Bästa Pulsoximeter 2024 – Bäst i Test & Köpguide

Observera att vissa länkar på vår webbplats kan vara affiliatelänkar, vilket innebär att vi får provision på ditt köp. Det låter oss fortsätta skriva artiklar som är gratis att läsa! Du kan läsa mer om vår recensionsprocess här.

Pulsoximetrar som används hemma är inte nya, men eftersom det har blivit vanligare att vilja ha koll på sin hälsa har behovet av bra mätinstrument ökat.

Nedan finns en omfattande guide över pulsoximetrar — inklusive hur en normal läsning ser ut och hur man väljer den bästa produkten för dina behov.

PULSOXIMETER DETALJER
BÄST I TEST
Beurer Pulsoximeter PO 45
Beurer Pulsoximeter PO 45
 • Mäter: Syresättningen i blodet (SpO2), hjärtfrekvens (pulsfrekvens), Perfusion Index (PI)
 • Pris: $$
 • Möjlighet att spara statistik: Nej
populärast
PRCMISEMED Pulsoximeter
PRCMISEMED Pulsoximeter
 • Mäter: Syresättningen i blodet (SpO2), hjärtfrekvens (pulsfrekvens), Perfusion Index (PI)
 • Pris: $
 • Möjlighet att spara statistik: Nej
BÄSTA premiumval
Beurer Pulsoximeter PO60
Beurer Pulsoximeter PO60
 • Mäter: Syresättningen i blodet (SpO2), hjärtfrekvens (pulsfrekvens)
 • Pris: $$$
 • Möjlighet att spara statistik: Ja
BÄSTA BILLIGA
Beurer Pulsoximeter PO60
MSO Pulsoximeter P09
 • Mäter: Syresättningen i blodet (SpO2), hjärtfrekvens (pulsfrekvens), Perfusion Index (PI)
 • Pris: $
 • Möjlighet att spara statistik: Ja

>> Klicka här för att se fler bra pulsoximetrar <<

Hur fungerar en pulsoximeter?

En pulsoximeter är en enhet som används för att mäta hjärtfrekvens och syrenivåer i kroppen. De finns vanligtvis på ett sjukhus eller i klinisk miljö, men det finns modeller man kan köpa för användning i hemmet, som är tillgängliga att beställa online.

Vad gör pulsoximetrar?

Man kan använda en pulsoximeter hemma för att mäta sin syresättning, eller på en klinik (eller på sjukhus) för att övervaka hur mycket en person syresätter och om blodet är tillräckligt mättat med syre.

Hur mäter pulsoximetrar blodets syrenivå?

Pulsoximetrar fungerar genom att lysa ett ljus genom fingret (eller örsnibben) och sedan mäta reflektionen av ljusstrålen för att se hur mycket ljus som passerar igenom, eller reflekteras bort från sensorn på andra sidan. Sedan kan oximetrar, med hjälp av en matematisk ekvation, beräkna hur mycket syre som finns i blodet.

Vad är en hälsosam pulsoximetermätning?

En normal avläsning från en pulsoximeter är inom intervallet 98 till 99 procent. Allt under 90 procent tyder på något allvarligare och måste åtgärdas skyndsamt.

Vem ska använda pulsoximetrar?

De som lever med kroniska hjärt- och andningssjukdomar har mest nytta av att använda en pulsoximeter för att övervaka sina syrenivåer.

COVID-19 har också ökat efterfrågan på pulsoximetrar på sistone, eftersom det är en andningsburen sjukdom som påverkar syresättningen. Detta beror på att inläggning på sjukhus är ofta baserad på ens syresättningsstatus. Medan viruset kan vara närvarande med en mängd olika symtom, är det som borde få någon att gå till sjukhuset en syremättnad på under 90 procent.

Hur exakta är pulsoximeteravläsningarna?

De flesta pulsoximetrar hemma ger korrekta avläsningar till användarna. Men han varnar för att noggrannheten i pulsoximetriavläsningar kan påverkas av en mängd olika faktorer.

Vad påverkar pulsoximeterns avläsningar?

Till att börja med kan nagellackets färg och dekaler påverka avläsningarna, liksom akryl- eller gelnaglar.

Nagellack kan påverka pulsoximeteravläsningar om det absorberar ljus vid 660 nm [nanometer] eller 940 nm ljus. Detta ses specifikt i svart, grönt och blått nagellack. Tänk också på att konstgjorda akrylnaglar också kan påverka noggrannheten av pulsoximeteravläsningar.

Dessutom kan följande påverka avläsningarnas noggrannhet:

 • anemi
 • lågt blodtryck
 • hud med mer pigment
 • låg kroppstemperatur
 • intravaskulära färgämnen, som används på ett sjukhus för vissa tester

Mörk hud och intravaskulära färgämnen i blodet gör att sensorn har svårt att avläsa syresättning, eftersom färgen gör det svårare att läsa.

Lågt blodtryck betyder låg blodvolym, och anemi betyder färre blodkroppar, vilket gör att sensorn har svårare att se data. På liknande sätt gör låg kroppstemperatur också att blodkärlen drar ihop sig, vilket också gör det svårt att läsa.

Vilka typer av pulsoximetrar finns tillgängliga?

Pulsoximetrar kan fästas på fingret, näsan, örat, tårna och pannan.

De mest exakta avläsningarna sker vanligtvis när pulsoximetern kläms fast vid fingret, speciellt långfingret, i motsats till andra kroppsdelar.

Men i en klinisk miljö tenderar pulsoximetrar att skilja sig. Sjukhusbaserade pulsoximetrar är kopplade till maskiner som mäter blodtryck och temperatur, och kan kopplas till en samtidig mätning av en patients hjärtrytm.

Hembaserade pulsoximetrar mäter bara pulssyresättningen och hjärtfrekvensen, medan sjukhussystem kan ge en utskrift av avläsningar. Men vissa pulsoximetertillbehör kan nu kopplas till smartphones och kan således spara data för senare utskrift.

Hur man väljer bästa oximetern

När du handlar efter pulsoximetrar för hemmet finns det många märken att välja mellan.

Pulsoximetrar som är märkta ”för medicinskt bruk” är vad du bör leta efter när du ska köpa en pulsoximeter. De flesta pulsoximetrar mäter också din puls, vilket också är ett plus för många.

Topp 4 bästa pulsoximeter 2024

1. Beurer Pulsoximeter PO 45 – Bäst i Test 2024

Bästa Pulsoximeter 2024 (Bäst i. test)

Mäter: Syresättningen i blodet (SpO2), hjärtfrekvens (pulsfrekvens), Perfusion Index (PI)

Den pulsoximeter som är bäst i test 2024 är Beurer Pulsoximeter PO 45. Pulsoximetern mäter både syresättningen, pulsen och blodflödet vilket gör det till ett bra verktyg oavsett om du har nedsatt lungfunktion, hjärtproblem, befinner dig på höga höjder eller något annat som kräver noga övervakning.

Den här pulsoximetern är lämpad för både vardag, resor och sport. Oavsett om du är hemma eller på äventyr så kommer du lätt kunna använda den. Den används mycket enkelt genom att sätta fingret i den och på så sätt mäta, varpå resultaten visas inom några sekunder. Färgdisplayen har hela 7 vyer med justerbar ljusstyrka, grafik för pulsmätning, blodflödesindex och batteriindikator. I paketet så ingår även två AAA-batterier batterier, hållarrem samt en bältespåse för bästa användning och förvaring. Den har även en indikator som meddelar om mätningen blir felaktig, vilket vi fann var väldigt användbart.

Sammanfattningsvis är det här en kanonbra pulsoximeter från Beurer. Den är otroligt mångsidig och enkel att använda. Samtidigt har den en förhållande låg prislapp vilket gör det ett verktyg som de flesta har råd med för att hålla koll på sin hälsa. Med det sagt är detta den bästa pulsoximetern 2024!

Fördelar

 • Enkel att använda
 • Lätt att tolka displayen
 • Lätt vikt och utmärkt att ha med sig på resande fot

Nackdelar

 • Kan ej spara statistik

2. PRCMISEMED Pulsoximeter – Populärast

Bästa Pulsoximeter 2024 (Bäst i. test)

Mäter: Syresättningen i blodet (SpO2), hjärtfrekvens (pulsfrekvens), Perfusion Index (PI)

Den här pulsoximetern från PRCMISEMED har kommit att bli en europeisk bästsäljare, mycket tack vare sitt låga pris, men också tack vare sina fina funktioner och att den är enkel att använda.

Pulsoximetern mäter snabbt och enkelt din SpO2 (syremättnadsnivå i blod), pulsfrekvens och pulsintensitet inom 10 sekunder. Den har en stor och tydlig display som på ett pedagogiskt sätt visar de nuvarande värdena, och uppdateras i realtid. På så sätt är produkten mycket lämplig för sportentusiaster som exempelvis håller på med bergsbestigning, skidåkning, cykling eller för att alla som är intresserade av att mäta SpO2 och pulshastighet. Batteritiden räcker i hela 20 timmar vilket gör det till ett bra mätinstrument att ha med sig, även när du är borta från hemmet en längre period.

När vi testade denna pulsoximeter fascinerades vi av hur enkel den var att använda, och att resultaten var så tillförlitliga. Det här är också en av de billigaste pulsoximetrarna vi har hittat på marknaden, så den är verkligen värd varenda krona. Med det sagt är den här populära pulsoximetern något vi verkligen rekommenderar till dig som vill ha ett billigt mätinstrument med många lättanvända basfunktioner.

Fördelar

 • Otroligt billig
 • Pålitliga mätningar
 • Tydlig och klar display

Nackdelar

 • Batterier ingår ej
 • Enfärgad display

3. Beurer Pulsoximeter PO60 – Bästa premiumval

Bästa Pulsoximeter 2024 (Bäst i. test)

Mäter: Syresättningen i blodet (SpO2), hjärtfrekvens (pulsfrekvens)

Om du vill ha det bästa av det bästa när det gäller pulsoximeter så är Beurer Pulsoximeter PO60 ett perfekt val. Det här mätinstrumentet mäter syresättningen i blodet och hjärtfrekvensen (pulsen) för att du enkelt och smidigt ska kunna få en överblick över din kropp och hälsa.

Anledningen till att det här är lite mer av en premiummodell är för att den har flera funktioner jämfört med Beurers andra modeller. Den har bland annat en tydlig färgdisplay med 6 tillgängliga vyer, batteristatusindikator, justerbar ljusstyrka samt grafisk visning av pulsen.

Det bästa av allt är kanske att den har BlueTooth, vilket vi älskade när vi testade denna pulsoximeter. Det gör att man enkelt kan överföra sina mätresultat via Bluetooth eller exempelvis till sin doktor via mailfunktionen i appen. Den tillhörande appen är också mycket användarvänlig. Det finns flera trevliga funktioner i appen såsom larmfunktion och individuella gränsvärden som kan ställas in. Appen har 100 minnesplatser vilket gör att man får plats med en hel del data.

Denna pulsoximeter är samtidigt godkänd som en medicinsk produkt och får således användas inom vården. För dig som vill ha det där lilla extra och vill ha full kontroll över dina mätvärden och smidigt spara de online, så är detta ett fantastiskt val. Helt klart den bästa premiummodellen av pulsoximetrar!

Fördelar

 • BlueTooth-kompatibel
 • Kan föra statistik och spara det online
 • Tydlig display

Nackdelar

 • Något dyr
 • Kan vara svårt att använda alla funktioner om man inte är så tekniskt intresserad

4. MSO Pulsoximeter P09 – Bästa billiga

Bästa Pulsoximeter 2024 (Bäst i. test)

Mäter: Syresättningen i blodet (SpO2), hjärtfrekvens (pulsfrekvens) och blodflöde (Perfusionsindex)

För dig som söker en billig oximeter så är det definitivt denna oximeter från MSO du bör köpa. Den här oximetern har, trots ett relativt lågt pris, ett flertal användbara och högteknologiska funktioner som vi uppskattade när vi testade den.

MSO Pulsoximeter P09 kan mäta syresättningen i blodet, pulsen och blodflödet. Den är enkel samt intuitiv att använda och sitter skönt i handen. Oximetern har en indikator som visar batterinivån vilket gör det lätt att hålla koll på batteriet. Den har också en automatisk avstängning vilket hjälper till att spara på energin och batteriet.

Med sin höga teknologi är denna oximeter också certifierad som medicinsk utrustning. Det finns möjlighet att spela in syresättning och puls upp till 8 timmar, vilket sedan kan analyseras som grafik och statistik direkt på oximetern. På så sätt är det ett bra verktyg att använda till exempel för att analysera sömnen eller hur sin syreupptagning fungerar på höga höjder.

Summan av kardemumman är att det här är en otroligt prisvärd pulsoximeter som förtjänar varenda krona. Den har värdefulla funktioner som gör det enkelt att mäta sin hälsa utan massa komplicerade verktyg. Med det sagt finns det ingen mer prisvärd oximeter än MSO Pulsoximeter P09.

Fördelar

 • Lätt att använda
 • Stor och tydlig display
 • Möjlighet att spela in syresättning och puls i upp till 8 timmar
 • Lågt pris

Nackdelar

 • Inte den snyggaste designen

Jämförelse av bästa pulsoximetrarna

ProduktPrisPlats för läsningSvårighetsgrad att använda
Beurer Pulsoximeter PO 45$$FingertoppVäldigt enkelt
PRCMISEMED Pulsoximeter$FingertoppVäldigt enkelt
Beurer Pulsoximeter PO60$$$FingertoppMedelsvårt
MSO Pulsoximeter P09 $FingertoppEnkelt

Du kanske också är intresserad av: Ketonmätare

Vanliga frågor om pulsoximetrar

Vilka pulsoximetrar är medicinskt godkända?

Det finns flera pulsoximetrar som är medicinskt godkända, inklusive vår testvinnare Beurer Pulsoximeter PO 45. Att en produkt har godkänts medicinsk användning säkerställer att produkten har granskats för noggrannhet och är pålitlig.

Kan en fingertoppspulsoximeter hjälpa till att upptäcka coronavirus?

En fingertoppspulsoximeter kan inte diagnostisera coronavirus.

Men om du märker att din syrenivå är låg på en pulsoximeter, kontakta din läkare omedelbart. Om en avläsning av låg syrenivå åtföljs av allvarliga symtom, som andnöd, förvirring eller bröstsmärtor, sök också omedelbart läkarvård.

Vilka felkällor kan en pulsoximeter ha?

När du köper en ny pulsoximeter bör du kontrollera dess noggrannhet innan du helt litar på den.

Det första steget i valideringen är att ta en avläsning och se om resultatet är rimligt eller inte. Se till att du följer instruktionerna och vidta alla försiktighetsåtgärder. Till exempel, om den visar under 80 % och du känner dig helt okej, har oximetern ett problem. Även avläsningen ska vara stabil om du vilar och inte rör dig.

Det andra steget är att jämföra med en annan. Ta en avläsning med två oximetrar samtidigt och om avläsningarna skiljer sig med mindre än 2-3 %, bör oximetern vara bra. Om avläsningarna skiljer sig med mer än 8-10 % måste något vara fel. Men om skillnaden faller mellan dessa intervall betyder det att testet inte är avgörande.

På grund av teknikens natur har pulsoximetrar en genomsnittlig felmarginal på 2-3 % vid jämförelse med avläsningar från blodprover. Ordet medelvärde framhålls här eftersom felmarginalen normalt är lägre (ca 1-2%) när syrehalten är högre än 90% och sedan går ner till 4-5% när nivån är under 80%. En pulsoximeter, oavsett tillverkare eller kostnad, ger bara en indirekt uppskattning av blodets syremättnadsnivå. Felmarginalen finns alltid och är beroende av intervallet.

För två bra ”exakta” oximetrar är det möjligt att deras avläsningar skiljer sig med 5+ %. Om man antar att den sanna avläsningen är 89%, är det möjligt att den ena rapporterar 92% och den andra 87%. Båda avläsningarna är bra eftersom avläsningarna ligger inom deras felmarginaler.

Om du är osäker, skaffa två eller flera pulsoximetrar från olika tillverkare och jämför genomsnittet av deras avläsningar med dina.

Att ta med sig

Kort sagt, pulsoximetrar används för att övervaka syrenivåerna i blodet. De med underliggande andnings- och hjärtsjukdomar har mest nytta av att använda dessa enheter, såväl som de med covid-19.

När du använder en pulsoximeter, leta efter ett hälsosamt intervall mellan 98 och 99 procent. En avläsning under 90 procent kräver omedelbar läkarvård.

När du ska köpa en pulsoximeter, leta efter etiketter som garanterar säkerhet och effekt. På samma sätt, även om det finns många oximetrar att köpa, är det bäst att hålla fast vid de som används vid fingertopparna, eftersom de ofta är enklast att använda.

Foto av författare

Skrivet av: Filip

Filip är grundaren av Xtremefit och har många år av träning i bagaget. Han är mycket erfaren inom styrketräning och kost, och har genom åren lärt sig hur man formar kroppen och psyket med hjälp av kost och träning. Idag vill han med hjälp av sin kunskap hjälpa fler att göra hälsosamma val i vardagen utan att tumma på livskvaliteten.