hur de lutar sig och vad en korrekt upprätt hållning är, enligt en NIH-studie.

Vissa ryggstöd används för att hjälpa till att dra axlarna bakåt för att undvika rundning. De här bör också användas under korta perioder. Långvarig användning kommer inte att leda till permanenta hållningsförändringar, eftersom musklerna också behöver bli starkare.

Ryggstöd är inte heller den enda lösningen för att förbättra hållningen. Att justera datorskärmen till ögonhöjd, placera tangentbordet och musen i linje med armbågarna och sitta med fötterna platt på golvet förbättrar också hållningen, enligt forskning.

Ska du bära ett ryggstöd i sängen?

De flesta mjuka ryggstöden är gjorda för att bäras under vakna timmar. Ryggstöd ger stöd för tunga lyft och andra aktiviteter. På liknande sätt hjälper hållningsvästar (som täcker större delen av ryggen) till att förbättra övre delen av ryggen och axlarna när du sitter, står och går. Ingen av dessa typer av ryggstöd hjälper när du sover och kan orsaka mer obehag.

Men det finns några ryggstöd speciellt gjorda för att lindra ryggsmärtor på natten och har material som är bekväma men ändå stödjande för att bära över natten.

Styva ryggstöd kan ordineras av din läkare för långvarig användning och över natten för tillstånd som skolios. Den extra tiden behövs för att korrigera ryggradens krökning.

Slutliga ord

Att leva med ryggsmärtor kan vara försvagande och störa det dagliga livet. Men det finns olika sätt att återhämta sig från smärtor på ryggen. Vi hoppas att du med hjälp av våra rekommendationer och guide om varför ryggstöd kan vara något för dig, kan överväga och hitta de ryggstöd som är bäst för just din situation.

***

Har du använt produkter som har lindrat smärtan i ryggen, som exempelvis ryggstöd? Vad fungerade bäst för dig?

Foto av författare

Skrivet av: Filip

Filip är grundaren av Xtremefit och har många år av träning i bagaget. Han är mycket erfaren inom styrketräning och kost, och har genom åren lärt sig hur man formar kroppen och psyket med hjälp av kost och träning. Idag vill han med hjälp av sin kunskap hjälpa fler att göra hälsosamma val i vardagen utan att tumma på livskvaliteten.