Bästa Retinol 2024 – Bäst i Test av Retinol

Observera att vissa länkar på vår webbplats kan vara affiliatelänkar, vilket innebär att vi får provision på ditt köp. Det låter oss fortsätta skriva artiklar som är gratis att läsa! Du kan läsa mer om vår recensionsprocess här.

Retinol är den heliga graalen av hudvårdsingredienser just nu. Det har i princip blivit favoriten för personen med en mängd potentiella hudproblem, inklusive:

 • acne
 • fina linjer och rynkor
 • ojämn hudstruktur
 • stora gamla porer tack vare akne, fet hud eller förlust av kollagen
 • åldersfläckar (alias solfläckar)
 • melasma och hyperpigmentering

Den coolaste delen med retinol? Det har all slags vetenskap för att backa upp det, vilket vi kommer att gräva i nedan.

Vi samlade ihop de bästa retinolgelerna, krämerna och serumen för olika hudtyper och budgetar, och vi pratade med ett par hudläkare för att få vetenskapen bakom det. När allt kommer omkring är det här starkt och har potential att bli lite för intensivt för vissa.

Fortsätt att scrolla för att få reda på vilka retinol som är bäst i test 2024 och vad du bör tänka på vid köp av retinol!

En snabbtitt på retinol bäst i test 2024

RETINOL DETALJER
BÄST I TEST
CeraVe
Resurfacing Retinol Serum
CeraVe Resurfacing Retinol Serum
 • Typ av retinol: Vanlig
 • Format: Serum
 • Storlek: 30 ml
PIXI Overnight Retinol Oil
PIXI Overnight Retinol Oil
 • Typ av retinol: Retinolpalmitat
 • Format: Olja
 • Storlek: 30 ml
BÄSTA PREMIUMVAL
Dermaceutic Activ Retinol 0.5
Dermaceutic Activ Retinol 0.5
 • Typ av retinol: Vanlig
 • Format: Kräm
 • Storlek: 30 ml
POPULÄRAST
The Ordinary Retinol
The Ordinary Retinol
 • Typ av retinol: Granactive Retinoid
 • Format: Serum
 • Storlek: 30 ml
BÄSTA BILLIGA
SpaScriptions Retinol Facial Serum
SpaScriptions Retinol Facial Serum
 • Typ av retinol: Vanlig
 • Format: Serum
 • Storlek: 50 ml

>> Klicka här för att se fler bra retinol <<

Fördelar med att använda retinol

Retinol är ett vitamin A-derivat som genom årtionden av klinisk forskning har visat sig bidra till att öka kollagenproduktionen, stärka den skyddande funktionen hos hudbarriären, hjälpa till att minska transepidermal vattenförlust och öka cellomsättningen på molekylär nivå.

Eftersom det hjälper till att öka cellomsättningen, hjälper det till att förbättra hudens övergripande struktur och motverka akne, hyperpigmentering och mörka ringar under ögonen (genom att öka tjockleken på huden). Genom att öka mängden kollagen, hjälper det till att hålla huden fast och stram eftersom det minimerar uppkomsten av fina linjer och rynkor.

I grund och botten är retinol till stor hjälp för alla typer av hudproblem, särskilt aknebenägen hud, i alla åldrar.

Vem ska använda retinol?

Generellt kan vem som helst kan använda retinol för att öka sin hudhälsa. Det är dock viktigt att tänka på hur ofta du använder det och när du använder det för att minimera eventuell irritation.

Du kan handla receptfria (OTC) retinolkrämer eller prata med din hudläkare om att testa ett av de många tillgängliga receptbelagda alternativen. OTC-alternativ har visat sig ge liknande resultat som receptbelagda men med lägre procentsatser för att minska risken för irritation, vilket kan vara en fördel.

Hur vi valde bästa retinol

Vi chattade med dermatologer för att lära oss hur man hittar bästa retinol för din hudtyp, vilka ingredienser man ska hålla utkik efter och vilka man ska undvika som pesten. Vi frågade också efter deras favoritprodukter.

Här är våra sammanlagda shoppingtips för olika hudtyper:

 • Oljig hud. Hitta en lätt, serumliknande retinolprodukt. Du behöver fortfarande en fuktighetskräm, speciellt om du använder receptbelagd retinol.
 • Normal till torr hud. En fuktkräm, kräm eller till och med olja med retinol kan vara ett trevligt sista steg.
 • Känslig hud. Om du använder en OTC-retinolprodukt, använd den sparsamt – högst två gånger i veckan – och undvik formler och andra produkter med alfahydroxisyror (AHA) och betahydroxisyror (BHA).

Topp 5 bästa retinol 2024

1. CeraVe Resurfacing Retinol Serum – Bäst i Test 2024

CeraVe Resurfacing Retinol Serum - Bäst i Test

CeraVe Resurfacing Retinol Serum har visat sig vara en imponerande produkt under de tre veckor den har använts. Innan användningen av detta serum upplevdes konstanta problem med finnar och en knottrig panna. Tidigare försök med retinolprodukter hade inte gett önskade resultat och ledde ofta till uppkomsten av cystor.

Upptäckten av detta serum genom TikTok väckte intresset för att ge detta serum med retinol ett försök. Under de tre veckorna har vi integrerat produkten i den dagliga hudvårdsrutinen och märkt betydande förbättringar. Initialt uppstod några små finnar under den första veckan, men snabbt klarnade huden upp. Efter testperioden är pannan inte längre knottrig, och problemet med regelbundna finnar har avtagit. Huden strålar även under vinterförhållanden, och ärr har bleknat markant.

Vi följde tillverkarens rekommendationer och applicerade serumet jämnt över hela ansiktet på ren och torr hud varje kväll före nattkrämen. Ögon och läppområden undviks, och betoningen på daglig solskyddsanvändning förstärks, särskilt med tanke på ökad solkänslighet.

Produkten innehåller inkapslad retinol, lakritsrotsextraktderivat och niacinamid. Dessa ingredienser arbetar i harmoni för att minska synligheten av porer och märken efter akne. Den lätta och snabbabsorberande formulan gör appliceringen enkel och resulterar i en förbättring av hudtexturen, vilket ger en jämnare och strålande hudton.

Slutsatsen är att CeraVe Resurfacing Retinol Serum har visat sig vara en imponerande produkt som levererar synliga resultat på kort tid. Vi rekommenderar starkt produkten till andra som kämpar med hudproblem och letar efter en effektiv retinolprodukt, och anser därmed att det är den bästa på marknaden 2024.

Fördelar

 • Prisvärd
 • Lätt att applicera
 • Passar alla hudtyper
 • Bra på att minimera akneärr och pigmenteringar
 • Snabb absorption

Nackdelar

 • Inga

2. PIXI Overnight Retinol Oil

PIXI Overnight Retinol Oil

Om du är ute efter en olja med retinol så är det här ett riktigt fint val. Pixi är ett svenskt företag som kommit att bli en storsäljare inom hudvård. Deras ambition är att milda produkter för huden, som ger en naturlig och bekväm känsla. Vi tycker verkligen att de har lyckats med detta med denna retinol.

Den här retinololjan är en relativt tjock olja, så den lämpar sig utmärkt för dig som har torr hud. Oljan har en unik blandning som hjälper till att återställa hudens fasthet och minskar synligheten av fina linjer samt förstorade porer. Innehållet i oljan är rent och fint och när det gäller retinol så innehåller den estern retinolpalmitat. Det är en typ av retinol som är lite mildare men perfekt för torr och känslig hud.

Oljan är lätt att applicera med hjälp av pipetten som gör att man får en lagom dos vid varje tillfälle. Denna retinol har fått positiva betyg och har presterat bra i ett flertal tester. Den är inte heller särskilt dyr, vilket även gör den till ett relativt prisvärt alternativ. Med det sagt är det här en av de bästa retinol du kan köpa just nu!

Fördelar

 • Ger en mjuk och len hy
 • Bra för torr och känslig hud
 • Lätt att använda

Nackdelar

 • Relativt långsam absorption

3. Dermaceutic Activ Retinol 0.5 – Bästa premiumval

Dermaceutic Activ Retinol 0.5 - Bästa premiumval

För dig som vill ha det bästa av det bästa så är Dermaceutic Activ Retinol 0.5 ett val du troligtvis kommer att gilla. Det här är en kräm med retinol istället för olja vilket passar bra för dig som har en oljig hy. Den består av ett koncentrat med retinol i kombination med deras egna patenterade NeoGlukosamin, vilket kan förklara den något högre prislappen.

Krämen har en relativt låg koncentration retinol (0,5%) vilket gör det till en ganska mild kräm jämfört med några andra vi har testat. Det betyder att den passar dig som också har en lite mer irriterad hud, och som i vanliga fall lätt skulle reagera negativt på retinol. Krämen kan förslagsvis användas cirka 3-5 gånger i veckan efter att man har vant sig. Detta gör att trots att den initiala prislappen verkar hög, så är den inte så dyr som den verkar då den inte den inte måste användas varje dag. Trots koncentrationen på 0,5% retinol så uppfattar många användare den som stark, så det är inte nödvändigt att ta den varje dag, och man behöver inte heller ta särskilt mycket.

Vi tycker att krämen presterade bra i vårt test, och även om den verkar dyr så är den inte så dyr som den verkar då användningsfrekvensen inte är varje dag. Den har också ämnen som binder fukt, däribland panthenol och allantoinstimulerande mineraler, hudåterställande ceramider och kolesterol, vilket gör att man får en jämnare hudton. Har du pengarna att spendera är det här alltså det bästa premiumvalet av retinol.

Fördelar

 • Behöver inte användas så ofta
 • Absorberas enkelt
 • Fuktbindande ämnen
 • Snabb synlig effekt

Nackdelar

 • Något dyr

4. The Ordinary Retinol – Populärast

The Ordinary Retinol - Populärast

När du tänker på retinol så kanske det framförallt är retinol från The Ordinary du tänker på. Denna retinol har blivit en riktig hit och fått populariteten av retinol att öka.

The Ordinary retinol består av Granactive Retinoid, vilket är en mildare variant av retinol. Denna variant har visat sig ge bättre resultat mot flera ålderstecken utan att orsaka den irritation som ibland kan uppstå med vanlig retinol. Koncentrationen är dock relativt hög, vilket gör att man ändå får en tillräcklig mängd retinol för att få dess effekter. Det här är en bra produkt för dig som är känslig mot vanlig retinol, eftersom den anses vara mildare. Samtidigt finns den i olika koncentrationer, 5% respektive 2%, vilket skulle motsvara 1% respektive 0,5% vanlig retinol. Det gör det enkelt att hitta den som är bäst för just din hud.

Det här är också en av de mest prisvärda retinolprodukterna på marknaden, vilket kan vara en anledning till att det är en bästsäljare världen över. Vi upplever, efter att ha testat produkten, att den ger oss en yngre och jämnare hy samt är enkel att applicera. Den skall användas på kvällen, innan läggdags, vilket också gör den praktisk att använda. Med det sagt är den här populära retinolen en produkt vi verkligen rekommenderar.

Fördelar

 • Finns i olika styrkor
 • Prisvärd
 • Global bästsäljare

Nackdelar

 • Kan ta lite tid innan man upplever förbättringar

5. SpaScriptions Retinol Facial Serum – Bästa billiga

SpaScriptions Retinol Facial Serum - Bästa billiga

Bra retinol behöver inte vara dyrt, visar SpaScriptions. Den här retinolen är riktigt fräsch med noga genomtänkt formula, till ett riktigt lågt pris.

Detta serum innehåller den mest effektiva receptfria retinolvarianten, som man vanligtvis inte ser i så många oljor och serum. När det gäller konsistensen av serumet tycker vi den är enkel att jobba in och vi upplever inte att den kladdar särskilt mycket. Man bör vara medveten om att det här är den starkaste formen av retinol så man bör stegvis trappa upp användningen. Under vårt test upplevde vi dock inga irritationer.

Prismässigt är den här retinolen värd varenda krona. Det finns knappast någon retinol som är så billig som denna. Designen är också användarvänlig och enkel med en pipett som lätt doserar en tillräcklig mängd för varje tillfälle. Serumet räcker länge då varje flaska innehåller 50 ml till skillnad från många andra retinol-produkter som innehåller 30 ml. Med det sagt är det här ett otroligt prisvärd alternativ, som lätt är den bästa billigaste retinolen 2024.

Fördelar

 • Otroligt billig
 • Enkel att använda
 • Effektiv form av retinol

Nackdelar

 • Bör användas med försiktighet när man är ny på retinol

Hur man väljer rätt retinol

Att handla från pålitliga varumärken med positiva (legitima) recensioner är naturligtvis ett måste. Därifrån har du några andra saker att tänka på.

Typ av retinol eller retinoid

Så ska man köpa retinoid eller retinol? Det beror på din hudtyp och dina mål.

Om du vill minska måttlig till svår akne, är en retinoid som adapalen (eller en receptbelagd retinoid som tretinoin eller tazaroten) din bästa insats. De används också för hudåkommor som keratos och psoriasis. Retinoider kan också användas för att minska tecken på åldrande, men de är ganska starka, så många börjar med retinol för det.

Det finns några olika typer av retinol att överväga:

 • Retinol. Detta är den vanligaste formen i kosmetiska produkter. Det är en mycket stabil ingrediens som kan hjälpa till att minska fina linjer och rynkor och förbättra textur och hyperpigmentering. Det är mindre irriterande än retinoider men mer irriterande än retinylestrar och retinaldehyd. Retinol fungerar bra om du har fet, aknebenägen eller normal hudtyp.
 • Retinaldehyd. En mindre irriterande form av retinol som hjälper till att minska rynkor och förbättra strukturen, men den är bäst för att hjälpa till att läka solskador. Detta fungerar bra för alla hudtyper, speciellt om du är mer på den känsliga sidan.
 • Retinylestrar (acetat och palmitat). En mindre irriterande form av retinol som endast är milt effektiv för att minska fina linjer och rynkor. Den här är idealisk för torrare eller känsligare hud.

Koncentration

Inte alla märken kommer att avslöja vilken procentandel retinol dess produkt innehåller, så det är lite svårt att jämföra produkter som äpplen och päron.

I allmänhet kan dock retinolkrämer innehålla allt från 0,0015 till 1 procent retinol. Det är definitivt en bra idé att börja på den nedre sidan (särskilt om du går på retinoid- eller ren retinol-väg) och gradvis arbeta dig uppåt över tiden.

Om du har torr eller känslig hud är lägre koncentrationer definitivt rekommenderat.

Om du inte är säker, fråga en dermatolog om råd om vilken koncentration som fungerar bra för din hudtyp och dina mål.

Andra ingredienser

Eftersom retinol och alla dess variationer kan vara lätt irriterande, bör man se till att det är ihopkopplat med återfuktande ingredienser och antioxidanter med antiinflammatoriska fördelar. Detta innebär fördelaktiga ingredienser som:

 • Squalane. När du tänker på squalane, tänk på återfuktning och utjämning utan att känna dig fet.
 • Glycerin. Detta hjälper din hud att klamra sig fast vid vatten, så att den förblir fin och återfuktad.
 • Niacinamid. Denna ingrediens älskar att återfukta, jämna ut rynkor, minska akne- eller rosacea-inducerad irritation och minska oljeproduktionen. Det är i princip bra för alla hudtyper.
 • Hyaluronsyra. Denna lätta fuktighetskräm hjälper till att låsa in fukt i din hud. Det är fantastiskt för fet hud eftersom det inte känns för tjockt i ansiktet.
 • Ceramider. Bland andra användbara funktioner är dessa populära för att stärka hudbarriären. De är bra för torr hud.

Vad ska man undvika

Det viktigaste man bör undvika är sådant som för dig kan utlösa allergier eller öka din hudkänslighet. Om du är allergisk eller känslig mot några ingredienser i en formel, är det vad du generellt bör undvika.

Ta en ordentlig titt på ingredienserna och om du är väldigt tveksam kan det vara bra att för säkerhets skull göra ett lapptest. Detta är det bästa sättet att undvika en allergisk reaktion. Och det är enkelt att göra: Testa en liten mängd av produkten på din inre handled eller underarm och notera eventuella tecken på irritation.

Om du har mycket känslig hud, undvik retinolprodukter som också är formulerade med exfolierande syror – tänk på AHA (som glykol och mjölksyra) eller BHA (som salicylsyra). Det kan vara lite för mycket för känslig hud och kan leda till torrhet och irritation. Detsamma gäller för C-vitamin – det är bäst att använda C-vitamin på morgonen och retinol på natten.

Hur man applicerar retinolkräm

När du är helt ny på retinol, måste du börja långsamt, använda det maximalt en eller två gånger i veckan. Låt din hud vänja sig vid det. Om det någon gång börjar kännas torrt eller svida, sluta. Du kan dock öka användningsfrekvensen när din hud har vant sig vid produkten.

Retinoider är mycket mer benägna att orsaka känslighet jämfört med retinoler. Så om du får receptbelagd styrka kan du förvänta dig att din hud tar lite längre tid att vänja sig vid sin nya, intensiva aktuella vän.

Applicera retinol för olika hudtyper och styrkor

 • Känslig eller torr hud. Vi föreslår att du applicerar det som ett sista steg, ovanpå din fuktighetskräm – det hjälper till att minska eventuell irritation.
 • Oljig hud. Du bör fortfarande applicera fuktighetskräm ovanpå retinolen.
 • Applicera receptbelagd retinol. Om du använder en receptbelagd version (som tretinoin, tazaroten, adapalene, osv.), rekommenderar vi helt enkelt att du ska följa din läkares instruktioner.

Vanliga frågor om retinol

Är retinol bättre som kräm eller serum?

Det beror på vad din hudtyp och mål är.

Serum är vanligtvis mer koncentrerade än krämer och kan absorberas lite djupare i huden. De har också en mer lätt känsla. Denna kombination kan fungera bra för feta eller normala hudtyper, men den kan irritera torr eller känslig hud.

Å andra sidan har krämer vanligtvis flera återfuktande ingredienser som kan skapa mer av en barriär på din hud. Vem som helst kan använda krämer, men de kanske fungerar bäst för torr eller känslig hud.

Vilken retinol är bäst för rynkor?

Vårt bästa val för rynkor är en av vår derms rekommendationer: Murad Retinol Youth Renewal Night Cream .

Förutom retinol innehåller den niacinamid och hyaluronsyra – som också är kända för att hjälpa till att minska fina linjer och rynkor.

Vad är en bra andel retinol?

Retinolkrämer kan innehålla allt från 0,0015 till 1 procent retinol. Om du aldrig har använt retinol tidigare, se till att börja på undersidan och arbeta dig uppåt om du tål det bra. Om du har torr eller känslig hud, kommer du förmodligen att vilja hålla dig till lägre koncentrationer hela tiden.

Om du känner dig orolig, fråga alltid en hudläkare om råd om vilken koncentration som fungerar bra för din hudtyp och dina mål.

Vad är skillnaden mellan retinoid och retinol?

Retinoler är en undertyp av retinoider. Den största skillnaden mellan retinoider och retinoler är styrkan. Retinoler innehåller lägre styrkor av retinsyra, den aktiva biprodukten av alla retinoider. Retinsyra är den aktiva ingrediensen som utövar positiva effekter på huden.

Här är ett enkelt sätt att tänka på skillnaden: ju färre steg det tar för produkten att bryta ner till retinsyra, desto starkare är produkten.

Den viktiga haken är dock att: Starkare är inte alltid bättre.

Det är ofta människor som långsamt arbetar sig upp från retinoler till retinoider. Om de inte kan tolerera de starkare retinoider, skulle det vara bättre att stanna med retinoler. Det handlar mer om konsistens än om styrka.

Är receptfria retinolkrämer lika bra som receptbelagda retinol?

Receptfria-retinolkrämer visar liknande resultat som receptbelagda retinol men vanligtvis innehåller de antingen en lägre andel eller en mildare form, som retinaldehyd, för att förhindra extra hudirritation.

Hur kan jag få receptbelagt retinol?

Om du vill lägga vantarna på receptbelagd retinol, boka tid hos en hudläkare eller kolla in en telehälsoplattform som Doktor.se. Din läkare kan avgöra om det är ett bra val för dina hudproblem.

När ska jag börja använda retinolkräm?

För hudproblem som aknebenägen hud, fet hud, fina linjer och rynkor och hyperpigmentering finns det ingen bättre tid att börja än nu. Se bara till att börja långsamt och lägga till en bra fuktkräm också.

Vilka ingredienser ska jag undvika att använda med retinolkräm?

Håll dig undan från alla ingredienser som du är allergisk eller känslig mot. Läs ingredienslistan noggrant först och gör ett lapptest.

Det är också en bra idé att undvika exfolierande syror som AHA och BHA om du har känslig hud. Annars behöver du inte oroa dig för stora ingrediensinteraktioner.

Hur ofta kan jag använda en retinolkräm?

Nybörjare måste börja långsamt och använda det bara en eller två gånger i veckan som mest tills huden vänjer sig vid det. Detta kan vara en svår regel att följa – speciellt om du använder den för akne och vill se resultat så snabbt som möjligt. Men lita på oss: Det är värt att undvika den sköna känslan som kommer med att göra för mycket för snabbt.

Du kan öka antalet gånger du applicerar det varje vecka när din hud börjar vänja sig vid det.

Vad gör jag om jag får en dålig reaktion med en retinolkräm?

En ”dålig” reaktion på retinol beror vanligtvis på för mycket applicering. Retinol är mycket aktivt och kan vara irriterande. Detta leder till rodnad och torrhet. Om det händer, sluta använda retinol och produkter med andra anti-aging aktiva ingredienser som AHA och BHA.

Du ska då behandla din hud som om den är väldigt känslig och använda minimala produkter med minimala ingredienser. Välj en krämig mild rengöring som inte skummar, en rik och lugnande fuktkräm och ett mineralbaserat solskyddsmedel under dagen. Detta hjälper din hud att reparera sig själv.

Gör retinol så att huden blir tunnare?

Nej, detta är en myt. Det är ett vanligt antagande eftersom retinol kan göra så att huden lossnar eller ge extra hudkänslighet för vissa, särskilt de med torr eller känslig hud. Men faktum är att det motsatta är sant.

Retinol stimulerar kollagen, elastisk vävnad och gör din hud mer kompakt och friskare. Båda produkterna (receptfria eller receptbelagda) kan göra din hud känslig, men detta kan minimeras eller undvikas om de används sparsamt, med en minskad frekvens (2 till 3 gånger per vecka), tillsammans med fuktighetskrämer.

Poängen

Retinol är en receptfri typ av retinoid. Detta vitamin A-derivat är populärt för att hantera problem som akne, fet hud, hyperpigmentering och fina linjer och rynkor.

Även om receptfria retinolprodukter är mindre intensiva än receptbelagda alternativ, måste du fortfarande vara försiktig när du börjar.

Ge din hud tid att anpassa sig genom att använda en retinolprodukt endast ett par gånger i veckan i början, se till att du använder en pålitlig fuktkräm tillsammans med den och undvik att använda andra intensiva ingredienser samtidigt, som exfolierande syror.

Om din hud blir alldeles för känslig för att ta del av fördelarna, bör du förmodligen sluta använda den.

Du kan förmodligen hitta en retinolprodukt med ett starkt rykte och höga betyg som kommer att fungera för din hudtyp, hudproblem och budget.


Hur vi valde bästa retinolprodukterna

Att välja rätt retinolprodukt är svårt. Därför har vi granskat många olika typer av retinolprodukter på marknaden men också frågat experter inom hudvård för att ta del av deras åsikter. Processen började med att vi såg över utbudet av retinol på internet och sedan kompletterade vi med information vi fått från våra experter vi frågat. Vi besökte sedan butiker för att se hur retinolprodukterna fungerade vid applicering, hur deras effekt var, samt vilken kvalitet de hade. När vi väl läst igenom de tillgängliga alternativen och hittat våra favoriter så sorterade vi de i kategorier. Vi hittade en vinnare i respektive kategori och kunde därför komma fram till den retinol som var bäst i test i respektive kategori.

Foto av författare

Skrivet av: Filip

Filip är grundaren av Xtremefit och har många år av träning i bagaget. Han är mycket erfaren inom styrketräning och kost, och har genom åren lärt sig hur man formar kroppen och psyket med hjälp av kost och träning. Idag vill han med hjälp av sin kunskap hjälpa fler att göra hälsosamma val i vardagen utan att tumma på livskvaliteten.