Bästa Nattljusolja 2024 – Bäst i Test av Jättenattljusolja

Observera att vissa länkar på vår webbplats kan vara affiliatelänkar, vilket innebär att vi får provision på ditt köp. Det låter oss fortsätta skriva artiklar som är gratis att läsa! Du kan läsa mer om vår recensionsprocess här.

Nattljusolja, eller jättenattljusolja, har använts för medicinska ändamål i århundraden. Den är gjord av en växt som kallas ”nattljus” och är känd för att lindra symtomen på premenstruellt syndrom, lindra klimakteriebesvär och hjälpa till att behandla hudsjukdomar. Känner du redan till nattljusolja? Har du någonsin provat att använda det? Fördelarna kan komma som en överraskning för dig, så fortsätt läsa!

Många av fördelarna med jättenattljusolja stöds av vetenskapliga bevis, medan andra studeras ännu till denna dag. Denna olja, som en gång mest användes som huskur, används nu av läkare för konventionell medicin, ofta inom det dermatologiska området.

NATTLJUSOLJA DETALJER
BÄSTA KAPSLAR MED NATTLJUSOLJA
Bästa Nattljusolja - Bäst i Test av Jättenattljusolja
Healthwell GLA Jättenattljusolja
 • 100 mg GLA
 • Prisvärd
 • Glutenfria
 • Tillverkade utan konstgjorda färgämnen, stearater eller titandioxid
 • Prisvärd
BÄST FÖR TORR HUD
Bästa Nattljusolja - Bäst i Test av Jättenattljusolja
Healthwell GLA Jättenattljusolja EKO
 • 90 mg GLA
 • Kallpressad
 • Inga fyllnadsmedel, konserveringsmedel eller lösningsmedel
 • Perfekt för huden
Bästa nykomlingen
Bästa Nattljusolja - Bäst i Test av Jättenattljusolja
Evening Primrose Oil
 • Naturligt klimakteriestöd
 • Enkla att svälja
 • Nöjdhetsgaranti
 • Kvalitetsgodkända
 • Mycket prisvärda
högst gla per kapsel
Bästa Nattljusolja - Bäst i Test av Jättenattljusolja
Efamol Nattljusolja
 • 755 mg omega-6
 • 115 mg GLA
 • Väldigt positiva användarrecensioner
 • Populär

Nyckelfakta om nattljusolja

 • Nattljusolja extraheras från frön från växten ”nattljus”, som också är känd under sitt vetenskapliga namn Oenothera biennis. Dessa frön ger också proteiner, mineraler och fibrer. Oljan är dock mest användbar för sin medicinska användning, eftersom den innehåller två viktiga omega-6-fettsyror: linolsyra och gamma-linolensyra (GLA).
 • Gamma-linolensyra (GLA) hjälper till vid behandling av dermatologiska problem, lindrar smärta kopplat till premenstruellt syndrom och lindrar symtom från reumatoid artrit.
 • Nattljusolja kan konsumeras i sin rena form eller som kapslar. Oljan har både inre och yttre användningsområden: den kan appliceras direkt och används också som en del av krämer, schampon och speciella tvålar.

Vårt urval: Marknadens bästa nattljusolja 2024

Människor blir alltmer intresserade av att använda nattljusolja som ett sätt att förbättra sin allmänna hälsa och välbefinnande. Idag finns det många olika märken som säljer kapslar och oljor med nattljus, men kvaliteten är inte alltid tillräcklig, så du bör välja noggrant. Vi har valt några av de bästa nattljusoljetillskotten som finns på marknaden för att hjälpa dig komma igång.

1. GLA Jättenattljusolja – Bästa Nattljusolja Kapslar

Healthwell gör dessa bästsäljande, kraftfulla kapslar med nattljusolja. Varje kapsel innehåller 1000 mg nattljusolja varav 10% GLA. Kapslarna är glutenfria och tillverkade utan konstgjorda färgämnen, stearater eller titandioxid.

Ta en kapsel dagligen med mat för att förbättra ditt allmänna välbefinnande, stödja ett balanserat immunsvar och bibehålla en frisk hud. Den finns att välja i tre prisvärda storlekar: 90, 180 eller eller 270 stycken. Det blir billigare ju större paket du köper, men redan första paketet är billigt nog och har en kostnad på 1,76 kr / kapsel.

Det här är en väldigt populär nattljusolja och den har väldigt positiva recensioner från användare. Den är väldigt lätt att ta med då den är i kapselform och den håller god kvalitet i innehållet. Det här är därför den bästa nattljusoljan som tablett enligt oss.


2. GLA Jättenattljusolja EKO – Bäst för torr hud

Om din hud behöver näring och skydd behöver du inte leta längre. Denna fuktgivande olja av 100% nattljus används av naturläkare för en rad hudproblem som torrhet och akne. Varje 1 ml olja innehåller 90 mg GLA, den essentiella fettsyran som hjälper till att lugna friska hudceller. Ungefär 1/8 av en tesked av denna olja kan anses vara lika med en kapsel med 500 mg nattljusolja.

Denna produkt härrör från frön från nattljus och oljan pressas vid låg temperatur för att producera en ren, naturlig, jättenattljusolja som du kan lita på. Inga fyllnadsmedel, lösningsmedel eller konserveringsmedel finns i denna produkt. Förvara oljan på en sval, torr och mörk plats och var noga med att förvara den i kylskåp efter öppning för att bibehålla färskheten.


3. Maxmedix Evening Nattljusolja

Befinner du dig i klimakteriet, eller vill du bara balansera dina hormoner och ta del av de värdefulla ämnena som finns i nattljusolja? Detta tillskott från Maxmedix gör allt detta. Det är ett naturligt klimakteriestöd med kapslar som är mycket rena. De innehåller endast nattljusolja, glycerin, vatten och gelatin.

Kapslarna är mjuka och enkla att svälja, och i varje kapsel finns det 1000 mg nattljusolja, varav 503 mg är omega-6, 256 mg är omega-3 och 100 mg är gamma-linolensyra. Lägg därefter till att att man får en nöjdhetsgaranti, vilket gör att man enkelt kan testa på produkten utan att ta några risker.

Det vi också älskar med denna nykomling är att den är väldigt prisvärd. Du får en 6 månaders förbrukning för knappt 200 kr, vilket är en av de billigare nattljusoljorna vi någonsin påträffat på marknaden. Helt klart ett bra val om du är sugen på att testa något lite nyare tillskott, utan att spendera en förmögenhet!


4. Efamol Nattljusolja

Ett väldigt populärt val av nattljusolja ör dessa kapslar. Efamol är producerat av Midsona som är ett välkänt svenskt företag inom hälsoprodukter. Dessa kapslar består av jättenattljusolja och innehåller essentiella Omega-6-fettsyror och är extra rik på GLA (gammalinolensyra).

En portion av efamol innehåller 1000 mg nattljusolja varav 755 mg omega-6, 115 mg GLA samt 10 mg vitamin E. En skillnad mellan andra nattljusoljor på marknaden är att de flesta andra vegetabiliska oljor har mycket mindre GLA per kapsel, och efamol är känt för att ha en ovanligt hög halt av just GLA.

En nackdel med efamol är dock priset. Det är en av de dyrare nattljusoljorna som finns på marknaden men det kan väl vara värt priset om du vill säkerställa kvaliteten. Den är väl beprövad av såväl kunder som experter och är ett väldigt populärt och bra val av nattljusolja.


Vad är nattljusolja?

Nattljusolja är en vegetabilisk olja som kommer från fröet från Oenothera biennas-växten. Fröna innehåller mellan 15 och 20% fett, inklusive de essentiella omega-6-fettsyrorna linolsyra och gamma-linolensyra (GLA). Nattljusolja extraheras från fröet med tryck.

I en idealisk situation görs extraktionen genom en kallpressningsprocess för att bibehålla närings- och medicinska egenskaper hos det naturliga fröet. Extraktion som använder höga temperaturer eller lösningsmedel kan påverka kvaliteten på omega-6-fettsyrorna och få oljan att förlora många av dess bästa egenskaper.

Vad är då GLA (gamma-linolensyra)?

Gamma-linolensyra (GLA) är en viktig omega-6-fettsyra. I det här fallet betyder det att det inte produceras naturligt av människokroppen och därför måste fås via din kost, precis som de välkända omega-3-fettsyrorna. GLA är nyckeln till majoriteten av de medicinska fördelarna som kommer från kvällsljusolja.

I synnerhet är denna omega-6-fettsyra avgörande för produktionen av prostaglandiner och leukotriener, som är antiinflammatoriska ämnen. GLA finns också i gurkört, hampa och svarta vinbärsoljor.

Vad nattljusolja är bra för

Nattljusolja har visat sig hjälpa till med flera medicinska problem relaterade till kvinnors hälsa. Det återfuktar också huden och förbättrar dess utseende, både när det tas oralt eller används lokalt. Dessutom kan detta tillskott hjälpa till att återställa nagel- och hårstruktur. Gamma-linolensyra (GLA) hjälper till med:

 • Lättare värmevallningar, humörförändringar, vaginal torrhet och hudbräcklighet som kan inträffa under klimakteriet.
 • Lindra smärta och vätskeretention kopplat till premenstruellt syndrom. Specifikt kan det lindra mastalgi (bröstsmärta).
 • Förhindra osteoporos (en sjukdom som är vanligare hos kvinnor än män). Det stöder benmineralisering och begränsar förekomsten av benfrakturer.
 • Minskar smärta, inflammation och stelhet orsakad av reumatoid artrit, som är en autoimmun sjukdom som får kroppens immunsystem att attackera sin egen vävnad, inklusive leder. Detta tillstånd är vanligare hos kvinnor jämfört med män i förhållandet 2-3 till 1.
 • Ökar hudens återfuktning och elasticitet och minskar utseendet på rynkor. E -vitamin, som ofta tillsätts till kvällsljusoljetillskott, bidrar också till att bromsa tecken på åldrande i huden. Nattljusolja som används vid massage kan minska hudbristningar.

Nattljusolja kan också hjälpa dem som lider av följande:

 • Eksem: Eksem innebär inflammation i huden. Vanligtvis kännetecknas eksem också av torrhet, skalning, klåda och utslag.
 • PMS: Nattljusolja kan minska symtom i samband med PMS, såsom ömhet i bröstet, uppblåsthet och huvudvärk. Under klimakteriet kan det hjälpa till att balansera hormoner och förbättra oönskade klimakteriebesvär.
 • Atopisk dermatit: Detta är en mycket vanlig barnsjukdom som förekommer vid sidan av eksem. Det orsakar inflammation, klåda och rodnad. Att ta nattljusolja-tillskott kan minska den antihistamindos som behövs för att hantera symptomen på detta tillstånd.
 • Diabetisk neuropati: Diabetes kan skada nerverna och påverka överföringen av nervimpulser och orsaka domningar, svaghet och smärta, ofta i fötter och ben. GLA i nattljusolja kan minska sådana symtom.
 • Raynauds sjukdom: Ett symptom på detta tillstånd är att fingrar och tår är särskilt känsliga för kyla. Att ta nattljusolja, samt massera med oljan, kan lindra smärta och begränsa känslan av domningar.
 • Andra tillstånd: Nattljusolja är också ett bra alternativ för alla som lider av acne, sklerodermi, ulcerös kolit, hyperaktivitetsstörning (ADHD), godartad prostatahyperplasi, astma och prostatacancer.

Du kanske också gillar: Pepparmyntsolja

Saker att tänka på vid köp av nattljusolja

Nu när du har lärt dig om de många fördelarna med nattljusolja och hur du konsumerar kosttillskottet på rätt sätt, låt oss granska de viktigaste shoppingkriterierna som du bör tänka på när du väljer ut en produkt.

Smak

Ren nattljusolja kan ha en slät, nästan neutral smak eller kan vara intensivt bitter. Vissa tillverkare lägger till en tillsatt smak för att förbättra smaken. Nattljusolja passar bra med citrusjuicer eller limonad, och C -vitaminet som finns i citrusfrukter kan till och med öka effekten av GLA som finns i oljan. Kapslarna har däremot en neutral smak.

Pris

I allmänhet rymmer en behållare med nattljusolja-kapslar i cirka 4 eller 5 månader, medan 150-200 ml flaskor med ren olja ska hålla i ungefär 2 månader. Kapslarna är vanligtvis billigare än oljan, så det kan vara ett bättre alternativ för alla som har en stram budget.

Förvaring

Kapslar är lätta att förvara, eftersom de kommer i lufttäta flaskor eller behållare. Oljan ska dock förvaras i kylen efter öppnandet för att förhindra att den blir dålig.

Allergener och gluten

Etiketter på kosttillskott har vanligtvis en varning som anger om produkten kan innehålla spår av allergener som soja eller nötter, men du bör alltid kontrollera ingredienslistan för att vara säker.

E-vitamin

De flesta kapslar med nattljusolja innehåller vitamin E för ytterligare antioxidanteffekter. E-vitamin hjälper också till att bevara tilläggets organoleptiska egenskaper (smak, arom, färg) under en längre period. Om du använder nattljusolja för att förbättra din hud är ett tillskott med E-vitamin ett bra val.

Biverkningar av nattljusolja

De flesta människor kommer att tolerera nattljusolja utan komplikationer. Men kom ihåg att det har rapporterats om biverkningar som:

 • Huvudvärk
 • Upprörd mage
 • Illamående
 • Yrsel
 • Utslag

Nattljusolja kan öka risken för blödning bland personer som tar antikoagulantia och trombocythämmande läkemedel. Det kan också öka risken för anfall om man har epilepsi samt allvarligt illamående och kräkningar för personer som tar en klass av läkemedel som kallas fenotiaziner. Dessa läkemedel används för att behandla schizofreni och andra psykotiska störningar .

Människor bör vara särskilt försiktiga med att ta nattljusolja om de har:

 • Blödningsstörningar
 • Beslag som epilepsi 
 • Mani

Personer som tar medicin för att sänka blodtrycket bör också vara försiktiga, eftersom nattljusolja kan orsaka ytterligare tryckfall. Nattljusolja kan också interagera med vissa läkemedel som används för att behandla depression.

Flera andra läkemedelsinteraktioner har noterats. Nattljusolja kan orsaka anfall om den används med anestesi. Tala om för din läkare om du tar detta innan du opereras.

Gravida kvinnor bör inte ta nattljusolja på grund av risken för komplikationer.

Innan du tar nattljusolja eller något annat tillägg, tala med din läkare om potentiella risker och läkemedelsinteraktioner. Även så kallade naturliga tillskott bör användas med försiktighet.

Dosering av nattljusolja

Doseringen av kapslar med nattljusolja kan variera mycket beroende på koncentrationen som finns hos varje märke. I allmänhet föreslår tillverkare att ta 1 till 3 kapslar varje dag. För olja är den föreslagna dosen en halv till en tesked per dag.

För dem med cyklisk mastalgi rekommenderas 1 tesked nattljusolja per dag, medan 1 ½ tsk varje dag föreslås för personer med diabetisk neuropati. Rådgör alltid med din läkare innan du använder nattljusolja för ett medicinskt tillstånd.

Typer av tillskott med nattljusolja

Det finns två primära typer av tillskott med nattljusolja: ren olja och kapslar. 

Kapslar

Kapslar innehåller nattljusolja och deras största fördelar är att de inte har någon stark smak, de är lätta att svälja och kan tas överallt. Många märken lägger också till vitamin E i sina nattljusolja-kapslar.

Olja

Nattljusolja kan under tiden konsumeras som den är eller blandas med andra drycker eller vätskor. Dess smak kan variera från mycket mild till mer intensiv, beroende på hur den gjordes och sedan lagrades. Fördelarna och sammansättningen av den rena oljeformen är i huvudsak desamma som kapslarna, eftersom den innehåller gamma-linolensyra (GLA), linolsyra, vitamin E och en del omega-3 och omega-9.

När du ska ta kapslar eller olja

NattljusoljaKapslar med nattljusolja
SmakVarierar. Från mild till intensivt bitter. En dålig lukt kan tyda på att oljan har blivit dålig.Smidig, neutral
DoseringVanligtvis rekommenderas att ta ungefär en tesked (2 till 3 gram) varje dagFrån 1 till 3 kapslar per dag
LagringEfter öppning, bör förvaras i kylskåp.I originalbehållaren. Om det finns i en blåsförpackning, ska det förvaras på en mörk, torr och sval plats.
GLA (gamma-linolenic acid) contentFrån 9 till 10%100%
Tabell med jämförelse av nattljusolja i flytande form och nattljusolja i kapslar

Vanliga frågor om nattljusolja

När är det bäst att ta tillskott med nattljusolja?

Det är inte avgörande att du tar nattljusolja eller kapslar vid en viss tid på dagen. Ändå är det alltid en bra idé att ta kapslarna med måltider. Oljan kan konsumeras på tom mage, på egen hand eller blandas med juice.

Hur lång tid tar det att se fördelarna med kvällsljusolja?

Detta kan variera mycket, från bara ett par veckor till cirka 6 månader. Det beror på vilken dos du tar och hur din kropp reagerar på produkten. Kvinnor i klimakteriet som tar nattljusolja för sina symtom brukar se positiva effekter efter en månads användning. För reumatoid artrit kan det ta upp till 6 månader innan en signifikant förbättring ses.

Kan man ta för mycket kvällsljusolja?

För perfekt kardiovaskulär hälsa är det viktigt att upprätthålla en korrekt balans mellan omega-3 och omega-6 fettsyror. Det bästa förhållandet mellan omega-3 och omega-6 är 5:1, vilket innebär att vi bör konsumera 5 gånger mer omega 3 (fisk, chia, nötter, lin) än omega-6 (nattljusolja, gurkört, hampa, solros, majs, soja).

Vet du vad förhållandet omega-3 till omega-6 är för de flesta? Från 1:25 till 1:50. Så det visar att vi konsumerar mycket mer omega-6 än omega-3. Detta har en inflammatorisk effekt som kan bidra till hjärtsjukdomar och åderförkalkning.

Finns det några begränsningar när det gäller tillskott av nattljusolja?

Nattljusolja är ett mycket säkert tillskott när det tas i de rekommenderade doserna. Förbrukning av stora mängder kan leda till diarré, gasbildning och uppblåsthet. Alla som genomgår behandling för ett medicinskt tillstånd eller som tar regelbundna receptbelagda läkemedel bör tala med sin läkare innan de tar nattljusolja-tillskott.

Det är ofta så att nattljusolja används tillsammans med behandling för en sjukdom. I dessa fall är det vanligtvis läkaren som bestämmer vilken dos patienten ska ta. Alla under följande omständigheter bör undvika kosttillskott och kapslar med nattljusolja:

 • Kvinnor som är gravida eller ammar
 • Barn (om inte under överinseende av en läkare)
 • Alla som tar krampmedicin
 • Personer som tar antikoagulantia, blodförtunnande medel eller trombocyter
 • Alla som ska opereras med bedövningsmedel (sluta ta kvällsljusoljetillskott minst 2 veckor före operationen)
 • Epileptiker som tar fenotiaziner

Slutsats

Nattljusolja är ett tillskott som alltmer rekommenderas av gynekologer och hudläkare för behandling av olika symptom och för att öka deras patienters välbefinnande. Det är prisvärt, effektivt och säkert att använda. Ändå kan överkonsumtion vara skadlig, och kom ihåg att nattljusolja inte kan ersätta omega-3-fettsyrorna som finns i frön och fisk.

Även om det är lätt att bli distraherad av attraktiva förpackningar på kosttillskott, finns den viktigaste informationen på förpackningens baksida. Var noga med att läsa näringsinformation, ingredienser, allergener och tillverkarens rekommendationer innan du köper en produkt.

Om du tyckte att den här guiden var till hjälp, dela den med dina vänner och familj på sociala medier och lämna en kommentar med dina tankar nedan!

Foto av författare

Skrivet av: Filip

Filip är grundaren av Xtremefit och har många år av träning i bagaget. Han är mycket erfaren inom styrketräning och kost, och har genom åren lärt sig hur man formar kroppen och psyket med hjälp av kost och träning. Idag vill han med hjälp av sin kunskap hjälpa fler att göra hälsosamma val i vardagen utan att tumma på livskvaliteten.