Bästa Psylliumfröskal 2024: Fakta & Köpguide

Observera att vissa länkar på vår webbplats kan vara affiliatelänkar, vilket innebär att vi får provision på ditt köp. Det låter oss fortsätta skriva artiklar som är gratis att läsa! Du kan läsa mer om vår recensionsprocess här.

Psylliumfröskal är en fiber som kommer från växtfrön och används som ett kosttillskott för att öka fiberintaget, minska förstoppning och diarré och till och med minska risken för hjärtsjukdomar.

Människor blandar vanligtvis psylliumfröskal i vatten, proteinshakes eller smoothies, men det finns också i kapselform.

Våra forskare har utvärderat och rankat de tre bästa källorna till psylliumfröskal på marknaden och grävt i den vetenskapliga forskningen om fördelarna och biverkningarna av psylliumfröskal.

BILD PRODUKT
BÄSTA TILLSKOTTET MED PSYLLIUMFRÖSKAL
WeightWorld Psylliumfröskal Kapslar
POPULÄRAST
Holistic Psylliumfröskal
MEST PRISVÄRDA FRÖSKALEN
Go for Life Psylliumfröskal EKO

I den här artikeln

Topp 3 bästa psylliumfröskal 2024

1. WeightWorld Psylliumfröskal Kapslar – Bäst i test!

Det tillskott med psylliumfröskal som är bäst i test 2024 är detta från WeightWorld. WeightWorld är kända för att producera rena, högkvalitativa och effektiva tillskott till ett plånboksvänligt pris, och detta är inget undantag.

Till att börja med så är detta tillskott helt veganskt, mjölkfritt, glutenfritt och GMO-fritt. Detta gör att det passar alla typer av kostplaner och allergier.

Förutom detta så har varje kapsel en bra mängd psylliumfröskal per dosering – hela 1400 mg. Tillskottet är i kapselform och de enda två ingredienserna som finns i kapslarna är psylliumfröskal och hypromellos (som används för att skapa kapspeln). På så sätt är kapseln otroligt ren, och innehåller inga onödiga ingredienser och tillsatser. Som om inte det vore nog så är dessa psylliumfrön helt ekologiska, vilket gör dem till ett riktigt rent val.

Som pricken över i:et så har detta tillskott med psylliumfröskal väldigt positiva recensioner. Kunderna är riktigt nöjda och rapporterar bättre mående efter att ha tagit kapslarna. Produkten är också billig, vilket gör det till en solklart bäst-i-test-vinnare 2024!

Fördelar

 • Otroligt rent innehåll, inga onödiga ingredienser
 • Ekologiska psylliumfröskal
 • Passar alla koster och allergier
 • Bra mängd psylliumfröskal per kapsel
 • Mycket prisvärda

Nackdelar

 • Kapslar kan vara svårt att svälja för vissa

2. Holistic Psylliumfröskal – Populärast

Holistic Psylliumfröskal - Populärast

Ett mycket populärt tillskott när det gäller psylliumfröskal är det här från Holistic. Precis som andra tillskott från Holistic så är innehållet väldigt bra, vilket gör det till ett populärt val som ofta är en av marknadens bästa.

Holistic Psylliumfröskal är ett tillskott som osar kvalitet. Det är otroligt rent och består till 100% av ekologiska psylliumfröskal. Med tanke på att det är i fröform så behövs det inte ens några ingredienser för att skapa en kapsel – vilket gör tillskottet ännu renare. Dess form har även den fördelen att det är enkelt att ha det i gröt, smoothies, yoghurt, bakning och mycket mer.

Dessa ekologiska psylliumfröskal har även fått en hel del nöjda kunder, och har i nuvarande stund nästan 5/5 stjärnor från användarrecensionerna. Många anser att det är det bästa psylliumfröet samt att det håller magen i trim och att sötsuget försvinner. Helt klart en av de bästa psylliumfröna på marknaden just nu!

Fördelar

 • Psylliumfröskal i sin renaste form
 • Kan användas i bakning, yoghurt, gröt, m.m.
 • 5 av 5 stjärnor från användarrecensioner

Nackdelar

 • Kan behöva blötläggas innan

3. Go for Life Psylliumfröskal EKO – Mest prisvärda fröskalen

Go for Life Psylliumfröskal EKO - Mest prisvärda fröskalen

Dessa psylliumfröskal från Go for Life är mycket prisvärda och har ett riktigt bra innehåll. Innehållet består till 100% av ekologiska psylliumfröskal, och inget annat.

Varje påse innehåller 200 g psylliumfröskal, vilket gör att du får mycket psylliumfröskal per krona. Doseringen är samtidigt väldigt enkel, och den rekommenderade doseringen är 1-3 matskedar per dag.

Fröskalen har fått bra omdömen, med positivt rapporterade effekter, men är inte lika populär som Holistic psylliumfröskal. Vill du däremot få lite mer för pengarna, så är det skalen från Go for Life du bör välja!

Fördelar

 • Endast ekologiska psylliumfröskal
 • Mycket psylliumfröskal per krona
 • Enkel dosering

Nackdelar

 • Inte lika känt märke

Vem ska äta psylliumfröskal?

Psylliumfröskal kan tas av personer i alla åldrar som vill behandla förstoppning och hjälpa till med irritabel tarm. Om du har problem med diarré kan du också ta det eftersom psylliumfröskal hjälper till att behandla diarré.

Personer med hjärtproblem eller högt kolesterol kan också komplettera med psylliumfröskal eftersom det kan hjälpa till att hantera dessa tillstånd.

Vad psylliumfrön är bra för

Ökar tarmrörelsen

Psyllium kan användas som ett laxermedel. Psyllium är en löslig fiber som härrör från Plantago psyllium-växten och är känd för sin laxerande effekt. Kostfibrerna som extraheras från växten har också farmaceutiska egenskaper som är fördelaktiga för andra delar av kroppen (1).

Psyllium forskas för sin roll vid behandling av andra tillstånd, inklusive högt totalt kolesterol och LDL-kolesterol (”dåligt” kolesterol), diabetes och colon irritabile (IBS).

Underlättar matsmältningen

Psyllium hjälper till att behandla förstoppning. Psyllium husk anses vara ett milt och naturligt laxermedel som underlättar matsmältningen. Växtbaserade laxermedel är antingen bulkbildande eller stimulerande. Av samma anledning finns det ibland i kosttillskott som används för en tarmrening.

Bulkbildande laxermedel som psyllium kommer från växter med hög fiber- och slemhalt som expanderar när de kommer i kontakt med vatten. När volymen i tarmen ökar uppstår en reflexmuskulär kontraktion som stimulerar en tarmrörelse (2).

Många mänskliga studier bekräftar psylliums effektivitet vid behandling av förstoppning. I en jämförande studie som involverade 170 deltagare med kronisk förstoppning, visade sig psyllium vara överlägset docusate natrium – ett avföringsmjukmedel som vanligtvis används i hälsovårdsmiljöer (3).

Intressant nog kan psyllium också användas för att behandla diarré som förklaras i nästa fördel.

Behandlar diarré

Psyllium hjälper till att behandla diarré. Enligt en studie hade råextrakt av psylliumfröskal en laxerande effekt på möss vid 100 och 300 mg/kg, medan högre doser (500 och 1 000 mg/kg) hade antidiarréaktivitet.

Forskare förklarar att när det råa extraktet ges till möss med förstoppning, har det en tarmstimulerande effekt som delvis förmedlas av muskarin- och 5-HT(4)-receptoraktivering; när det administreras till möss med diarré har det tarminhiberande aktivitet möjligen förmedlad av blockad av Ca(2+)-kanaler och aktivering av NO-cykliska guanosinmonofosfatvägar (4).

Psyllium bör därför betraktas mer som en reglerande fiber, snarare än enbart ett medel mot diarré eller förstoppning.

Behandlar symptom på IBS

Psyllium hjälper till att behandla symtom på irritabel tarm (IBS). Tidiga studier visar att psylliumfiberbehandling minskar antalet perioder med buksmärtor hos personer med IBS.

I en studie utförde forskare ett försök med 103 barn med IBS. Barn tilldelades slumpmässigt till grupper som fick psyllium eller placebo under 6 veckor.

Barn i psylliumgruppen hade en större minskning av antalet smärtperioder än barn i placebogruppen; nivån på smärtintensiteten skiljde sig inte mellan grupperna och andelen normal avföring var likartad mellan grupperna (5).

Målet med en annan randomiserad kontrollerad studie var att fastställa effektiviteten av att öka kostinnehållet av lösliga fibrer (psyllium) eller olösliga fibrer hos patienter med IBS.

Efter 12 veckors behandling med tio gram psylliumfröskal minskade symtomets svårighetsgrad i psylliumfröskalgruppen med 90 poäng, jämfört med 49 poäng i placebogruppen och 58 poäng i olösliga fiber-gruppen.

Tidiga avhopp var vanligast i olösliga fiber-gruppen; den främsta orsaken var att symtomen på irritabel tarm förvärrades (6).

Psylliumtillskott har också visat sig förbättra remissionsfrekvensen hos personer med ulcerös kolit. En studie visade att det var lika effektivt som mesalamin (läkemedel som ordinerats för att behandla denna kroniska sjukdom som påverkar tjocktarmen).

Sänker kolesterolet

Psyllium kan hjälpa till att sänka kolesterolet. I en metaanalys av kontrollerade kliniska prövningar fann forskare att konsumtion av psyllium sänkte totalkolesterol och LDL-kolesterol i serum. Den sänkande effekten var tids- och dosberoende; psyllium kan vara ett komplement till kostterapi för behandling av lätt till måttligt högt kolesterol (7).

En annan studie visade att kosttillskott med 6 g/dag psyllium under 6 veckor förbättrade fettfördelningen och lipidprofilen hos en grupp unga män som riskerade att utveckla metabol sjukdom.

Metabolisk sjukdom är en grupp tillstånd som uppstår tillsammans, inklusive förhöjt blodtryck, högt blodsocker, överskott av kroppsfett runt midjan och onormala kolesterol- eller triglyceridnivåer, vilket kraftigt ökar risken för hjärtsjukdomar, diabetes och stroke (8).

Vid basnivån var 44 procent av deltagarna (15-16 år) överviktiga eller feta; tjugoåtta procent hade minskad insulinkänslighet.

Tillskott ledde till en minskning av förhållandet mellan androidfett och gynoidfett med 4 procent (fett lagrat i kroppens mittsektion kontra fett som bildas runt höfter och lår), samt en minskning av LDL-kolesterol med 6 procent. Det fanns inga biverkningar med tillskott.

Sänka glukosnivåerna för personer med diabetes

Psyllium kan hjälpa till att sänka glukosnivåerna hos personer med typ 2-diabetes. Allt fler bevis visar att tillskott av psyllium kan vara en adjuvant terapi för glukoskontroll hos personer med typ 2-diabetes.

I en studie av diabetiska möss som matades med psyllium (som 3,2 procent av sin diet) under 18 veckor kunde psyllium minska fasteglukosen med 20 procent; det fanns ingen effekt på icke-diabetiska möss (9).

Flera dubbel- och enkelblinda försök visar att psylliumfröskal signifikant minskar blodsockernivåerna både vid fasta och efter måltid, minskar insulinspikar, minskar absorptionen av glukos och minskar HbA1c. Ett högt HbA1c betyder att det finns för mycket socker i blodet.

Biverkningar av psylliumfröskal

Eftersom psyllium skapar tarmrening och har laxerande effekter, kan detta ämne orsaka negativa biverkningar. Du kan vara särskilt utsatt för biverkningar om du är ny med psyllium eller om du tar mer än den rekommenderade mängden per dag.

Några av de möjliga biverkningarna inkluderar:

 • buksmärtor och kramper
 • diarré
 • gasig
 • lös avföring
 • tätare tarmrörelser
 • illamående och kräkningar
 • magont

Ring din läkare omedelbart om du upplever allergiliknande reaktioner på psyllium. Även om det är sällsynt, så kan risker vara (10):

 • andningssvårigheter
 • klåda
 • hudutslag
 • svullnad, särskilt runt ansikte och hals
 • kräkningar

Rekommenderad dosering

För behandling av förstoppning rekommenderas en daglig dos på fem till tio gram psylliumpulver i vatten (200 ml eller mer). Att ta psyllium med vatten är viktigt för att förhindra risken att det svullnar och blockerar matstrupen eller tarmarna.

Enligt Harvard Health Publishing är mängden som behövs för att sänka kolesterolet 10 till 20 gram per dag (11).

De med IBS eller diabetes bör söka råd från en sjukvårdspersonal innan de lägger till psyllium i kosten. De som tar ett diuretikum (vätskedrivande), warfarin (blodförtunnare) eller digoxin (används för att behandla kronisk hjärtsvikt) bör också rådgöra med sin läkare.

Vanliga frågor om psylliumfrön och dess skal

Kan man blanda psylliumfröskalpulver i vätskor?

Ja, du kan blanda psylliumfröskalpulver i vilken dryck som helst som inte är kolsyrad, inklusive mjölk (även mandel, ris, kokos, m.m.), vatten, juice och till och med kokosvatten. Du kan också lägga till pulvret till dina frukostsmoothies. Eftersom psylliumfröskal tenderar att tjockna snabbt, fungerar det inte bra med varma drycker som te eller kaffe. 

När är bästa tiden att ta psylliumfröskal?

Den bästa tiden att konsumera psylliumfröskal beror på ditt mål. Om du försöker gå ner i vikt är den bästa tiden att ta tillskottet precis innan du äter. Detta kommer att öka innehållet i din mage och hindra dig från att äta för mycket genom att minska din aptit. Om du behöver lite matsmältningshjälp, kanske du vill vänta tills direkt efter att du ätit med att ta psylliumfröskalen. Fibrerna kommer att påskynda tarmrörelserna och hjälpa ditt system att driva måltiden genom din kolon och smälta den snabbare. 

Kan man ge psylliumfröskal till barn?

Ja, psylliumfröskalpulver är säkert för barn. Kom bara ihåg att de inte behöver i närheten av lika mycket som vuxna för en lyckad dos, så en halv portion är mer än tillräckligt för att vara effektiv.

Vad skulle hända om mitt husdjur åt psylliumfröskal?

Om du har rent psylliumfröskal, kommer ditt husdjur förmodligen att må bra. De kan bli lite sjuka, och de kanske inte kan kontrollera sina badrumsresor, men de borde inte ha några problem att metabolisera det. Om psylliumfröskalet inte är rent och det innehåller andra sötningsmedel eller tillsatser, kanske du vill träffa din veterinär. Dessa kan ha negativa effekter på ditt husdjur, på samma sätt som att ge dem choklad. Om du är tveksam, ring din veterinär för att se om husdjuret behöver särskild behandling eller ett akut möte.

Kan jag ta psylliumfröskal varje dag?

Ja, psylliumfröskal kan konsumeras varje dag. En genomsnittlig vuxen konsumerar inte i närheten av den rekommenderade dagliga dosen fiber, även om det är extremt fördelaktigt för din kropp. 

Vad är fiber?

Fiber är en kostnödvändighet som finns i många livsmedel som är bra för dig, inklusive nötter, spannmål, frukt, baljväxter och grönsaker. Kostfibrer kan förhindra inflammation i din kropp och driva ditt avfall genom tarmarna och ut ur kroppen. Det finns två olika typer av fibrer – lösliga och olösliga. Fiber håller ditt matsmältningssystem friskt och fungerar i toppskick. Det fungerar till och med som ett aptitdämpande medel eftersom det kommer att fylla din mage före måltider, vilket gör att du känner dig mätt snabbare. 

Vad är skillnaden mellan löslig och olöslig fiber?

När folk pratar om lösliga fibrer, som psylliumfröskal, syftar de på den typ av fiber som din kropp kan absorbera. Denna fiber kommer att absorbera vatten, bli större, börja jäsa och så småningom bli en substans med hög viskositet, liknande en gel. Denna typ av fiber finns i fullkorn, baljväxter, grönsaker, frön, frukt, nötter och till och med spannmål.

Olöslig fiber är en typ av fiber som inte absorberar något vatten. Denna fiber är skrymmande och smälts inte när den rör sig genom matsmältningskanalen. Detta finns i vetekli, korn, groddar, grönsaker, baljväxter och vissa frukter.

Varför är fiber viktigt?

Fiber är oerhört viktigt för ett hälsosamt matsmältningssystem och den genomsnittliga vuxna personen får inte tillräckligt med det i sin dagliga kost. Många människor arbetar under missuppfattningen att fiber bara är något du tar när du är förstoppad så att du lättare kan bli av med avföringen. I själva verket är det en viktig del av din kost eftersom det kommer att rengöra dina tarmar och hjälpa till att eliminera eventuella gifter som kan byggas upp i dem. Det kommer också att minska inre inflammation, vilket kan minska risken för hjärt-kärlsjukdom. Psylliumfröskal, specifikt, hjälper till att minska kolesterolnivåerna och stöder en ännu hälsosammare livsstil. 

Hur mycket fiber ska man äta per dag?

En genomsnittlig vuxen bör konsumera allt från 25 till 35 gram fibrer i kosten varje dag. Detta kan variera lite beroende på ditt kön och hur gammal du är. Den västerländska kosten har väldigt lite fibrer i sin vanliga matkonsumtion, så mer kan behövas (12). Se till att din kost innehåller mycket vegetabilisk mat som psylliumfröskaltillskott, grönsaker, nötter, frukt, bönor och fullkorn för att säkerställa tillräckligt fiberintag.

Är psylliumfröskal bara för äldre människor?

Nej, idén om att bara äldre människor behöver fibrer eftersom de har svårare att få frisk avföring är en felaktighet. Alla vuxna vars dieter inte innehåller tillräckligt med naturfiber skulle dra nytta av tillskott med psylliumfröskal i kosten för att säkerställa att de får i sig tillräckligt med fiber (13). Som vi nämnde har fibrer många olika funktioner när det gäller matsmältningshälsa – det är inte bara för förstoppning. 

Hur länge håller sig psylliumfröskal fräscht?

Psylliumfröskal har i genomsnitt 2 års hållbarhet men se till att du kontrollerar rekommendationen av ditt paket. Varje tillskott bör komma med ett bäst före-datum, men skillnaderna i tillsatser, sötningsmedel och förpackningar kan påverka den genomsnittliga hållbarheten. Det brukar trots detta inte vara något problem att ta tillskottet med psyliumfröskal även efter dess bäst före-datum, även om effekten troligtvis blir något mindre.

Hur mycket psylliumfröskal bör man ta för tilläggsbehandling av typ 2-diabetes?

För tilläggsbehandling av typ 2-diabetes bör 6,8 till 13,6 g psylliumfröskal, fördelat på 2 doser, tas varje dag.

Hur mycket psylliumfröskal ska man ta för att minska risken för kranskärlssjukdom?

För att minska risken för koronar hjärtsjukdom bör minst 10,2 g psylliumskal tas varje dag.

Kan jag svälja psylliumfröskal torrt eller äta det helt?

Det är vanligtvis oklokt att svälja psylliumfröskal torrt eftersom det absorberar vatten när det går ner i halsen. Detta kommer att få den att expandera för tidigt och potentiellt få dig att kvävas. Det är därför de flesta märken rekommenderar att blanda det helt i en vätska, så att det går ner säkert och expanderar där det är tänkt – i dina tarmar. 

Kan symptom på för mycket fiber lindras?

Ja, det kan lindras genom att dricka mycket vatten och undvika fiberrik mat ett tag. Om du upplever förstoppning, uppblåsthet eller bukbesvär kan detta vara ett tecken på ett fiberrikt tillskott som har blivit fel och du bör vidta nödvändiga åtgärder.

Hur förpackas psylliumfröskal?

Psylliumfröskal kommer vanligtvis som hela skal eller som malet pulver. Båda har samma fördelar för din hälsa , så det finns ingen specifik fördel i en form framför den andra (14). Det är helt upp till dina personliga preferenser, så välj vilken form som passar dig bäst. 

Ska jag ta tillräckligt för att få mig till den rekommenderade fiberdosen direkt?

Fiber är något som de flesta koster har väldigt lite av, och att införa för mycket av det åt gången kan göra din mage och tarm eländig. Vi rekommenderar att du börjar långsamt och gradvis ökar mängden fiber du tar tills du når den rekommenderade psylliumdosen.

Hur kan jag annars använda psylliumfröskal?

Psylliumfröskal kan användas i bakning eftersom det är en populär ingrediens att använda som bindemedel i dessa bakningsersättningar. Till exempel kommer många lågkolhydrat- eller glutenfria dieter att ersätta deras mjöl och socker med fullkornsmjöl och sötningsmedel eller andra substitut. Det är också ett bra sätt att få dina Paleo- och Keto-godsaker att smaka bättre.

Är en fiberrik kost okej under graviditeten?

Fiber hjälper inte bara att säkerställa ett friskare barn utan hjälper också mamman att upprätthålla konsekvent matsmältningshälsa. Att äta en blandning av fibrer under graviditeten är säkert och rekommenderas också starkt.

Kan fiberrik kost hjälpa till att förhindra divertikulos?

Ja, kosttillskott med mycket fibrer ger hälsosammare avföring som möjliggör enkel rörelse genom tarmen. Divertikulabildning kan minskas eller möjligen stoppas med en kost bestående av mat och kosttillskott som hjälper till med en hälsosam avföringsproduktion.

Vilken typ av fiber är bäst?

Fibrer som är lösliga, trögflytande och jäsbara verkar vara de hälsosammaste alternativen inklusive grönsaker, frukt, havre, baljväxter eller till och med chiafrön. 

Hur mycket psylliumfröskal ska man ta för förstoppning hos vuxna?

Vuxna som lider av förstoppning bör konsumera 2,5 till 30 g/dag fördelat på några doser.

Hur mycket psylliumfröskal ska barn ta för förstoppning?

Hos barn i åldern 6 till 11 år är 1,25 till 15 g/dag i uppdelade doser det korrekta protokollet.

Hur mycket psylliumfröskal ska man ta för irritabel tarm? 

För behandling av colon irritabile (IBS) bör 10 g/dag psylliumfröskal konsumeras över 1 eller 2 doser.

Hjälper psylliumfröskal med viktminskning?

Lösliga fibrer, som psylliumfröskal, kan hjälpa kvinnor att bränna fett genom att minska hur många kalorier de absorberar från mat. En studie som involverade 17 personer fann att personer som åt mest fiber absorberade färre kalorier och fett från sin mat (15).

Är psylliumskal en prebiotika?

Psyllium anses inte vara ett prebiotika, men anses ha prebiotikaliknande effekter eftersom en liten del av psylliumfibrerna kan fermenteras av tarmbakterier.

Vad är poängen med ett bulkbildande laxermedel?

Ett bulkbildande laxermedel, som psyllium, suger upp vatten i tarmen för att göra dina tarmrörelser mjukare. Bulkbildande laxermedel kan användas regelbundet, eller en gång, beroende på personens behov. Det bästa med ett bulkbildande laxermedel är att det åstadkommer allt detta utan att öka gasbildningen. Dessutom kan psylliumfröskal mjuka upp din avföring för att hjälpa till att hantera problem som förstoppning. Detta kan också hjälpa till att förhindra andra farligare problem som sår och hemorrojder.

Sammanfattning

Psylliumfröskal är lösliga fibrer som används främst för behandling av gastrointestinala motilitetsstörningar som förstoppning och diarré.

Den härrör från Plantago psyllium-växten, och kostfibrerna som extraheras från växten har också farmaceutiska egenskaper.

Det studeras för dess förmåga att behandla symtom på IBS såväl som dess effektivitet för att sänka LDL-kolesterol och glukosnivåer hos personer med typ 2-diabetes.

För Kroppexpertens #1 rekommendation av psylliumfröskal när det gäller kapslar så är det WeightWorld Psylliumfröskal Kapslar, och för dig som vill ha rena psylliumfröskal, så rekommenderar vi Holistic Psylliumfröskal.

Foto av författare

Skrivet av: Filip

Filip är grundaren av Xtremefit och har många år av träning i bagaget. Han är mycket erfaren inom styrketräning och kost, och har genom åren lärt sig hur man formar kroppen och psyket med hjälp av kost och träning. Idag vill han med hjälp av sin kunskap hjälpa fler att göra hälsosamma val i vardagen utan att tumma på livskvaliteten.