Bästa Lavendelolja 2024 – Bäst i test & Köpguide

Observera att vissa länkar på vår webbplats kan vara affiliatelänkar, vilket innebär att vi får provision på ditt köp. Det låter oss fortsätta skriva artiklar som är gratis att läsa! Du kan läsa mer om vår recensionsprocess här.

Letar du efter ett botemedel för att mildra solbrännan, somna lättare och ge näring åt håret på en gång? Lavendelolja är här för dig. De nästan magiska krafterna hos denna produkt har förvånat även de mest skeptiska av oss i över 2000 år. Det har antiseptiska och antiinflammatoriska egenskaper, och dess oemotståndliga doft är avslappnande och terapeutiskt.

Lavendelolja är i allmänhet det första köpet för alla som börjar utforska eteriska oljor. Om det är ditt fall har du kommit till rätt ställe. Under hela vår artikel kommer vi att berätta allt du behöver veta om denna eteriska olja och dess många tillämpningar. Är du redo att gå in i detta underbara universum?

PRODUKT DETALJER
BÄST I TEST
Bästa Lavendelolja 2024- Bäst i test & Köpguide
PURE Lavendelolja EKO
 • Ekologisk
 • Inga tillsatser
 • Högdoserad
 • Prisvärd
 • Bra doft
 • Två storlekar
 • Många nöjda kunder
Bästa Lavendelolja 2024- Bäst i test & Köpguide
Crearome Eterisk Lavendelolja Fine
 • Lavendel från Frankrike
 • Bra som doftsättare
 • Trevlig doft
Bästa Lavendelolja 2024- Bäst i test & Köpguide
Better You Eterisk Lavendelolja EKO
 • Ekologisk eterisk olja
 • Fri från tillsatser och ämnen
BÄST FÖR ANSIKTE OCH HUD
Bästa Lavendelolja 2024- Bäst i test & Köpguide
Weleda Lavendelolja
 • 100% naturligt innehåll
 • Fri från tillsatser
 • Perfekt för kroppen
 • Pumpflaska
 • Underbar doft

Nyckelfakta om lavendelolja

 • Lavendelolja är produkten av destillation eller urlakning av olika arter av Lavandula-blomman. Ångdestillation är metoden som skapar oljor av bästa kvalitet. Denna färglösa, gulaktiga eller gröngula produkt är en av de mest använda inom modern aromaterapi.
 • Mångsidigheten hos denna olja är onekligen en av dess mest attraktiva aspekter. Den används för terapeutiska ändamål och dess doft kan stimulera ditt nervsystem. Den hjälper också till att minska inflammation i sår och lindra effekterna av brännskador och utslag. Dessutom hittar du denna ingrediens i många kosmetiska produkter.
 • Innan du kan köpa lavendelolja finns det olika faktorer som du måste ta hänsyn till. I vår köpguide kommer vi att fördjupa oss i dessa huvudkriterier. De inkluderar de olika arterna av lavendel som används i oljan, produktens renhet, samt relevanta kvalitetscertifikat, bland andra.

Topp 4 bästa lavendelolja 2024

Numera är fascinationen för eteriska oljor sådan att produkter som finns till salu finns i överflöd, och alla påstår sig vara underbara. Vi förstår att denna otroliga variation av alternativ kan vara överväldigande, och att göra rätt köp är en utmaning i sig. Vi vill göra ditt liv enklare, varför vi har valt några av de mest populära lavendeloljorna som för närvarande finns på den svenska marknaden:

1. PURE Lavendelolja EKO – Bäst i Test

Bästa Lavendelolja 2024- Bäst i test & Köpguide

Den bästa lavendeloljan enligt oss är PURE Lavendelolja från Healthwell. Detta är en eterisk olja som är ekologisk vilket också gör den till en lite mer exklusiv olja, utan att för den delen kosta mer än jämförbara oljor på marknaden.

Lavendeloljan innehåller tillsatser utan består enbart av ren olja. Detta gör den mycket högdoserad, koncentrerad och prisvärd. Den har en väldigt trevlig blommig doft som fungerar utmärkt att använda i allt från tvålar och hudvård till aromaterapi och doftsättning i hemmet.

Oljan har framställts genom att blomblad från Lavandula angustifolia (lavendel) ångdestillerats. Detta görs för att extrahera det på ett skonsamt sätt så att det bibehåller egenskaperna så bra som möjligt. Produkten har tagits fram försiktigt och är blombladen kommer från Bulgarien.

PURE Lavendelolja går också bra att använda för att förhindra myggor och andra insekter. Detta kan göras genom att kombinera lavendeln med eukalyptus, vilket är en annan doft som insekter tenderar att ogilla, samt en neutral basolja. Smörj in dig med detta om du ska vistas i myggtäta områden och reducera antal myggbett drastiskt.

Produkten har mycket att tycka om. Den är ekologiskt certifierad, är väldigt prisvärd, har goda användarrecensioner, innehåller inga tillsatser samt har många användningsområden. Därtill finns den i två storlekar vilket gör den lämplig för såväl storförbrukare som försiktig förbrukare. Det är därför den bästa lavendeloljan på marknaden enligt oss.


2. Crearome Eterisk Lavendelolja Fine

Bästa Lavendelolja 2024- Bäst i test & Köpguide

En annan ”exklusiv” eterisk lavendelolja är denna från Crearome. Den innehåller extra fin lavendel som kommer från Frankrike vilket verkligen kan ses som ett kvalitetstecken. Oljan är framförallt lämpad att använda som doftsättare i aromalampor eller i hudvårdsprodukter, och bör alltså inte förtäras eller appliceras på huden.

Denna lavendelolja har en mycket trevlig doft. Den kostar dock något mer än till exempel PURE lavendelolja som är både ekologisk och doftar gott. Däremot har denna eteriska olja fått positiva omdömen från många användare. De säger att den har bra dropp och bra doft vilket gör detta till ett fantastiskt val för att använda som medel för att fräscha upp luften.


3. Better You Eterisk Lavendelolja EKO

Bästa Lavendelolja 2024- Bäst i test & Köpguide

Better You är ett märke som revolutionerat branschen inom kosttillskott och hälsoprodukter sedan de tog sig in på marknaden. Konsumenterna uppskattar verkligen deras produkter, och denna lavendelolja är inget undantag.

Lavendeloljan från Better You är en ekologisk eterisk olja som är framtagen med högsta kvalitet i åtanke. Den är framställd genom destillering av lavendelblommor vilket innebär att oljan är, precis som PURE Lavendelolja, i dess renaste form och helt fri från tillsatser och ämnen.

Enda nackdelen med denna lavendelolja är priset. Den kostar betydligt mer än övriga lavendeloljor på marknaden och vi tycker inte riktigt att det motiverar att betala mer för denna olja jämfört med till exempel den från Healthwell (vår bäst i test-vinnare). Den luktar dock väldigt gott så om du verkligen tycker om Better You är detta sannolikt ett bra val för dig.


4. Weleda Lavendelolja – Bäst för ansikte och hud

Bästa Lavendelolja 2024- Bäst i test & Köpguide

Weleda lavendelolja är ytterligare en populär eterisk olja på den svenska marknaden. Det är inte konstigt att folk vill köpa lavendelolja från Weleda, då det är rankat som världens mest hållbara företag inom naturlig hudvård.

Oljan har 100% naturligt innehåll och är ekologiskt certifierat. Det innebär att det är fritt från GMO-ingredienser, mineraloljor, silikoner, parabener, syntetisk doft-, färg- och konserveringsmedel. Den är bäst lämpad att använda på hud och ansikte, såsom efter duschen eller under massage för en god sömn.

Weledas lavendelolja är också mycket uppskattat bland kunderna. Doften beskrivs som ljuvlig och det är en pumpflaska vilket gör det enkelt att använda den. Man får en riktig lyxkänsla; som att sova på spa, och den levereras snabbt och smidigt!


Saker att tänka på när du köper en lavendelolja

Du bör nu ha en ganska god förståelse för olika typer av lavendeloljor och dess egenskaper. Det finns dock många olika produkter på den svenska marknaden vilket gör att det fortfarande kan vara en utmaning för dig att välja de lämpligaste. I det följande avsnittet kommer vi att fördjupa oss i shoppingkriterierna som hjälper dig att identifiera den bästa lavendeloljan för dina behov:

Arter

Medan det finns över 60 olika arter av lavendel, används inte alla av dem för att tillverka oljor. Det viktigaste att tänka på är att de bästa eteriska oljorna kommer från Lavandula Angustifolia. Denna blomma kallas även engelsk lavendel eller trädgårdslavendel och har en mild, söt doft som gör den idealisk för aromaterapi.

En annan art som ofta används vid oljeproduktion är lavandin, eller Lavandula Hybrida. Denna olja är i allmänhet mer överkomlig eftersom mindre råmaterial krävs för att utvinna den. Den har en starkare, kamfererad doft och används oftast i kosmetika, krämer, schampon eller tvålar.

Renhet

Renheten hos en eterisk olja är direkt relaterad till dess effektivitet. En produkt som inte är ren kan ha destillerats från grödor av dålig kvalitet eller innehålla skadliga tillsatser. För att göra ditt liv enklare anger produkter som är 100% rena tydligt det på förpackningen. Dessutom finns det andra sätt på vilka du kan kontrollera renheten hos en lavendelolja.

Börja med att titta på produktens etikett eller innehållsförteckning, där du ska kunna se både det latinska namnet och det vanliga namnet på lavendelarterna. Om så inte är fallet kan det innehålla tillsatta dofter. Oljans renhet har också en inverkan på dess pris, eftersom det krävs över 150 kilo blommor för att producera ett kilo lavendelolja.

Certifikat

Under många år har så kallade eteriska oljor av terapeutisk kvalitet genererat många kontroverser. Vissa företag lägger denna beteckning till sina produkter för att betona deras utmärkta kvalitet och renhet. Du bör dock veta att inget officiellt organ levererar certifikat angående terapeutisk kvalitet av eteriska oljor.

Det är därför du inte bör låta denna indikator bli den avgörande faktorn för ditt köp. Att den säljs som terapeutisk betyder däremot inte att produkten i sig är dålig. Det är bara en marknadsföringsstrategi från tillverkaren. Organiska och grymhetsförseglingar är officiella och regleras av motsvarande organ.

Visste du att de gamla romarna använde lavendel för att parfymera allt, från badvatten till sängkläder?

Varumärke

Om du letar efter eterisk olja är du förmodligen intresserad av en naturlig, säker och effektiv produkt. En av de faktorer som mest skapar förtroende är varumärkets rykte. Det betyder inte att du måste hålla dig till en enda tillverkare, eftersom världen av eteriska oljor är otroligt stor idag.

Det bästa du kan göra är att undersöka varumärkets ursprung, hur länge det har varit på marknaden och dess engagemang för miljön. Dessutom är vetenskapliga studier som utförts på produkterna med positiva resultat ett stort tecken på att tillverkaren är seriös. Du bör också kontrollera recensioner och betyg från tidigare användare för att få en uppfattning om oljans effektivitet.

Förpackning

Du bör aldrig förbise förpackningen av någon eterisk olja. Som nämnts tidigare bör den finnas i en mörk glasflaska. Detta skyddar oljan från kontakt med värme och UV-strålar, vilket bevarar dess egenskaper. Även om plastflaskor också kan bevara produkten, är de inte det miljövänligaste alternativet.

Flaskan du köper ska ha ett lock som håller den helt isolerad från luften när den är stängd. Ett alternativ som kommer att göra ditt liv enklare är om oljan kommer med en pipett. Om du kommer ihåg väl är lavendelolja mycket koncentrerad och måste användas i droppar.

Vad lavendelolja är

Denna produkt är resultatet av destillation av flera arter av lavendel, ett växtsläkt som är typiskt för Medelhavsområdet. Den kan vara färglös, gulgrön eller gul, dess doft är behaglig och har en lite bitter smak. Tack vare sina många fördelar är lavendelolja en av de mest populära eteriska oljorna idag.

Det sägs faktiskt att modern aromaterapi kom från lavendelolja under 1900 -talets första hälft. Då brände den franske kemisten René-Maurice Gattefossé sina armar kraftigt och använde denna olja för att läka hans sår som ett experiment. Resultaten var så fantastiska att han ägnade sitt liv åt att studera eteriska oljor.

Vanliga användningsområden med lavendelolja

Medan forntida civilisationer utnyttjade några av fördelarna med lavendelolja för tusentals år sedan, har dess användning först nyligen blivit mer utbredd. Du hittar de vanligaste applikationerna i tabellen nedan:

AnvändningFördelarDet bidrar till:
KosmetiskDess antimikrobiella egenskaper är effektiva mot akne.Dess återfuktande egenskaper kan ge näring åt hår och läppar.
MedicinskLavendelolja hjälper till att läka och regenerera vävnader.Det kan förbättra symtomen och skadorna som orsakas av hemorrojder.
AromaterapiDet är mest känt för sina stora krafter som hjälper dig att sova.Dess avkopplande egenskaper bidrar till att bekämpa ångest och depression.

Hur lavendelolja produceras

Som vi tidigare nämnde tidigare är den vanligaste metoden för att producera denna eteriska olja känd som ångdestillation. Så här fungerar det:

 • Lavendeln skördas, i allmänhet under juli, augusti och september.
 • Växterna sänks ned i vattenbehållare, där blandningen kokas för att producera ånga från vilken oljan utvinns.
 • Extraktionen av oljan utförs av en kylmaskin där blandningen kondenseras.
 • Man använder sedan en karaff för att separera oljan från vattnet. Denna process sker naturligt på grund av densitetsskillnaden mellan de två vätskorna.

Vanliga frågor om lavendelolja

Betraktas alla lavendeloljor som eteriska oljor?

Vi slår vad om att du har hört gång på gång om fördelarna med eteriska oljor. Om du inte har utforskat dessa produkter än kanske du undrar hur de skiljer sig från konventionella oljor. Vi har jämfört dem i följande tabell:

LavendeloljaEterisk lavendelolja
TillverkningDet erhålls genom en mäskningsprocess, som introducerar blommorna i vegetabilisk olja så att den får växtens egenskaper. Denna olja filtreras sedan.Den produceras med ångdestillation.
AromDen har en diskret, lite koncentrerad doft.Dess doft är mycket framträdande och används för terapeutiska ändamål.
AnvändningDu kan använda den för matlagning, beroende på produktens rekommendationerAnvändning i köket rekommenderas inte eftersom det kan bli giftigt om det intas i stora mängder.

Vilka fördelar erbjuder ekologisk lavendelolja?

Om du har börjat surfa på marknaden på jakt efter den bästa lavendeloljan för dina personliga behov har du kanske märkt att vissa produkter annonseras som ekologiska, miljövänliga eller naturliga. Alla dessa termer hänvisar till samma sak. Dessa beteckningar indikerar att inget kemiskt gödningsmedel användes vid odlingen av plattan.

Ekologiska eteriska oljor tenderar att vara dyrare än icke-ekologiska produkter. Detta betyder inte att denna typ av eterisk olja inte erbjuder hög kvalitet. Med detta sagt är det en extra fördel som bidrar till miljön och oljans naturlighet. I slutändan kommer den mest lämpliga lavendeloljan för dig att bero på dina behov och preferenser.

Kan jag använda lavendelolja under graviditeten?

På grund av deras höga koncentration finns det en lista över eteriska oljor som är kontraindicerade under både graviditet och amning. För lavendelolja, mer specifikt, beror allt på produktens sammansättning. Under alla omständigheter rekommenderas det att du diskuterar med din läkare dosering och tillämpningsmetoder.

Om du är behörig att använda den kommer det att vara mycket effektivt att applicera två droppar på dina tinningar mot huvudvärk. Du kan också lägga två droppar på din kudde och en på din handled för att bekämpa sömnlöshet. Du kan också drabbas av ångest under denna underbara men utmanande period. I så fall kan du öppna flaskan och ta två djupa andetag av doften.

Hur ska jag förvara lavendelolja?

Om du köper en 100% naturlig eterisk lavendelolja blir den inte gammal som vanliga vegetabiliska oljor. Det har antioxidantkvaliteter, vilket innebär att vissa produkter kan bevaras i upp till fem år. Vi rekommenderar dock att du följer dessa tips för att bäst bevara din lavendelolja:

 • Mörka gula flaskor bidrar till att skydda den mot UV-strålar.
 • Du bör förvara den på en sval plats, helst under 23 grader Celsius.
 • För att undvika molekylär förlust, minimera dess kontakt med luften och håll behållaren stängd när den inte används.
 • Kontrollera utgångsdatumet på produktförpackningen.

Har lavendelolja några biverkningar?

Den rekommenderade dosen lavendelolja till friska vuxna är 2-4 droppar, två till tre gånger om dagen. Även om denna produkt i allmänhet är mycket säker, rekommenderas du att alltid följa tillverkarens instruktioner. Du kan uppleva symptomen nedan om du avsevärt överskrider den rekommenderade mängden:

 • Huvudvärk
 • Kontaktdermatit
 • Problem i magtarmkanalen, illamående eller kräkningar
 • Hjärtklappning

Om du har något av dessa problem, sluta använda oljan omedelbart och kontakta din läkare.

Slutsats

Nu när du har läst mer om egenskaperna och fördelarna med lavendelolja är du inte längre nybörjare i den underbara världen av eteriska oljor! Vi har berättat allt du behöver veta om den här produkten, från hur den är tillverkad till egenskaperna som gör att den sticker ut bland resten. Dessutom har du upptäckt några av de mest populära oljorna som finns tillgängliga.

Men det viktigaste är att du ska veta hur du väljer den produkt som bäst passar dina behov och får ut det mesta av den. Att leka med kosmetiska och terapeutiska föremål är en hemsk idé, varför det är viktigt att fatta ett välgrundat beslut. Om du har några frågor, lämna oss gärna en kommentar i avsnittet nedan. Vi kommer gärna att spara tid och ansträngning genom att återkomma till dig.

Vi hoppas att du tyckte att vår shoppingguide om lavendelolja var till hjälp och informativ. Om så är fallet, dela det med dina vänner och familj på dina sociala medier. På så sätt kan de också skörda alla fördelarna med denna otroliga produkt!

Foto av författare

Skrivet av: Filip

Filip är grundaren av Xtremefit och har många år av träning i bagaget. Han är mycket erfaren inom styrketräning och kost, och har genom åren lärt sig hur man formar kroppen och psyket med hjälp av kost och träning. Idag vill han med hjälp av sin kunskap hjälpa fler att göra hälsosamma val i vardagen utan att tumma på livskvaliteten.