Bästa Kokosvatten 2024 – Bäst i Test & Köpguide

Observera att vissa länkar på vår webbplats kan vara affiliatelänkar, vilket innebär att vi får provision på ditt köp. Det låter oss fortsätta skriva artiklar som är gratis att läsa! Du kan läsa mer om vår recensionsprocess här.

Om du inte kan sticka ett sugrör i en nyplockad kokosnöt är en flaska kokosvatten det näst bästa. Du kan använda den som bas för en tropisk cocktail eller smutta på ett iskallt glas av det för att lindra din baksmälla efter en natt med lite för mycket njutning. Men innan du börjar öppna upp flaskor med kokosvatten, har vi här samlat vad du behöver veta om dessa söta drycker. Låt oss för ge dig en överblick över de kokosvatten som är bäst på marknaden 2024, och sedan förklara vad kokosvatten är och mer ingående recensera olika märken.

KOKOSVATTEN DETALJER
Vita Coco Kokosvatten - Bäst i Test
★ BÄST I TEST ★
 • Smaksatt: Nej
 • Ingredienser: kokosvatten (99 %), fruktos (<1%), vitamin C
HealthyCo Coconut Water 1 L ECO - Bästa billiga
 • Smaksatt: Nej
 • Ingredienser: 100% ekologiskt kokosvatten från koncentrat
Renée Voltaire Kokosvatten - Bästa premiumval
 • Smaksatt: Nej
 • Ingredienser: 100% kokosvatten
Plant Factory Hydrate - Bästa smaksatta kokosvatten
BÄSTA SMAKTSATTA
 • Smaksatt: Ja
 • Ingredienser: kokosvatten, vatten, kolsyra, limejuice, magnesiumglukonat, magnesiumklorid, vitamin C, havssalt, naturlig arom.
WellAware Kokosvatten - Bästa kokosvatten i pulver
 • Smaksatt: Ja
 • Ingredienser: kokosvatten, vatten, kolsyra, limejuice, magnesiumglukonat, magnesiumklorid, vitamin C, havssalt, naturlig arom.

Vad är kokosvatten?

Kokosvatten är den klara vätskan som finns inuti kokosnötter. Detta är inte att förväxla med kokosmjölk, som är gjord av köttet, blandad och silad (lite mer likt aloe vera i konsistensen). Det är inte heller detsamma som kokosgrädde, som görs genom att sjuda strimlad kokos i vatten, eller grädde av kokos, som är sötad kokosgrädde.

Är kokosvatten hälsosamt?

Kokosvatten innehåller flera viktiga mineraler såsom kalium och kalcium (1).

Kokosvatten är också extremt fettsnålt och bör som sagt inte förväxlas med den mycket fetare kokosmjölken. Denna dryck innehåller vanligtvis 94 procent vatten och minimalt med fett från kokosnöten. Kokosvatten har associerats med att sänka blodsockernivåerna och minimera riskerna för diabetes, enligt en studie (2). Det behövs dock mer forskning för att bekräfta hälsokonsekvenserna för människor.

Generellt sett är att dricka kokosnötsvatten ett återfuktande alternativ efter en lång, ansträngande dag av något slag. Även om mer forskning behövs för att förstå omfattningen av kokosvattens fördelar på hjärtsjukdomar , diabetes och andra sjukdomar, tyder forskning på att kokosnötsvatten är ett smart val när det kommer till hydrering (3).

Vad kan jag använda kokosvatten till?

Du kan använda kokosvatten på olika sätt i matlagning och drycker. Här är några idéer:

 1. Förfriskande dryck: Drick kokosvatten som en uppfriskande och naturligt sötad dryck på egen hand, eller blanda det med andra fruktjuicer eller läsk för att göra smakrika cocktails eller mocktails.
 2. Smoothies: Tillsätt kokosvatten i dina smoothies istället för vanligt vatten för att ge dem en mild kokossmak och extra näring.
 3. Hydrering efter träning: Kokosvatten är en naturlig sportdryck som hjälper till att återställa elektrolyter och vätskenivåer i kroppen efter fysisk aktivitet. Drick det istället för kommersiella sportdrycker.
 4. Marinader och såser: Använd kokosvatten som bas för marinader till kött, kyckling eller fisk. Du kan också använda det i såser för att ge dem en subtil kokossmak.
 5. Soppor och grytor: Tillsätt kokosvatten till soppor och grytor för att ge dem en mild och exotisk smak. Det fungerar särskilt bra i asiatiska rätter som thailändsk curry eller pho.
 6. Bakning: Använd kokosvatten som en ersättning för vanligt vatten eller mjölk i bakrecept. Det kan ge en lätt kokossmak till kakor, muffins eller pannkakor.
 7. Glass och sorbet: Använd kokosvatten som bas för att göra hemgjord glass eller sorbet. Det ger en naturlig sötma och hjälper till att skapa en mjuk konsistens.
 8. Isbitar: Frys in kokosvatten i iskuber och använd dem i drycker för att kyla ner dem utan att späda ut smaken.

Vilka är de bästa varumärkena för kokosvatten?

Vi bad några talangfulla kockar om deras favoritval när det kommer till kokosvatten, och vi gav oss ut på en djupdykning i en myriad av recensioner för att hitta de mest populära kokosvattenmärkena på internet. Vi letade efter kokosvatten som har en fräsch smak, inte innehåller tillsatt socker och är rikt på elektrolyter. Vi var även på jakt efter alternativ som inte består av 100 procent kokosvatten för de som vill ha en extra smaksättning. Det finns till och med ett bubbligt, koffeinhaltigt alternativ tillgängligt. Om du inte har lyxen att bo i tropikerna med gott om kokosnötter, så är här de bästa varumärkena av kokosvatten som du kan köpa både i butiker och online.

Topp 5 Bästa Kokosvatten 2024

1. Vita Coco Kokosvatten – Bäst i Test!

Vita Coco Kokosvatten - Bäst i Test

Det kokosvatten som är bäst i test 2024 är denna klassiker från Vita Coco. Varumärket, som introducerades på marknaden sommaren 2004, har blivit en stor hit i Europa. Succén spred sig snabbt bland kändisar och har etablerat sig som en favorit i Hollywood. Idag är det dock även det populäraste kokosvattnet i flera olika länder, inklusive Sverige. Det kanske inte är så konstigt, eftersom produkten baseras på en enkel och naturlig ingrediens – färskt kokosvatten. Kokosvattnet extraheras direkt från unga och färska kokosnötter som är naturligt rika på antioxidanter.

Vita Coco erbjuder en 100% naturlig dryck som utvinns från färska kokosnötter. Den är inte bara läcker utan också en källa till antioxidanter och kalium. Dessutom är den fri från fett och kolesterol, vilket gör den till ett hälsosamt val för den som värdesätter sin välbefinnande.

Med sin popularitet i Hollywood och numera världen över har Vita Coco blivit ett föredraget val bland människor som söker en autentisk kokosvattenupplevelse. Med en hög halt kokos, ett trevligt utseende och ett attraktivt pris kan vi inte göra annat än att utse detta till testvinnaren 2024. Njut av denna populära uppfriskande dryck som ger dig en naturlig boost av antioxidanter och viktiga näringsämnen.

Ingredienser: kokosvatten (99 %), fruktos (<1%), vitamin C


2. HealthyCo Coconut Water 1 L ECO – Bästa billiga

HealthyCo Coconut Water 1 L ECO - Bästa billiga

För den som vill ha det billigaste möjliga utan att för den delen få ett dåligt kokosvatten så är det här ett perfekt val. Det här kokosvattnet utmärker sig genom att vara både det billigaste alternativet sett till priset per liter och samtidigt vara 100% ekologiskt med enbart kokosvatten från koncentrat som ingrediens.

En liten nackdel är dock just detta, då kokosvatten från koncentrat innebär att kokosvattnet har värmts upp och kondenserats ner. Detta gör att företag kan transportera den runt om i världen till en lägre kostnad eftersom det finns mindre volym. Tyvärr minskar denna process många av näringsämnena och nyttiga enzymerna i kokosvattnet. Innan kokosvattnet buteljeras tillsätts det igen i vattnet. Men vid det här laget skulle det inte smaka likadant (i själva verket skulle det inte smaka särskilt gott alls) så de måste lägga till ”naturliga smaker” för att ge dig illusionen av att du dricker färskt kokosvatten.

Detta törstsläckande kokosvatten är dock framställt från ekologiska kokosnötter och innehåller en ansenlig mängd naturligt rika mängder mineraler, vitaminer och elektrolyter. Samtidigt erbjuder det lågt kaloriinnehåll, vilket gör det till en hälsosam törstsläckare som hjälper till att återställa kroppens vätskebalans.

Healthy Co ekologiska kokosvatten är ljuvligt att njuta av precis som det är, men kan också användas som en bas i smoothies för att ge extra smak och näring. Det här kokosvattnet är perfekt att erbjuda på sociala tillställningar eftersom det är en hel liter i förpackningen, och är därför utmärkt att ha i beredskap under varma sommardagar. Servera det väl kyld och låt gästerna njuta av en god och uppfriskande törstsläckare med naturliga och hälsosamma egenskaper!

Med det sagt är detta ekologiska kokosvatten från Healthy Co det ultimata valet för den som inte vill tömma plånboken men ändå kunna dricka en hel del kokosvatten. Helt klart det kokosvatten som är det bästa billiga 2024!

Ingredienser: 100% ekologiskt kokosvatten från koncentrat.


3. Renée Voltaire Kokosvatten – Bästa premiumval

Renée Voltaire Kokosvatten - Bästa premiumval

Pure Coco Water är det ultimata premiumvalet när det kommer till kokosvatten år 2024. Denna flaska innehåller 100% kokosvatten som utvinns direkt från färska gröna kokosnötter vilket gör det till ett otroligt rent val. För den som söker en genuin smakupplevelse av kokosvatten är detta drycken att välja.

Flaskan är en glasflaska vilket ger en extra känsla av exklusivitet. Glasflaskan är även väldigt fin och passar utmärkt som dekoration eller att fylla med vanligt vatten efter att man druckit upp kokosvattnet. Tack vare glasflaskan bevaras smaken också på ett överlägset sätt jämfört med traditionella kartongförpackningar.

Kokosvattnet är något dyrare än Vita Coco (pris per liter), men smakar det så kostar det. Glasflaska, 100% kokosvatten och ett exklusivt märke kan motivera den lite högre prislappen. Tyvärr går den inte att köpa i storpack, vilket Vita Cocos kokosvatten dock går att göra.

Med det sagt så är detta kokosvatten Renée Voltaire det perfekta valet för dem som värdesätter äkthet och vill ha en genuin kokosvattenupplevelse.

Ingredienser: 100% kokosvatten.


4. Plant Factory Hydrate – Bästa smaksatta kokosvatten

Plant Factory Hydrate - Bästa smaksatta kokosvatten

För den som söker kokosvatten med ytterligare smaker så är denna dryck från Plant Factory ett riktigt bra val. Här får du ett kolsyrat kokosvatten som lockar fram sin underbara smak genom en balanserad tillsats av lime.

Den friska och bubblande kolsyrade drycken tar smakupplevelsen till nya höjder med en subtil skvätt limejuice och en nypa havssalt. Kokosvattnet blir helt enkelt fantastiskt gott! Det är den perfekta drycken för att släcka törsten efter träning, under en solig dag, till en härlig måltid eller egentligen när som helst.

Sommarvarianten av Hydrate erbjuder en balanserad och frisk smak av mango- och limejuice. Den fräscha, bubblande och goda törstsläckaren blir snabbt en favorit i sommarvärmen.

Hydrate innehåller inget tillsatt socker, sötningsmedel eller konserveringsmedel. Sötman kommer naturligt från kokosvattnet och balanseras perfekt med en hint av limejuice. För att förstärka den balansen är magnesium och vitamin C tillsatta. Magnesium bidrar till en hälsosam elektrolytbalans, medan vitamin C stärker ditt immunförsvar.

Denna dryck går endast att köpa på flak, men det kan det vara väl värt för att bjuda kompisarna och familjen på en riktigt trevlig dryck när värmen tittar fram! De finns även i olika smaker, så det är enkelt att hitta något som tilltalar alla.

Ingredienser: Kokosvatten, vatten, kolsyra, limejuice, magnesiumglukonat, magnesiumklorid, vitamin C, havssalt, naturlig arom.


5. WellAware Kokosvatten – Bästa kokosvatten i pulver

WellAware Kokosvatten - Bästa kokosvatten i pulver

Om du vill ha kokosvatten i pulverform har vi inget annat än detta från WellAware att rekommendera. Denna pulvermix ger dig allt det nyttiga och uppfriskande med kokosvatten, samtidigt som den erbjuder en härlig smak av citron/lime eller mango/passionsfrukt (det finns två smaker).

Kokosvattenpulver tillverkas genom en skonsam process där kokosvattnet torkas för att bevara dess näringsämnen. Genom att återigen tillsätta vatten till det torkade pulvret får du tillbaka kokosvattnet i sin naturliga form. Det är enkelt att avnjuta detta pulvermix som en uppfriskande dryck, och det kan också användas som en ingrediens i smoothies, gröna drinkar eller till och med i bakning för att ge en härlig kokossmak.

WellAware Kokosvatten Pulvermix erbjuder dig bekvämligheten med att ha kokosvatten till hands när du behöver det. Det är ett praktiskt alternativ som ger dig alla fördelarna med kokosvatten i en bekväm torkad form, och det kan tas med överallt och blandas med vatten för att snabbt återfå den uppfriskande drycken. Varje påse räcker till cirka 25 portioner, vilket även gör det till ett billigt alternativ sett till portion per krona.

Med det sagt är det här det bästa kokosvattenpulvret på marknaden 2024!

Ingredienser: Kokosvatten, vatten, kolsyra, limejuice, magnesiumglukonat, magnesiumklorid, vitamin C, havssalt, naturlig arom.


Vad du ska tänka på vid köp av kokosvatten

Innehåll

Kontrollera att kokosvattnet är 100% naturligt och inte innehåller tillsatta sockerarter, konserveringsmedel eller artificiella smaker. Läs ingredienslistan noggrant för att försäkra dig om att produkten endast innehåller kokosvatten.

Kokosvatten är som tidigare nämnt också känt för att vara rikt på elektrolyter, vitaminer och mineraler. Ta en titt på näringsvärdena och se till att produkten du väljer innehåller de hälsofördelar du söker, som kalium, magnesium och C-vitamin.

Ursprung

Kokosvattnet kan komma från olika delar av världen, särskilt från länder med tropiska klimat där kokosnötter är vanligt förekommande. Det kan vara användbart att känna till varifrån kokosvattnet kommer för att bedöma dess kvalitet och hållbarhet. Kokosvatten från länder som Thailand, Filippinerna, Brasilien och Vietnam anses ofta vara av hög kvalitet eftersom de har gynnsamma växtförhållanden för kokosnötter.

Förpackningsmaterial

Kokosvatten kommer i ett flertal olika typer av förpackningar, och de absolut vanligaste är i papper, plast eller glasflaska.

Glas

Glasflaskor har fördelen att de bevarar smaken på ett bättre sätt än plastflaskor. De är också mer återanvändbara och kan vara ett mer miljövänligt alternativ. Glasflaskor är vanligtvis mer lämpliga för att dricka kokosvatten hemma eller på kontoret.

Papper

Kokosvattensflaskor i papper eller kartong är lätta att hantera och transportera. De är praktiska att ta med sig på resor, utomhusaktiviteter och träning eftersom de är lätta och inte går sönder lika enkelt som glas. Dessa förpackningar kan också vara fördelaktiga ur miljösynpunkt, särskilt om de är gjorda av förnybara material.

Plast

Plastflaskor är ett vanligt förekommande förpackningsalternativ för kokosvatten tack vare deras låga vikt och hållbarhet. De är praktiska för att ta med sig på resor eller utomhusaktiviteter där det kan finnas risk för att glasflaskor går sönder. Plastflaskor kan vara mer kostnadseffektiva än glasflaskor, men det är viktigt att välja plastförpackningar av hög kvalitet som är BPA-fria och återvinningsbara.

Storlek

Kokosvatten finns i olika förpackningsstorlekar, från små enskilda portioner till större flaskor eller kartonger. Valet av förpackningsstorlek beror på dina behov och användningsområden.

Tänk på ditt eget användningsmönster och hur mycket kokosvatten du förväntar dig att konsumera. Om du dricker kokosvatten regelbundet kan det vara mer ekonomiskt och praktiskt att köpa större förpackningar, medan mindre förpackningar kan vara mer lämpliga om du bara konsumerar det sporadiskt eller vill ha en engångsportion.

Om du ofta är på språng, reser eller deltar i utomhusaktiviteter kan det vara fördelaktigt att välja mindre förpackningar som är lätta att ta med sig och enkla att dricka direkt ur. De är mer praktiska att ha i väskan eller ryggsäcken och kan vara perfekta för att släcka törsten när du är på resande fot.

Överväg också förpackningens storlek i förhållande till din förvaringskapacitet. Om du har gott om plats i kylskåpet och vill ha en längre hållbarhet kan det vara mer lämpligt att välja större förpackningar. Å andra sidan, om du har begränsat utrymme eller föredrar att konsumera färskt kokosvatten, kan mindre förpackningar vara bättre eftersom de kan konsumeras snabbare och inte tar upp mycket plats.

Större förpackningar kan generellt sett ha en lägre miljöpåverkan eftersom de genererar mindre avfall och kräver färre material för produktionen. Att välja större förpackningar kan vara ett hållbart val om du kan använda upp innehållet innan det blir dåligt.

Smak

Kokosvatten kommer i olika smaker, inklusive naturell och smaksatt. Kokosvatten har en unik och naturlig smak som är mild och lätt söt med en antydan av kokos. Om du föredrar en autentisk smak av kokosvatten bör du leta efter produkter som inte har tillsatt socker eller smaksättningar. Detta kommer att ge dig den mest genuina upplevelsen av kokosvatten.

Om du föredrar en lite mer smaksatt variant av kokosvatten kan du leta efter produkter som erbjuder olika smaksättningar. Vanliga smaksättningar inkluderar lime, citron, ananas eller exotiska frukter. Kontrollera dock att smaksättningarna kommer från naturliga källor och undvik produkter som har tillsatt socker eller konstgjorda smakämnen.

Preferensen för smaken av kokosvatten är dock subjektiv, och det är viktigt att du väljer en produkt som du personligen tycker om. Vissa personer föredrar en mild och naturlig smak medan andra kanske gillar en mer intensiv och söt smak. Det bästa sättet att avgöra vilken smak du föredrar är att prova olika märken och varianter av kokosvatten för att hitta din personliga favorit.

Ekologisk

Att välja ekologiskt kokosvatten har flera potentiella fördelar, både för din hälsa och för miljön. Här är några anledningar till varför det kan vara bättre att välja ekologiskt kokosvatten:

 • Mindre användning av kemikalier: Ekologisk odling av kokosnötter innebär att inga konstgjorda bekämpningsmedel, gödningsmedel eller syntetiska kemikalier används. Det används inga genetiskt modifierade organismer, vilket betyder att kokosnötterna har odlats utan användning av genetiskt modifierade frön eller andra GMO-tekniker. Detta minskar risken för att sådana ämnen hamnar i kokosvattnet och kan vara fördelaktigt för din hälsa.
 • Bättre för miljön: Ekologiskt jordbruk strävar efter att bevara den biologiska mångfalden och ekosystemets balans. Genom att välja ekologiskt kokosvatten stödjer du odlingssystem som är mer hållbara och skonsamma mot miljön, inklusive mark, vattenresurser och ekosystem.
 • Potentiellt högre näringsvärde: Forskning har visat att ekologiska grödor ibland kan ha högre näringsvärden än konventionellt odlade grödor (4). Detta kan bero på bättre jordkvalitet och odlingsmetoder som främjar näringsrik mark.

Det är viktigt att notera att inte alla ekologiska märken är lika, och det är alltid bra att titta efter certifieringar som bekräftar att kokosvattnet är ekologiskt. Certifieringar som Ecocert, USDA Organic och EU Organic är några exempel på trovärdiga ekologiska certifieringar.

Att välja ekologiskt kokosvatten kan vara ett steg mot att stödja en mer hållbar livsmedelsproduktion och minska din påverkan på miljön samtidigt som du får njuta av en hälsosam och naturlig dryck.

Pris

Jämför priser och se till att du får valuta för pengarna. Ibland kan högre priser återspegla högre kvalitet, men det är alltid bra att jämföra olika märken och alternativ.

Priset kan variera beroende på kvaliteten på kokosvattnet. Vissa varumärken kan vara mer premium och erbjuda högre kvalitet, medan andra kan vara mer budgetvänliga. Det kan vara värt att betala lite mer för kokosvatten av högre kvalitet som är naturligt, ekologiskt och utan tillsatser.

Priset kan variera beroende på förpackningsstorlek. Jämför priset per volymenhet för olika förpackningsstorlekar för att avgöra vilket alternativ som ger bäst ekonomiskt värde. Ibland kan det vara mer kostnadseffektivt att köpa större förpackningar om du regelbundet konsumerar kokosvatten.

Vissa märkesvaror (såsom exempelvis Vita Coco och Renée Voltaire) kan vara dyrare än generiska eller mindre kända varumärken. Det kan vara värt att överväga olika alternativ och jämföra priser för att hitta ett kokosvatten som passar din budget utan att kompromissa med kvaliteten.

Håll även utkik efter kampanjer, rabatter och erbjudanden på kokosvatten. Många butiker kan erbjuda reor eller paketpriser som kan hjälpa dig att få mer valuta för pengarna.

Tänk dock på din egen budget och vad du är villig att spendera på kokosvatten. Alla har olika ekonomiska förutsättningar och det är viktigt att välja ett pris som känns rimligt för dig utan att tömma plånboken.

Fördelar med kokosvatten

Bra källa till flera näringsämnen

Kokosnötter växer i tropiska klimat på träd som är vetenskapligt kända som kokospalm (Cocos nucifera) och anses botaniskt vara en frukt.

Kokosvatten är vätskan som finns i mitten av en ung, grön kokosnöt. Det hjälper till att ge näring till frukten. När kokosnöten mognar, vilket tar cirka 10–12 månader, blir en del av vätskan kvar medan resten mognar till det fasta vita köttet som kallas kokosnötkött (5).

Kokosvatten kommer vanligtvis från unga kokosnötter som är cirka 6–7 månader gamla, även om det också finns i mogen frukt. En genomsnittlig grön kokosnöt ger cirka 1-2 deciliter kokosvatten.

Kokosvatten innehåller 94% vatten och väldigt lite fett. Den ska inte förväxlas med kokosmjölk, som görs genom att tillsätta vatten till rivet kokosnötkött. Kokosmjölk innehåller cirka 50% vatten och innehåller mer fett (1).

Ett glas (cirka 200 ml) kokosvatten innehåller 36 kalorier, samt (1):

Kolhydrater: 9 gram
Socker: 8 gram
Kalcium: 2,6% av dagligt referensintag (RDI)
Magnesium: 4,2% av DRI
Fosfor: 1,8% av DRI
Kalium: 14 % av DRI

Kan ha antioxiderande egenskaper

Fria radikaler är instabila molekyler som produceras i dina celler under ämnesomsättningen. Deras produktion ökar som svar på stress eller skada.

När det finns för många fria radikaler går din kropp in i ett tillstånd av oxidativ stress, vilket kan skada dina celler och öka sjukdomsrisken (6).

Forskning på djur har visat att kokosnötsvatten innehåller antioxidanter som kan hjälpa till att modifiera fria radikaler så att de inte längre orsakar skada (7, 8, 9, 10).

I en studie från 2012 behandlades insulinresistenta råttor på en kost med hög fruktos med kokosvatten. Fria radikalers aktivitet minskade, liksom blodtryck, triglycerider och insulinnivåer (8).

En annan studie från 2014 fann att skadade råttlever visade signifikant förbättring av oxidativ stress när de behandlades med kokosnötsvatten jämfört med lever som inte fick någon behandling (9).

En tredje studie från 2016 visade på fördelarna med kokosnötsvattenextrakt på råttor som matades med en fettrik kost. Kokosvattnet hjälpte inte bara till att minska kolesterolmarkörerna, utan det visade också ”antioxidantstyrka (7).”

Även om dessa studier är intressanta, är det viktigt att notera att inga studier som involverar människor och kokosvattnets antioxidantkraft har gjorts hittills, och var och en av djurstudierna använde olika doser och parametrar.

Sänkning av blodsocker för diabetiker

Forskning har visat att kokosnötsvatten kan sänka blodsockernivåerna och förbättra andra hälsomarkörer hos djur med diabetes (11, 12, 13).

I en studie från 2015 upprätthöll råttor med diabetes som behandlats med kokosnötsvatten bättre blodsockernivåer än kontrollgruppen. Samma studie fann också att råttorna som fick kokosnötsvatten hade lägre nivåer av hemoglobin A1c, vilket tyder på bättre långsiktig blodsockerkontroll (12).

En nyare studie från 2021 som involverade råttor med diabetes fann också att kokosvattnet minskade blodsockret (13).

Fler studier behövs för att bekräfta dessa effekter hos människor.

En annan fördel med kokosvatten är dock att det är en bra källa till magnesium, vilket kan öka insulinkänsligheten och minska blodsockernivåerna hos personer med typ 2-diabetes och prediabetes (14, 15).

Med allt detta i åtanke är det viktigt att notera att kokosvatten innehåller kolhydrater (som bryts ner till sockerarter i kroppen), så om du lever med diabetes eller prediabetes, prata med din läkare eller en dietist innan du lägger till det i din kost.

Kan hjälpa till att förhindra njursten

Att dricka tillräckligt med vätska är viktigt för att förebygga njursten.

Även om vanligt vatten är ett bra val, tyder två små studier på att kokosvatten kan vara ännu bättre.

Njursten skapas när kalcium, oxalat och andra föreningar kombineras för att bilda kristaller i din urin. Dessa kristaller kan sedan bilda små stenar. Medan vissa människor är mer mottagliga än andra, påverkar njursten cirka 12 % av världens befolkning (16).

I en studie från 2013 på råttor med njursten förhindrade kokosnötsvatten kristaller från att fastna på njurarna och andra delar av urinvägarna. Det minskade också antalet kristaller som bildades i urinen (17).

I en studie från 2018 som involverade åtta personer fann forskare att kokosnötvatten ökade urinering av kalium, klorid och citrat hos individer utan njursten, vilket innebär att kokosvatten kan hjälpa till att spola ut systemet och hålla sannolikheten för stenar låg (18) .

Eftersom en studie involverade djur och den andra är så liten, behöver mycket mer forskning göras om fördelarna med kokosvatten, och om det finns signifikant stöd för minskad risk för njursten hos människor.

Kan förbättra hjärthälsan

Att dricka kokosvatten kan bidra till att minska risken för hjärtsjukdomar (19).

I en äldre studie från 2008 matade forskare råttor med en diet rik på fetter och kolesterol. De gav också en grupp höga doser kokosvatten (4 ml per 100 gram kroppsvikt).

Efter 45 dagar hade kokosnötsvattengruppen en minskning av kolesterol- och triglyceridnivåer liknande effekterna av ett statinläkemedel som används för att sänka kolesterolet (18).

Tänk på att detta var en mycket hög dos. I mänskliga termer skulle det motsvara att en person på 68 kg konsumerar 2,7 liter kokosvatten per dag.

En studie från 2005 tyder på att kokosnötsvatten också kan vara fördelaktigt för att sänka blodtrycket hos individer som lever med högt blodtryck, men mer forskning behöver göras på det området (20).

En av anledningarna till att kokosnötvatten kan vara kopplat till sänkt blodtryck är dess imponerande kaliuminnehåll (500 mg kalium i ca 2,4 dl). Kalium har visat sig sänka blodtrycket hos personer med högt eller normalt blodtryck (21, 22).

Återhämta kroppen efter träning

Kokosvatten kan vara den perfekta drycken för att återställa hydrering och fylla på elektrolyter som förloras under träning.

Elektrolyter är mineraler som spelar flera viktiga roller i din kropp, inklusive att upprätthålla en korrekt vätskebalans. Några viktiga elektrolyter inkluderar kalium, magnesium, natrium och kalcium (23).

Eftersom kokosvatten innehåller elektrolyter som kalium och magnesium, har flera studier funnit att det kan vara mer fördelaktigt än vatten för att återställa vätskebalansen efter träning (24, 25, 26).

Faktum är att en liten studie från Brasilien från 2014 fann att kokosvatten förbättrade träningskapaciteten bättre än vatten eller en sportdryck under en mycket varm dag (24).

Vanliga frågor om kokosvatten

Hur mycket kokosvatten ska man dricka per dag?

Även om det inte finns någon standardmängd kokosvatten som någon bör konsumera dagligen, bör personer som dricker det regelbundet ta cirka 2 till 5 dl om dagen (25).

Vem bör inte dricka kokosvatten?

Generellt sett är kokosvatten säkert att konsumera för de flesta människor. Det anses vara en hälsosam dryck med få kända biverkningar. Men det finns vissa grupper av människor som kan behöva vara försiktiga med att dricka kokosvatten eller rådfråga en läkare innan de inkluderar det i sin diet. Dessa inkluderar:

 1. Personer med allergi mot kokos: Om du är allergisk mot kokos eller har tidigare haft en allergisk reaktion efter att ha konsumerat kokosprodukter, bör du undvika kokosvatten.
 2. Personer med diabetes: Kokosvatten innehåller naturligt socker, även om mängden socker är relativt låg jämfört med andra söta drycker. Personer med diabetes bör överväga mängden socker i kokosvatten och rådfråga en läkare eller dietist om det är lämpligt att inkludera det i sin kostplan.
 3. Personer med njurproblem: Kokosvatten är naturligt rikt på kalium, vilket kan vara problematiskt för personer med njurproblem eller de som är på en kaliumrestriktiv diet. I sådana fall bör en läkare rådfrågas för att avgöra om kokosvatten är lämpligt eller om det bör konsumeras i begränsade mängder (26).
 4. Personer med högt blodtryck: Kokosvatten innehåller kalium, vilket kan ha en blodtryckssänkande effekt. Om du redan tar blodtryckssänkande medicin eller har lågt blodtryck, bör du vara medveten om att överdriven konsumtion av kokosvatten kan ha en ytterligare sänkande effekt på blodtrycket. Rådfråga en läkare om du är osäker.

Hur gör man kokosvatten?

För att göra kokosvatten brukar man vanligtvis börja med att välja en mogen och färsk kokosnöt. Kokosnötens yttre skal tas bort för att komma åt den inre kärnan. Sedan öppnar man kokosnöten för att få tillgång till kokosvattnet. Det kan göras genom att slå på nöten med en hammare eller använda en kniv för att göra ett hål i ena änden av nöten.

När nöten är öppnad kan man hälla ut kokosvattnet i en behållare. Det är den klaraktiga vätskan som fyller utrymmet inuti kokosnöten. Om man vill ha ett silat kokosvatten, kan man använda en finmaskig sil eller silduk för att avlägsna eventuella bitar av kokosnötskött eller andra partiklar.

Beroende på personliga preferenser kan man dricka kokosvattnet direkt som det är, eller tillsätta extra smaker som limejuice, socker eller andra naturliga ingredienser för att anpassa smaken. När man har uppnått den önskade smaken kan man förvara kokosvattnet i en tättslutande behållare och kyla det om det inte ska användas direkt.

Det är viktigt att notera att att göra kokosvatten från grunden med en färsk kokosnöt kan vara en tidskrävande process. Många väljer därför att köpa färdigt kokosvatten som är tillgängligt i förpackningar från olika varumärken och leverantörer för att spara tid och ansträngning.

Var köper man kokosvatten?

Kokosvatten kan köpas på många olika platser, både fysiska butiker och online. Du kan hitta kokosvatten i livsmedelsbutiker som har en dryckesavdelning eller hälsokostavdelning. Det är vanligt att kokosvatten finns bredvid andra drycker eller hälsosamma alternativ. Du kan också besöka specialiserade hälsokostbutiker, där du kan hitta ett bredare utbud av olika märken och sorter av kokosvatten.

Större stormarknader kan också ha en avdelning för hälsosamma drycker där kokosvatten kan finnas. Dessa kan inkludera ICA Maxi, LIDL, Coop och Willys. Det kan vara värt att kolla avdelningen för internationella eller exotiska livsmedel där du kan hitta kokosvatten. Om du föredrar att handla online finns det många återförsäljare som erbjuder kokosvatten på e-handelsplattformar eller specialiserade hälsoprodukter. Vi rekommenderar Svenskt Kosttillskott, Bodystore och MEDS som e-handelsleverantörer av kokosvatten.

Vissa specialiserade hälsobutiker kan också erbjuda egna produktlinjer av kokosvatten eller till och med färskpressat kokosvatten. Det är alltid bra att jämföra priser och läsa recensioner, såsom vårt bäst i test av kokosvatten, innan du köper kokosvatten för att hitta det bästa alternativet som passar dina smakpreferenser och budget.

Foto av författare

Skrivet av: Filip

Filip är grundaren av Xtremefit och har många år av träning i bagaget. Han är mycket erfaren inom styrketräning och kost, och har genom åren lärt sig hur man formar kroppen och psyket med hjälp av kost och träning. Idag vill han med hjälp av sin kunskap hjälpa fler att göra hälsosamma val i vardagen utan att tumma på livskvaliteten.