Bästa Multivitamin 2024 (Test av 7+ stycken)

Observera att vissa länkar på vår webbplats kan vara affiliatelänkar, vilket innebär att vi får provision på ditt köp. Det låter oss fortsätta skriva artiklar som är gratis att läsa! Du kan läsa mer om vår recensionsprocess här.

Mat är den föredragna källan till näringsämnen, men om du inte kan tillgodose dina vitamin- och mineralbehov enbart genom mat, kan multivitaminer vara till hjälp för att fylla i luckorna. För friska vuxna som äter en välbalanserad och varierad kost är det osannolikt att ett multivitamin har fördelar, och faktum är att det då till och med finnas nackdelar att konsumera detta (1) (2). Det beror på att vissa människor tar multivitamin för att gardera sig, men det gör samtidigt att det kan leda till övertillskott av vissa näringsämnen.

Om du följer en restriktiv diet, eliminerar hela livsmedelsgrupper, har en diagnostiserad brist, eller har ett medicinskt tillstånd eller tar mediciner som stör näringsupptaget, kanske du vill överväga ett multivitamin. Dessutom kan det vara fördelaktigt att ta multivitaminer utformade för specifika skeden av livet som kräver ökade vitamin- och mineralbehov, som före och under graviditeten (3).

Multivitaminer innehåller vanligtvis viktiga vitaminer och mineraler; Men vissa multivitaminer innehåller även ytterligare örter, probiotika, enzymer och antioxidanter, av vilka många har få eller inga bevis för att stödja användningen – och kanske eller kanske inte är säkra val för dig. Multivitaminer bör också vara så fria från fyllnadsmedel som möjligt flaskorna eller burkarna bör vara mörka eller helt blockerade från solljus för att förhindra potentiell skada på tillskottet.

Med allt detta och tänka på, så kan det vara en överväldigande uppgift att hitta rätt multivitamin för just dig. Hur vet man vilken som är bäst? I denna artikel ska vi utreda detta, och lista de bästa multivitaminerna på marknaden inom olika kategorier, så att du kan hitta den bäst lämpade för dig. Låt oss börja!

Snabb överblick över bästa multivitamin 2024

Vi vill också påminna om att multivitaminer är avsedda att komplettera en hälsosam kost, och inte ersätta en. Forskning tyder på att det finns fördelar med att äta vanliga livsmedel som går utöver bara de enskilda näringsämnena och att det finns något som kallas ”matsynergi” – vilket innebär att summan av alla näringsämnen som finns i maten är större än de enskilda näringsämnena när de isoleras. Enkelt sagt är alltså mat en bättre källa till näringsämnen än kosttillskott, så få i dig så många näringsämnen du kan från maten du äter (4).

Är det bra att ta multivitamin?

Forskning har visat att multivitaminer är effektiva för att minska risken för vitamin- och mineralbrist och säkerställa tillräckligt näringsintag (5) (6).

Människor som kan ha nytta av att ta ett multivitamin inkluderar:

De som äter en begränsad kost: De som följer vegansk eller vegetarisk kost, begränsad kost på grund av hälsotillstånd eller de som har svårt att äta ett brett utbud av livsmedel, kan ha nytta av att komplettera med individuella vitaminer eller mineraler eller ta ett multivitamin (7).

Gravida personer och personer som ammar: Multivitaminer under graviditet är effektiva för att minska risken för fosterskador och andra negativa födelseresultat och kan hjälpa ammande kvinnor att uppnå sina högre näringsbehov medan de ammar (8). Behoven under graviditeten och under amning skiljer sig från andra vuxna, så det är bäst att välja ett prenatalt-specifikt multivitamin.

Äldre vuxna: Om en äldre vuxen har minskat intaget på grund av att de har svårt att tugga och svälja, har smakförändringar eller har en utarmad aptit på grund av att de är ensamma, kan de behöva ett multivitamintillskott. Dessutom kan deras kroppar ha minskat upptag av vissa näringsämnen, vilket kan motivera ett tillskott (9).

Personer med dålig absorption: Människor som har nedsatt förmåga att ta upp näringsämnen på grund av att något av följande kan ha nytta av ett multivitamin (9).

 • Matsmältningssvårigheter
 • Tillstånd som orsakar kräkningar eller diarré
 • Operationer som förändrar matsmältningskanalen
 • Alkoholism
 • Vissa mediciner

Vem som kanske inte får fördelar av multivitamin

Det är viktigt att notera att olika multivitaminer innehåller olika kombinationer och doser av näringsämnen, som bör ses över med en vårdgivare innan du påbörjar tillskottet. Vissa människor måste vara försiktiga med vissa näringsämnen. Till exempel kan järn, som finns i många multivitaminer, orsaka förstoppning för vissa människor, särskilt de som redan har matsmältningsproblem. Andra näringsämnen som kalium kan vara problematiska för personer med vissa hälsotillstånd som kronisk njursjukdom. 

Människor som kanske inte har nytta av ett multivitamin inkluderar:

De som äter en välbalanserad kost: Om du äter en välbalanserad, varierad kost behöver du sannolikt inte ett multivitamin, särskilt om du inte är gravid och inte har några hälsotillstånd.

De som tar individuella kosttillskott: De som tar en mängd olika kosttillskott bör utvärdera om att ta ett multivitamin tillsammans med sina andra tabletter kommer att resultera i överdrivet intag av näringsämnen.

De som tar vissa mediciner: Multivitaminer kan interagera med vissa mediciner, så se till att kontrollera med en vårdgivare innan du tar några tillskott för att säkerställa att de är säkra.

Topp 8 bästa multivitamin 2024

1. WeightWorld Multivitaminer och Mineraler – Bäst i Test!

WeightWorld Multivitaminer och Mineraler - Bäst i Test!

Tablettform | 1 tablett per dag

Recension: WeightWorlds multivitamin- och mineraltillskott har allt vi kräver i en multivitamin – den är fullpackad med 27 vitaminer och mineraler i ett naturligt tillskott av högsta kvalitet. Varje burk innehåller 365 tabletter, vilket gör att du får en hel årsförbrukning när du köper detta tillskott. Priset är också mycket lågt per kapsel, vilket gör att du får maximalt med värde per investerad krona.

Bland de vitaminer och mineraler som ingår hittar vi exempelvis D-vitamin, C-vitamin, A-vitamin och många fler. Om du har bristfällig kost eller av någon anledning inte får i dig tillräckligt med vitaminer och mineraler så är detta definitivt en räddare i nöden. Tillskottet säkerställer tillräckliga mängder av näringsämnen för att hålla din kropp i toppskick. Tillsammans gör dessa ämnen att du bland annat får högre energinivåer, får bättre humör samt minskar din stress och ångest.

Ytterligare fördelar med denna multivitamin är att den är vegetarisk, GMO-fri samt glutenfri. Detta gör att den lämpar sig för en mängd olika typer av människor, vilket gör det enkelt att dela med sig till familj och vänner vid behov. Multivitaminen har även en nöjdhetsgaranti, vilket gör att du enkelt kan få tillbaka pengarna om du inte är nöjd med den!

Användarna är nöjda med detta tillskott och rapporterar bland annat förbättrade energinivåer. Vissa har dock rapporterat att den smakar och luktar illa, vilket kan vara ett problem om du är känslig för sådant. Detta är generellt främst ett problem i början, varefter man vänjer sig vid smaken. Överlag är detta dock den bästa multivitaminen totalt sett – när vi granskat innehållet och värdet för pengarna så är det inget som slår denna multivitamin.

Vad vi gillar

 • Otroligt mycket värde för pengarna
 • Högkvalitativt innehåll
 • Nöjdhetsgaranti
 • Vegetarisk, GMO-fri samt glutenfri
 • Nöjda användare

Vad vi inte gillar

 • Vissa anser att den smakar och luktar illa

2. Core Vitamins – Bäst för tränande

Core Vitamins - Bäst för tränande

Kapselform | 1 kapsel per dag

Recension: Core Vitamins från varumärket Svenskt kosttillskott är en riktig bästsäljare som har fått många nöjda kunder. Denna multivitamin är specialutvecklad till dig som tränar, men även om du inte tränar och har behov att vitaminer och mineraler så kommer detta förse dig med många fördelar.

Tillskottet har ett högt innehåll av viktiga antioxidanter såsom vitamin C och E, samt är förstärkt med bioflavonoider från citrus. Bioflavonoider är enkelt sagt antioxidanter som kan skydda dina celler från skador av fria radikaler (toxiner i kroppen som kan skada friska celler). Utöver dessa nämnda vitaminer och mineraler så ingår exempelvis järn, zink, koppar, jod, molybden, tiamin, riboflavin, niacin och pantotensyra, för att nämna några.

Även om kapslarna innehåller mer B-vitaminer än vad som behövs, kan våra kroppar lätt eliminera överskott av B-vitaminer, och därför är dessa näringsämnen inte kända för att vara skadliga i höga doser. Eftersom absorptionshastigheten varierar från person till person, kan en högre dos vara fördelaktigt för vissa personer (10).

Varje burk räcker i cirka 2 månader, vilket gör det till ett relativt billigt tillskott för att försäkra sig att kroppen får tillräckligt med näring. Eftersom tillskottet är så pass populärt så har det också fått många nöjda kunder – där en stor majoritet gett multivitaminen 5 av 5 stjärnor. Flera rapporterar att kapslarna är enkla att ta samt att de känner sig piggare och överlag mår bättre. Vi kan starkt rekommendera denna multivitamin till de som behöver det i sin kost!

Vad vi gillar

 • Perfekt för dig som tränar
 • Bra innehåll
 • Prisvärt
 • Väldigt många nöjda kunder

Vad vi inte gillar

 • Dyrare per kapsel än vårt förstahandsval

3. Core Female Vitamins – Bästa multivitamin för kvinnor

Core Female Vitamins - Bästa multivitamin för kvinnor

Kapselform | 2 kapslar per dag

Recension: Om du är kvinna och letar efter ett multivitamin så kan det vara en ren djungel. Tack och lov har Svenskt kosttillskott skapat ett väldigt bra multivitamin, som är speciellt framtaget för kvinnor, för att förse deras behov av vitaminer och mineraler. Tillskottet är särskilt lämpat för aktiva kvinnor, men det kommer även vara fördelaktigt för dig som inte tränar eftersom du trots detta kan ha brist på vissa vitaminer och mineraler.

Multivitaminen innehåller bland annat folsyra och järn, vilket behövs för normal blodbildning. Detta är särskilt viktigt om du är kvinna i fertil ålder, eftersom detta kommer påverka dina blodnivåer. Utöver det så har tillskottet en rad olika näringsämnen, bland annat vitamin C, D, E, B5, B9 och B12 som kan vara ett utmärkt komplement till din kost. De innehåller också rosenrot och pantotensyra, som ökar energinivåerna samt prestationsförmågan. Som pricken över i:et så är kapslarna samtidigt förstärkta aktiv bakteriekultur som främjar den naturliga tarmfloran, vilket förbättrar maghälsan.

Allt som allt är detta ett utmärkt tillskott för dig som är kvinna och söker ett multivitamin. Det är perfekt för att säkerställa intaget av en lång rad viktiga ämnen, till en förhållandevis låg kostnad. Man bör dock vara medveten om att tillverkaren rekommenderar 2 kapslar per dag, vilket gör att kostnaden per dagsdos blir högre än våra val ovan.

Användarna av tillskottet verkar vara otroligt nöjda, och rapporterar bland annat bättre hår och naglar samt ökad energi. Det är inte konstigt att multivitaminen har fått ett så högt betyg, och vi kan starkt rekommendera det till kvinnor!

Vad vi gillar

 • Många viktiga ämnen för kvinnor
 • Berikad med bland annat bakteriekultur, folsyra och järn
 • Bra komplement till bristfällig kost för kvinnor

Vad vi inte gillar

 • 2 kapslar per dag gör att kostnaden blir relativt hög

4. Multivitamin Gummies för Barn – Bästa multivitamin för barn

Multivitamin Gummies för Barn - Bästa multivitamin för barn

Gummiform | 2 vingummin per dag

Recension: Detta multivitamin med vingummin är perfekt för barn. Dessa gummies har en hallon- och apelsinsmak som på många sätt liknar godis, vilket gör det enkelt för även kinkiga barn att få i sig sina vitaminer och mineraler!

Tillverkaren rekommenderar detta till barn mellan 4-12 år, och vi anser att innehållet är högkvalitativt då multivitaminen innehåller hela 12 essentiella vitaminer samt omega 3, 6 & 9, som är kopplat till förbättrad inlärning och kognition hos barn (11). Det är alltså perfekt för barn som är lite kräsna med maten, och inte äter en varierad kost för att få i sig det de behöver.

Det rekommenderade intaget är 2 gummin per dag, eller enligt en läkares rekommendation. På så sätt ger varje burk en 2-månaders förbrukning, vilket ger ett relativt lågt pris per daglig dos. Ett stort plus är även att vingummina är glutenfria, vegetariska, laktosfria samt GMO-fria. Det gör att barn som har en begränsad kost utan problem kan konsumera detta multivitamin. Den enda nackdelen är att gummina innehåller en liten mängd socker, vilket dock gör de mer välsmakande och lättare för barnen att få i sig.

Som pricken över i:et så innefattas tillskottet även av en nöjdhetsgaranti. På så sätt kan man alltså få full återbetalning om man av någon anledning skulle vara missnöjd med tillskottet. Vi kan inte göra annat än att rekommendera denna multivitamin för barn; den har ett attraktivt pris och är även mycket välsmakande och näringsrikt!

Vad vi gillar

 • Mycket god smak av apelsin och hallon
 • 12 essentiella vitaminer samt omega 3, 6 & 9
 • Perfekt för kräsna barn
 • Lämplig för glutenintoleranta, vegetarianer och laktosintoleranta
 • Nöjdhetsgaranti

Vad vi inte gillar

 • Innehåller socker

5. Healthwell Multivitamin Vegan – Bästa veganska multivitaminen

Healthwell Multivitamin Vegan - Bästa veganska multivitaminen

Kapselform | 2 kapslar per dag

Recension: Detta multivitamin från Healthwell är en utmärkt multivitamin för dig som är vegan. Det är inte ovanligt att veganer missar att få i sig vissa nödvändiga näringsämnen, så för att vara på den säkra sidan kan det absolut vara bra att komplettera med en multivitamin som denna.

Tillskottet är speciellt framtaget för veganer och vegetarianer, något som märks i de tillsatta vitaminerna och mineralerna. Ett axplock av de vitaminer som ingår är vitamin A, C, D3, E, B12, B5 och B9. Eftersom vitamin B12 endast finns i animaliska livsmedel som kött, fisk, ägg, mjölk och mjölkprodukter så måste veganer få i sig detta via kosttillskott eller berikade livsmedel – och då täcker denna multivitamin behoven på ett bekvämt sätt. Tillsammans med de tillsatta mineralerna såsom järn och kalcium så ger varje kapsel ett så brett spektrum av näringsämnen som möjligt.

En liten bonus med detta tillskott är att en liten mängd piperin (svartpeppar) är tillsatt, vilket visat sig kunna förbättra upptaget i kroppen tillsammans med vitaminer. Den enda nackdelen vi kan hitta med denna multivitamin är att den relativt sett är något dyrare än icke-veganska multivitaminer. Detta är dock inget ovanligt med veganska produkter, så det är inget vi väger särskilt tungt i vår recension.

I det stora hela är denna multivitamin ett riktigt bra val för både veganer och vegetarianer. Det har fått nöjda användarrecensioner och vi kan bara hålla med. Med det sagt är detta den multivitamin som är bäst i test för dig som är ute efter ett veganskt alternativ.

Vad vi gillar

 • Speciellt framtagen för veganer och vegetarianer
 • Brett spektrum av näringsämnen
 • Piperin tillsatt för förbättrat upptag
 • Nöjda användare

Vad vi inte gillar

 • Dyrare än icke-veganska alternativ

6. Holistic Multivitamin

Holistic Multivitamin

Kapselform | 1-2 kapslar per dag

Recension: Holistic är välkända för sina högkvalitativa och pålitliga kosttillskott, och detta är inget undantag. Tillskottet innehåller 13 viktiga vitaminer, som i kombination med varandra hjälper till att säkerställa det dagliga intaget.

Bland näringsämnena i detta vitamintillskott så finns bland annat inositol, vitamin A, B, C, D och E. Därtill finns även ett flertal trevliga mineraler såsom bioflavonider och kolin. Holistic har även tillsatt en liten mängd svartpepparextrakt vilket förbättrar upptaget av vitaminerna, vilket vi ser som positivt.

Denna multivitamin har inte en massa onödiga eller extra ämnen, som vissa andra tillskott kan ha. Detta kan både vara bra eller dåligt, beroende på hur dina behov ser ut. Har man dock en normal kost i övrigt så kan det vara ett utmärkt val att komplettera med denna multivitamin som är fokuserad kring de viktigaste vitaminerna.

Det vi inte gillar med denna multivitamin är priset, som är högre per kapsel än liknande alternativ som vi testat på marknaden, utan att för den delen ge något mervärde. Tillskottet är däremot väldigt omtyckt av sina användare, och Holistic är ett starkt och välkänt varumärke, vilket kan förklara den något högre prislappen. Överlag kan vi rekommendera Holistic multivitamin, speciellt om du inte är särskilt fokuserad vid priset och vill ha en väldigt högkvalitativ multivitamin utan onödiga tillsatser.

Vad vi gillar

 • Innehåller alla viktiga vitaminer
 • Inga onödiga ämnen
 • Mycket omtyckt varumärke

Vad vi inte gillar

 • Dyrare än de flesta andra multivitaminer
 • Kan behövas kompletteras med andra tillskott om man behöver ytterligare vitaminer/mineraler

7. Mivitotal Plus – Bästa flytande multivitamin

Mivitotal Plus - Bästa flytande multivitamin

Flytande form | 15 ml två gånger per dag (vuxna)

Recension: Om man har svårt att svälja tabletter, eller av någon annan anledning inte vill inta multivitamin i kapselform så är detta flytande multivitamin från Mivitotal ett utmärkt val. Denna flytande vätska har en mycket god smak som lätt och snabbt kan intas. En fördel med den flytande formen är också att tillskottet enklare kan brytas ned och snabbare tas upp i kroppen.

Multivitaminen från Mivitotal är ett komplett och balanserat näringstillskott som lämpar sig väl för alla åldrar från 3 år. Den innehåller mer än 19 olika vitaminer och mineraler, tillsammans med en rad andra hälsosamma ämnen – vilket främjar ett bättre mående såväl fysiskt som psykiskt.

Det vi framförallt gillar med Mivitotal multivitamin är att det är ett så komplett tillskott och det är enkelt att få i sig. Utöver de primära vitaminerna och mineralerna såsom vitamin D, C magnesium, jod, selen, osv. så är det berikat med andra fördelaktiga ämnen såsom kolin, aminosyror, Q10 och alfalfa. Detta ser vi som en bra bonus, även om det inte är något måste i ett multivitamin-tillskott för oss.

En flaska på 1 liter räcker i cirka en månad om man tar 30 ml dagligen. Priset per daglig dos blir därför åt det högre hållet, vilket kan ses som en nackdel. Emellertid är detta ett tillskott i flytande form, varvid det är naturligt att priset är något högre än kapselform.

Med det sagt är det här vår favorit bland flytande multivitamin. Den har ett genomtänkt och komplett innehåll samt är otroligt välsmakande och lätt att få i sig. Detta bekräftas även genom andra kunder som är väldigt nöjda med produkten.

Vad vi gillar

 • Smakar väldigt gott
 • Passar alla åldrar
 • Komplett och enkelt att få i sig
 • Snabbt upptag
 • Populär på marknaden

Vad vi inte gillar

 • Något dyr i längden
 • Alla kanske inte vill ha de berikade ämnena

8. Core Vitamins Man – Bästa multivitamin för man

Core Vitamins Man - Bästa multivitamin för man

Kapselform | 2 kapslar per dag

Recension: Core Vitamins Man från Svenskt kosttillskott är en perfekt multivitamin om du är man och behöver komplettera kosten med högkvalitativa vitaminer och mineraler. En bonus är att denna multivitamin kommer till ett lägre pris än många andra varianter, vilket är bra för den prismedvetne. Den innehåller tillräckliga mängder av de många viktiga vitaminer och mineraler utan onödigt stora doser.

Eftersom järnbristanemi är sällsynt bland män (12), innehåller detta multivitamin inte järn, vilket innebär mindre risk för matsmältningsbesvär eller förstoppning. Kapslarna är berikade med ört-, grönsaks- och fruktextrakt samt en aktiv bakteriekultur från 5 stammar. Detta främjar god allmän hälsa samt maghälsa.

Recensionerna är mycket positiva och tillskottet har snabbt kommit att bli en av de mest populära multivitaminerna för män. Med sitt högkvalitativa innehåll, attraktiva pris samt kundnöjdheten så är detta helt klart det multivitamin som är bäst i test för män 2024.

Vad vi gillar

 • Budgetvänlig
 • Många olika ämnen
 • Hjälper till att upprätthålla god hälsa
 • Populärt val bland män

Vad vi inte gillar

 • Inga nackdelar hittade

Vad du ska leta efter i multivitamin

Form

Multivitaminer finns i kapsel-, gummi- och flytande form. Vingummin innehåller ofta lägre doser av varje näringsämne och innehåller vanligtvis inte järn. Vingummin och flytande versioner innehåller ofta också tillsatt socker, så kontrollera ingredienserna om du håller koll på ditt sockerintag.

Ingredienser & potentiella interaktioner

Det är viktigt att noggrant läsa ingredienslistan och ingrediensförteckningen för ett tillskott för att veta vilka ingredienser och hur mycket av varje ingrediens som ingår, i förhållande till det rekommenderade dagliga intaget av den ingrediensen. För att vara på den säkra sidan så kan du ta med tillskottsetiketten till en vårdgivare för att granska de olika ingredienserna i tillskottet och eventuella interaktioner mellan dessa ingredienser och andra kosttillskott och mediciner du tar.

Läkemedelsinteraktioner: Multivitaminer innehåller en mängd olika vitaminer och mineraler, av vilka några kan interagera med andra mediciner eller kosttillskott. Vitamin K, till exempel, som finns i de flesta multivitaminer, interagerar med warfarin, ett blodförtunnande medel. Om du tar ett blodförtunnande medel, samarbeta med din läkare eller legitimerade dietist för att avgöra om ett multivitamin är säkert för dig – och i så fall i vilken dos. Om du tar andra mediciner eller kosttillskott, se till att granska potentiella interaktioner med din vårdgivare.

Specifika behov: Olika människor behöver olika mängder näringsämnen. Till exempel är järn och vitamin B12 viktiga för personer som har mens eftersom de bildar viktiga röda blodkroppar (att inte ha tillräckligt med dem kan orsaka anemi). Eftersom mycket blod kan förloras under den tiden på månaden, kan ett multivitamin hjälpa till att fylla på järn och B12, som är avgörande för reproduktiv hälsa och energi i allmänhet. Samtidigt kan multivitaminer vara ännu viktigare för äldre vuxna, eftersom när vi åldras kan kroppen inte absorbera lika många näringsämnen som när vi var unga. Om du är äldre kan du sannolikt ha nytta av högre nivåer av vitamin C, vitamin E, vitamin D och B-vitaminer.

Näringsabsorption: Vissa näringsämnen kan minska absorptionen av andra. Järn och kalcium konkurrerar om absorptionen, vilket är anledningen till att de flesta multivitaminer av hög kvalitet kommer att ha en men inte båda. Vilken mineral du behöver beror på din kost. Det råder osäkerhet om höga doser av järn kan hämma zinkabsorptionen, men enligt Livsmedelsverket gör det inte det (13).

Tillsatta ingredienser: Många multivitaminer innehåller också örter, antioxidanter, enzymer och probiotika. Eftersom forskningen om effektivitet och säkerhet varierar avsevärt för extra tillsatta ingredienser, är det bäst att välja ett multivitamin utan ytterligare (nödvändiga) ingredienser och granska de potentiella fördelarna med ytterligare kosttillskott med din vårdgivare. 

Dosering av vitaminerna

Det finns ingen standarddos för multivitaminer, även om de flesta tillverkare använder ”Rekommenderat Dagligt Intag” (RDI) för att bestämma dosen av varje vitamin eller mineral.

Vissa tillverkare lägger till mer än den rekommenderade mängden av vissa vitaminer och mineraler eftersom ny forskning tyder på att det kan finnas ytterligare fördelar med högre doser. Dessutom varierar biotillgängligheten av näringsämnen (mängden din kropp absorberar) från kosttillskott beroende på vitamin- eller mineraltyp och form, så högre mängder av vissa näringsämnen kan inkluderas förutsatt att din kropp inte absorberar hela dosen (14).

Hur mycket är för mycket?

Det är viktigt att se till att inga näringsämnen i ditt multivitamin överskrider den övre gränsen för ”säker dagsdos” som fastställts av Livsmedelsverket (15). 

Din kropp filtrerar och eliminerar överskott av vattenlösliga vitaminer (B-vitaminerna och C-vitaminerna), så det är svårt att överkonsumera dessa. Men fettlösliga vitaminer (vitamin A, E, D och K) kan lagras i fettvävnad och är farliga när de konsumeras i överskott. Mineralerna järn, kalcium, jod, magnesium, selen, koppar, molybden och mangan kan också vara skadliga om de konsumeras i överskott.

Du kan hjälpa till att säkerställa att du inte överskrider de övre gränserna för mikronäringsämnen genom att ta ditt multivitaminval till din vårdgivare innan du börjar ta det. Håll dig också till välrenommerade multivitaminer som inte har onödiga tillsatser och ta gärna årliga blodprov för att se till att dina näringsvärden är inom normalområdet.

Vanliga frågor om multivitamin

Fungerar multivitaminer?

Kort sagt, så beror det på. Huruvida ett multivitamin fungerar för dig eller inte beror på din specifika kost, hälsomål och om du tar det konsekvent.

Multivitaminer är ett utmärkt tillskott om en person inte äter en välbalanserad kost eller om de eliminerar hela livsmedelsgrupper – vilket kan resultera i näringsbrist. Människor som tar vissa mediciner, som orala hormonella preventivmedel, kan också dra nytta av att ta multivitamin, eftersom denna medicin kan tömma vissa vitaminnivåer när de tas
under en lång period (16). Andra personer som kan ha nytta av ett multivitamin är gravida, äldre vuxna och personer med malabsorptionsproblem (17). 

Vilken tid är det bäst att ta multivitamin?

Den bästa tiden på dagen att ta ett multivitamin är när du kan komma ihåg att ta det konsekvent. Det finns dock fördelar med att ta det med mat eller strax efter en måltid. 
Många vitaminer och mineraler – speciellt de som är fettlösliga – absorberas bäst när de konsumeras med mat. Dessutom upplever vissa människor de kan bli illamående eller få matsmältningsbesvär om de tar vitamin på fastande mage.

Notera också eventuella interaktioner med andra kosttillskott eller mediciner du kan ta för att bestämma det bästa schemat för dig.

Behöver jag ta multivitamin varje dag för att det ska vara effektivt?

Näringsbehoven varierar beroende på individ och kommer att bero på din specifika kost, näringsbrister och skälen till att du tar ett multivitamin. Vissa näringsämnen, som vitamin D, folsyra, kalcium och järn, kan ta längre tid att nå optimala nivåer, så de med brist på dessa ämnen kan med fördel ta dem dagligen.

Kan man ta multivitamin på natten?

Ja, multivitaminer kan tas på natten, och vissa människor tycker att de passar bättre att ta i samband med en måltid, så middagstid eller strax efter kan fungera bra. Det är dock viktigt att vara uppmärksam på eventuella interaktioner mellan näringsämnen eller interaktioner med dina mediciner, i vilket fall du kan behöva ta din multivitamin vid en annan tid på dagen än när du tar dina andra mediciner eller kosttillskott.

Förhindrar multivitamin kroniska sjukdomar?

Forskningen om fördelarna med multivitaminer för att avvärja kronisk sjukdom är blandad. Även om det finns en del forskning som visar att människor som tar ett multivitamin har bättre hälsa, är det svårt att dra slutsatser från denna forskning. 
Den mesta forskningen om multivitaminanvändning och kronisk sjukdom är observationsbaserad. Denna typ av forskning bygger på deltagarrapportering, vilket inte alltid är korrekt.

Dessutom har det visat sig att människor som tar multivitaminer också uppvisar andra hälsosamma beteenden som att äta en välbalanserad kost, träna och inte röka. Därför är det svårt att dra slutsatsen att multivitaminer är den faktor som förbättrar hälsan.

Foto av författare

Skrivet av: Filip

Filip är grundaren av Xtremefit och har många år av träning i bagaget. Han är mycket erfaren inom styrketräning och kost, och har genom åren lärt sig hur man formar kroppen och psyket med hjälp av kost och träning. Idag vill han med hjälp av sin kunskap hjälpa fler att göra hälsosamma val i vardagen utan att tumma på livskvaliteten.