Bästa Manukahonung 2024 – Bäst i Test & Köpguide

Observera att vissa länkar på vår webbplats kan vara affiliatelänkar, vilket innebär att vi får provision på ditt köp. Det låter oss fortsätta skriva artiklar som är gratis att läsa! Du kan läsa mer om vår recensionsprocess här.

Honung är en naturlig näringskälla och har många helande egenskaper. Det är en viktig ingrediens i många ayurvediska och växtbaserade läkemedel. Men när det gäller manukahonung tar deras antibakteriella, antivirala och antiinflammatoriska egenskaper kakan.

Du kan applicera manukahonung på huden eller ta det oralt. Det ger dig en mängd medicinska fördelar – från att dämpa halsont till att förbättra matsmältningsförhållandena. Eftersom detta har så många speciella egenskaper och kommer från manuka-blomman som finns på Nya Zeeland, är det en sällsynt och mycket eftertraktad vara.

Även om det finns många märken tillgängliga, är alla inte lika när det gäller kvaliteten på manukahonungen. Det här inlägget har sammanställts baserat på faktorer, betyg och användarrecensioner. Detta är plattformen där du kan få all relevant information för att hjälpa dig välja den bästa manukahonungen.

Läs vidare för att upptäcka mer om denna mirakelprodukt!

PRODUKT DETALJER
BÄSTA HONUNGEN
Bästa Manukahonung 2024 - Bäst i Test & Köpguide
Sonnentor Ekologisk Manuka Honung
 • Ekologisk: Ja
 • Renhet: Mycket hög
 • Ursprung: Nya Zeeland
 • Pris: Medel
Bästa Manukahonung 2024 - Bäst i Test & Köpguide
MGO Manukahonung
 • Ekologisk: Nej
 • Renhet: 3 val att välja mellan
 • Ursprung: Nya Zeeland
 • Pris: Medel
BÄSTA HALSTABLETTERNA
Bästa Manukahonung 2024 - Bäst i Test & Köpguide
MGO Manukahonung halstabletter
 • Ekologisk: Nej
 • Renhet: Medel
 • Ursprung: Nya Zeeland
 • Pris: Medel
BÄSTA SCHAMPOT
Bästa Manukahonung 2024 - Bäst i Test & Köpguide
Dr Organic Oanukahonung Schampo
 • Ekologisk: Ja
 • Renhet: Hög
 • Ursprung: Nya Zeeland
 • Pris: Hög

Topp 4 bästa Manukahonung 2024

1. Sonnentor Ekologisk Manuka Honung – Bästa honungen

Bästa Manukahonung 2024 - Bäst i Test & Köpguide

Om du letar efter ett alternativ till vår favorithonung så kan Sonnentors manukahonung vara ett alternativ. Denna manukahonung har den bästa kvaliteten då den är både ekologisk och har en hög renhet.

Sonnentor använder sig av TA-systemet för kvalitets märkning och honungen har ett TA värde på 25+, vilket kan översättas till MGO/UMF 550+ (läs mer i köpguiden nedan för att förstå dessa siffror exakt). Kort sagt innebär det en hög koncentration manukahonung samt en hög kvalitet.

Vi tycker det är bra att man vet var honungen kommer ifrån, och i Sonnentors honung framgår detta tydligt. Deras manukahonung kommer från Bioodlaren Bernhard Schneider som odlar i ett naturreservat på Nya Zeeland. Där får bina ha sin naturliga cykel ifred och endast överskottet av honungen skördas och ingen socker matning förekommer. Detta är förstås väldigt positivt för miljön och för bina.

Därtill har den fått positiva recensioner från användarna och håller ett schysst pris – helt klart den bästa manukahonungen enligt oss!


2. MGO Manukahonung

Bästa Manukahonung 2024 - Bäst i Test & Köpguide

Den näst bästa manukahonungen enligt oss är denna honung från MGO. Honungen finns att välja i tre olika styrkor: 600+, 300+ samt 100+. Detta är mått på MGO vilket indikerar hur hög koncentrationen av manukahonungen är.

Att manukahonungen kommer från Nya Zeeland är också ett positivt tecken då den finaste honungen sägs komma därifrån. Om man väljer den burk som har högst MGO-värde (600+) så bör man dock inte ta den dagligen utan helst varannan dag. Om man vill ta det mer frekvent eller ta större doser kan man istället ta en svagare dos såsom 300+ eller 100+.

Allt som allt är detta en riktigt bra manukahonung som håller hög kvalitet. Den kommer från Nya Zeeland, finns att välja i flera olika koncentrationer samt är DHA-testad för att säkerställa dess utmärkta kvalitet.


3. MGO Manukahonung halstabletter – Bästa halstabletterna

Bästa Manukahonung 2024 - Bäst i Test & Köpguide

Om du skall konsumera manukahonung för att lindra halsont så är dessa halstabletter perfekta för dig. Dessa tabletter innehåller 300+ mg MGO per kg vilket gör det till en lagom koncentration för att ta ett par tabletter dagligen vid halsont. Manukahonungen kommer från Nya Zeeland och innehåller inga tillsatser. De smakar dessutom bra då de innehåller en liten del socker och glukossirap för att få en lite sötare smak på dem. Detta är mycket bra då man ofta behöver den där lilla sockerkicken när man är sjuk och seg i kroppen.

Konsumenterna av dessa tabletter tycker också att dessa ger lindring vid irritation i halsen samt snälla mot en känslig mage. De verkar verkligen ge de önskvärda effekterna och prislappen är inte heller särskilt hög. Ett riktigt bra val av halstabletter med manukahonung med andra ord!


4. Dr Organic Oanukahonung Schampo – Bästa schampot

Bästa Manukahonung 2024 - Bäst i Test & Köpguide

För dig som vill använda manukahonung i håret är detta ett perfekt val. Detta är ett schampo som innehåller manukahonung vilket ger dig ett mycket friskt och levande hår.

Schampot består av en mjukgörande formula med manukahonung, men också aloe vera, vilket gör att det går in på djupet i håret och ger det ett mjukt, flexibelt och glansigt intryck. Doften är söt doft och lämpar sig för de allra flesta hårtyperna som behöver det där lilla extra. Schampot lämnar samtidigt håret lätt att hantera efter användning av schampot. Detta är det bästa schampot med manukahonung som vi har provat och håret men inte uttorkat. Det lämnas mjukt och glansigt samtidigt som man får en god doft. Stark rekommendation om du vill ha manukahonung i håret!


Vad är Manukahonung och fördelarna med att ta det?

Manukahonung härrör från en sällsynt blommande buske i Nya Zeeland. På grund av dess överlägsna antioxidant och antibakteriella egenskaper får den mer vikt än konventionell honung. Dess aktiva ingrediens – metylglyoxal – är ansvarig för dess unika medicinska egenskaper.

Följande är de främsta fördelarna med att ta manukahonung.

Aknebehandling

Begränsade studier har visat att manukahonung kan minska effekterna av akne. Det brukar ofta kombineras med en produkt med lågt pH-värde för att behandla akne. Dess antibakteriella egenskap hjälper till att rensa huden från bakterier och påskynda läkningsprocessen.

Detta fungerar också i kombination med dess antiinflammatoriska egenskaper för att minska svullnaden.

Läka sår

Sår från skav samt brännskador behandlas med manukahonung. Dess antioxidant- och antibakteriella egenskaper skyddar såret mot mikrobiella infektioner genom att bilda ett skyddande fuktskikt.

Hos brännskadade patienter har manukahonung visat sig minska smärta, utlösa återväxt av vävnad och påskynda läkning av brännskador. Det bildar en sur miljö som bidrar till att lindra dessa brännskador.

Patienter med diabetes kan också dra nytta av manukahonung. Studier har visat att diabetiska sår läker snabbare när traditionella förbandsmetoder kombineras med manukahonung. Diabetiska fotsår läker också snabbare och desinficeras naturligt med denna honung.

Förbättrad matsmältning

Matsmältningsförhållanden som IBS eller irritabelt tarmsyndrom kan förbättras med Manuka -honung, vilket framgår av begränsad forskning. Regelbundet intag av manukahonung kan förbättra tillstånd som förstoppning, oregelbunden tarmrörelse, buksmärta och diarré.

Förbättrad munhälsa

Bakterier i vår mun kan orsaka plackbildning. Därför är det viktigt att hålla tandköttet friskt för att undvika plack. I processen för att upprätthålla munhygien bör vi inte ta bort de goda bakterierna som hjälper till att hålla vår mun frisk.

Regelbundet intag av manukahonung blir av med skadliga bakterier som är ansvariga för plackbildning, tandförfall och tandköttssjukdomar som tandköttsinflammation. Den kraftfulla antibakteriella egenskapen hos Manukahonung håller dessa förhållanden på avstånd.

Lindrar halsont

Tack vare dess antimikrobiella egenskaper kan manukahonung minska den smärta och inflammation som ont i halsen orsakar. Genom att bilda en film av skyddande foder inuti halsen kan denna speciella honung återfukta denna del och leda till minskning av kliande känsla och torr hosta.

Du kanske också är intresserad av: Chlorella

Saker att tänka på vid köp av manukahonung

Innan du köper en dyr vara som manukahonung, bör du överväga några viktiga faktorer som talar om dess kvalitet och renhet. Följande är de viktigaste övervägandena att tänka på.

Klassificeringssystem

Klassificeringssystemen för manukahonung ger den sanna indikationen på deras styrka och medicinska värden. UMF eller Unique Manuka Factor är det mest tillförlitliga betygssystemet eftersom det följer strikta verifieringssteg och identifierar icke-peroxidaktivitet eller NPA korrekt.

Nästa betrodda betygssystem är MGO eller metylglyoxal. Det är huvudföreningen med antimikrobiella egenskaper som håller oss friska. Genom att gräva i mer information om företaget som använder detta system så kan du vara säker på att det är ett autentiskt företag med minsta kvalitetskraven.

UMF-betyg är direkt relaterat till koncentrationen av MGO och ju högre betyg och koncentration, desto bättre produktkvalitet eftersom du kommer att få fler medicinska fördelar.

Etiketter som innehåller betygssystemet för K-faktor talar inte riktigt om en högvärdig manukahonung. Dessa kan endast användas som naturliga sötningsmedel utan att förvänta något medicinskt värde. Försök att köpa märken med MGO- eller UMF -certifierad manukahonung.

Nedan visas ett diagram som visar samband mellan UMF-betyg och koncentrationsområdet för MGO.

UMF -betygKoncentrationsintervall för MGO (mg/kg)
UMF 5+83-100
UMF 10+263
UMF 12+354-400
UMF 15+514-550
UMF 18+692
UMF 20+829

Syfte med intag

Beroende på varför du skulle vilja äta manukahonung bör du välja värdet på UMF och MGO.

Den mildaste manukahonungen har en UMF mellan 5+ och 10+ och kan tas flera gånger om dagen av dem som har en sockerfattig kost.

Superfoodens medelmåttiga MGO-koncentration kommer att ha ett UMF-betyg mellan 12+ och 15+. Det är idealiskt för att förbättra matsmältnings- och luftvägarna och för att läka sår och brännskador. Detta kommer gradvis att hjälpa till att förbättra ditt immunsystem också. Det kan också vara ditt perfekta naturliga sötningsmedel.

UMF-betyg mellan 18+ och 20+ indikerar en hög koncentration av MGO. Det är koncentrationstaket som tillverkarna kan erbjuda. Sådan manukahonung med hög koncentration ska inte tas dagligen utan varannan dag.

Spårbarhet

En annan viktig indikation på äktheten av manukahonung är dess spårbarhet. Topptillverkare som har varit i branschen länge har UMF-certifieringen som innehåller information om produktens spårbarhet till den specifika regionen, biodlare och bigården.

Ekologisk produktion

När manukahonung produceras ekologiskt betyder det att bina inte har matats med konstgjorda sockerarter. Dessutom har det inte varit några bekämpningsmedel eller kemikalier som har använts på manukablommorna. Detta är ett miljövänligt sätt att skörda honungen och är perfekt för samvetsgranna kunder.

Kvalitetstester

Varumärken med UMF-certifiering har redan genomgått omfattande kvalitetstester innan de certifierades. Men vissa märken visar inget UMF-betyg och är ändå av god kvalitet och går att lita på. Om du väljer ett sådant märke, ge etiketten en kontroll för oberoende laboratorietester.

Vissa märken publicerar dessa resultat på etiketten för att visa att de har genomgått strikta kvalitetskontroller innan de släpptes ut på marknaden.

Källan och smak

Källan till manukahonungen är en viktig indikator på dess kvalitet och äkthet. Manukablommorna växer i Nya Zeeland, så se till att produkten du ska köpa har sitt ursprung i sitt hemland.

Eftersom vädret påverkar skörden i olika regioner i Nya Zeeland, varierar den resulterande Manukahonungen också i smak och kvalitet.

Bearbetning

Manukahonung som har den högsta behållningen av sina naturliga terapeutiska värden är den som inte har genomgått värmebehandling. Värme kan neutralisera sådana värden och göra produkten till en mycket mindre styrka. Välj alltid en som är opastöriserad honung som har genomgått minimal filtrering.

Om du hittar ett märke som använder kall extraktion, försök att få det eftersom detta visar att de bara har tagit bort vaxet och att till och med honungskakan ingår i slutprodukten.

Kom dock ihåg att manukahonung har en bitter eftersmak och detta är ännu tydligare när det gäller ofiltrerade.

Klassificeringssystem för manukahonung

Inte alla manukahonungar är lika och därför finns det betygssystem där en kund kan bedöma styrkan hos manukahonungen som de ska köpa. Dessa betygssystem är viktiga för köparna att förstå i vilken utsträckning de har terapeutiska värden.

De vanligaste betygssystemen är MGO, UMF och K-Factor.

MGO

MGO eller metylglyoxal är föreningen som har antibakteriella egenskaper och finns i manukahonung även efter att den har bearbetats med applicering av värme. All rå honung innehåller väteperoxid som är ansvarig för deras antibakteriella egenskaper.

Men när värmen appliceras neutraliseras denna väteperoxid. Men inte så i manukahonung, eftersom MGO är där för att bevara dess antibakteriella medel. Denna MGO finns i manukablommor som en förening som kallas DHA eller dihydroxyaceton.

Så, MGO-klassificeringssystemet bedömer mängden metylglyoxal som finns i alla typer av honung. Om avläsningen är mer än 100 indikerar det att honungen huvudsakligen består av manukahonung.

UMF

Den antibakteriella egenskapen i manukahonung finns där på grund av närvaron av DHA eller dihydroxyaceton. Denna aktiva ingrediens är specifik för manukablommor och är ansvarig för NPA eller bakteriell aktivitet utan peroxid.

UMF eller Unique Manuka Factor grading system räknar både DHA och MGO innehåll i ett manuka honungsprov för att identifiera nivån av NPA. Det är det mest betrodda betygssystemet för manukahonung. Ett intervall från 5+ till 30+ tilldelas honungsprovet för att indikera styrkan av dess antibakteriella egenskaper.

Ett prov som har 10+ UMF visar en hög antibakteriell nivå som är bra som läkemedel. Ju högre detta nummer är, desto fler fördelar kommer det att ge dig.

K-faktor

Detta är det minst pålitliga betygssystemet för manukahonung eftersom det håller ett pollenantal i ett prov, vilket inte är den rätta mätningen av honungens renhet.

K-Factor-klassificeringssystemet används av väldigt få tillverkare av manukahonung, vanligtvis med graderna K-Factor 12, K-Factor 16 och K-Factor 22. Var och en representerar pollenvärdet som finns närvarande med 12 som anger det lägsta och 22 det högsta.

Vanliga frågor om Manukahonung

Varför är manukahonung så speciellt?

Det finns saker som gör manukahonung så speciell. För det första finns det främst på Nya Zeeland, i Manuka-blomsterbusken. Detta gör det till en sällsynt naturprodukt. De strikta skördereglerna och kvalitetskontrollen ser till att inga konstgjorda ingredienser blandas med det.

För det andra, medan annan honung förlorar sina antibakteriella egenskaper när den bearbetas med värme, gör manukahonung inte. Den har en unik doft och smak i sig.

Slutligen har manukahonung speciella avhjälpande effekter för personer med brännskador och sår, munhälsoproblem, matsmältningsbesvär, ont i halsen och återkommande akne-problem.

Vilket UMF-värde indikerar den finaste Manukahonungen?

Du hittar olika UMF-plattor med olika UMF-värden. UMF 0 till 4 visar att manukahonungens närvaro inte kan detekteras, UMF 5 till 9 indikerar låg kvalitet, UMF 10 till 15 visar en medelkvalitet, UMF 18 och högre visar hög kvalitet.

Välj UMF 16 och högre om du vill ha den bästa Manukahonungen.

Varför är UMF det bästa betygssystemet för Manukahonung?

Unique Manuka Factor eller UMF är det bästa klassificeringssystemet för manukahonung eftersom det testar ett prov eller tre saker – MGO eller metylglyoxal som är den antibakteriella komponenten, DHA eller dihydroxyaceton som visar honungens ålder och leptosperin som indikerar hur autentisk manukahonungen är.

UMF är det enda graderingssystemet som testar för leptosperin, vilket gör det till det mest lämpliga betygssystemet för manukahonung. Leptosperin kan inte skapas artificiellt och dess närvaro indikerar därför att manukahonungen är äkta.

Nya Zeelands regering är strikt med att ge certifiering och licens till tillverkare som marknadsför manukahonung och tilldelar dem först efter att det har konstaterats att de har följt det strikta protokollet.

Är Manukahonung säkert för alla?

Manukahonung tas vanligtvis av vuxna och unga till äldre barn. Det rekommenderas dock inte för barn under ett år eftersom de har ett känsligt matsmältningssystem och kanske inte kan smälta det.

När är rätt tid att äta Manukahonung?

Den lämpligaste tiden att ta manukahonung är när magen är tom på morgonen, före frukosten. Om du vill att de medicinska egenskaperna ska fungera effektivt, är det då du ska ta det. Annars kan du ta det på natten före sänggåendet för god sömn.

Är det okej att använda en metallsked att äta Manukahonung med?

Metall kan reagera med föreningarna i manukahonungen och göra så att de tappar sin effekt och sina fördelar. Därför är det perfekt att använda en träsked för att ta i manukahonung eller hälla den direkt från burken.

Slutsats

Naturläkemedel föredras av många som en motgift mot olika medicinska tillstånd. Manukahonung är ett sådant botemedel som många människor svär vid. Dess antioxidant och antimikrobiella egenskaper hjälper i hög grad till komplexa tillstånd i matsmältningssystemet eller de med brännskador och andra sår.

Klassificeringssystemet för denna produkt gör det lättare att välja en som passar dina behov. Om du vill använda det som ett naturligt sötningsmedel räcker det med en typ av sorteringssystem.

Var dock mer uppmärksam på betyget när du vill att manukahonung med högsta innehåll och högsta kvalitet ska hantera mer allvarliga problem.

Den bästa manukahonungen för dig kan väljas helt enkelt om du överväger de olika klassificeringssystemen och vad som står på etiketten. Med regelbunden användning kan du förbättra din munhälsa, påskynda läkning av sår, förbättra matsmältningsbesvär, lindra en krasslig hals eller till och med behandla akne.

Foto av författare

Skrivet av: Filip

Filip är grundaren av Xtremefit och har många år av träning i bagaget. Han är mycket erfaren inom styrketräning och kost, och har genom åren lärt sig hur man formar kroppen och psyket med hjälp av kost och träning. Idag vill han med hjälp av sin kunskap hjälpa fler att göra hälsosamma val i vardagen utan att tumma på livskvaliteten.