Bästa Kalciumtillskott 2024 – Bäst i Test & Köpguide

Observera att vissa länkar på vår webbplats kan vara affiliatelänkar, vilket innebär att vi får provision på ditt köp. Det låter oss fortsätta skriva artiklar som är gratis att läsa! Du kan läsa mer om vår recensionsprocess här.

Kalcium är det mineral som finns mest utav i kroppen, och har en viktig roll för många av kroppens funktioner. Kalcium är kanske mest känt för sin roll i benhälsan, men det är också viktigt för blodkoagulering och för att musklerna, hjärtat och nerverna ska fungera korrekt.

Om du kan, försök att tillgodose ditt kalciumbehov genom mat snarare än ett tillskott. Den livsmedelsgrupp som innehåller mest kalcium är mejeriprodukter, som inkluderar yoghurt, ost och mjölk. Andra bra källor till kalcium i form av mat är konserverade sardiner och lax med ben, sojamjölk och tofu, chiafrön och gröna grönsaker (1).

Om du har brist, absorptionsproblem på grund av ett hälsotillstånd, eller om du följer en diet som begränsar eller eliminerar mejeriprodukter, kan du ha nytta av kalciumtillskott. Om du inte tillhör någon av dessa grupper kan det dock göra mer skada än nytta att ta kalciumtillskott (2). Om en vårdgivare har rekommenderat att du ska ta ett kalciumtillskott, prata med dem om den idealiska formen och doseringen för dig. Leta dessutom efter ett kalciumtillskott som också innehåller vitamin D, eftersom dessa två näringsämnen samverkar och ökar mängden kalcium som din kropp kan använda.

PRODUKT DETALJER
BÄST I TEST
img_alt
Healthwell Kalcium 800
 • Form av kalcium: Kalciumcitrat
 • Kalcium per kapsel: 336 mg
 • Prisnivå: Låg
 • Innehållskvalitet: Hög
 • Berikad med: Vitamin D
BÄSTA MIXEN MED VITAMINER OCH MINERALER
img_alt
WeightWorld Kalcium med vitaminer och mineraler
 • Form av kalcium: Kalciumkarbonat
 • Kalcium per kapsel: 500 mg
 • Prisnivå: Mycket låg
 • Innehållskvalitet: Hög
 • Berikad med: Vitamin D, K2, magnesium, kopparglukonat, mangansulfat, natriumselenit, zinkoxid, boron
MEST KALCIUM FÖR PENGARNA
img_alt
Core Calcium Complex+
 • Form av kalcium: Kalciumcitrat och kalciumkarbonat
 • Kalcium per kapsel: 400 mg
 • Prisnivå: Låg
 • Innehållskvalitet: Medel
 • Berikad med: Vitamin D och C

>> Klicka här för att se flera bra kalciumtillskott <<

Topp 3 Bästa Kalciumtillskott 2024

1. Healthwell Kalcium 800 – Bäst i Test

Om du uteslutande vill ha kalcium och möjligtvis lite vitamin D i ett kosttillskott, och inget annat, så är detta ett riktigt bra val. Det här tillskottet består av en kelaterad form av kalcium, som gör det mer tillgängligt för kroppen att ta upp.

Detta kalciumtillskott har vitamin D tillsatt, vilket hjälper till att reglera kalciumbalansen i blodet. Anledningen till detta är att regleringen av kalcium i kroppen är beroende av tillgängligheten av andra näringsämnen. Vitamin D är ett av de ämnen som tillsammans med kalcium ger bäst effekt, både när det gäller upptag men också hur kroppen kan utnyttja kalciumet.

Något som också är positivt med detta kalciumtillskott är att det är ”Vegetarian Friendly”. Det betyder alltså att innehållet är lämpligt för såväl veganer som vegetarianer – och kan därför användas av en stor mängd människor.

Innehållet i innehållsförteckningen ser också bra ut, där kalcium-citrat utgör den klart största ingrediensen. Varje kapsel innehåller 1600 mg kalciumcitrat, vilket motsvarar 336 mg elementärt kalcium. Det gör att man behöver ta 2 kapslar för att komma upp i den dagliga rekommenderade dosen.

Utöver det så har detta tillskott fått många nöjda användare. Det kan för vissa kännas som en stor kapsel, men är du van att svälja kapslar är detta inget problem. Detta är ett mycket prisvärt och kvalitativt tillskott, som vi anser vara det bästa kalciumtillskottet på marknaden 2024.


2. WeightWorld Kalcium med vitaminer och mineraler

För dig som vill ha kalcium, men också vill dra nytta av magnesium och zink, så är detta tillskott från WeightWorld ett perfekt val. Detta tillskott innehåller flera viktiga näringsämnen, vitaminer och mineraler som vi behöver för att vara som bäst.

Vitaminerna och mineralerna i detta tillskott syftar till att stötta skelettet, musklerna och immunförsvaret, och är således ett fantastiskt sätt att komplettera en modern kost och känna sig som bäst. Varje kapsel innehåller bland annat 500 mg kalciumkarbonat – vilket gör att du enkelt kommer upp i den rekommenderade dagliga dosen med endast en kapsel om dagen.

Utöver det får man otroligt mycket för pengarna. Varje burk innehåller en förbrukning för 1 år, vilket gör att kostnaden blir minimal för detta kosttillskott. Kapslarna innehar samtidigt en rad fina certifikationer då de är veganska, glutenfria, GMP-certifierade men också GMO-fria. Utöver de vitaminer och mineraler som ingår i kapslarna så är innehållsförteckningen väldigt ren, vilket tyder på ett tillskott av riktigt hög kvalitet.

Detta tillskott har fått nöjda kunder både i Sverige och internationellt. Vi håller med dessa kunder och tycker detta är en fantastisk kombination av kalcium, magnesium och zink. Om du alltså är ute efter ett tillskott som innehåller mer än kalcium, så kan detta vara ditt bästa val!


3. Core Calcium Complex+ – Mest kalcium för pengarna

Core Calcium Complex+ är ett genomtänkt och mycket prisvärt kalciumtillskott. Det är ett kombinerat tillskott med två sorters kalcium (kalciumcitrat och kalciumkarbonat) för optimalt upptag samt vitamin D och vitamin C i en och samma kapsel.

I detta tillskott ingår två olika typer av kalcium, kalciumkarbonat och kalciumcitrat, båda med hög biotillgänglighet i kroppen för maximal effekt. För dig som inte får några biverkningar från kalciumkarbonat, såsom gastrointestinala störningar, såsom uppblåsthet, gaser och förstoppning, så får du otroligt mycket kalcium per krona från detta tillskott.

Precis som i många andra tillskott har dessa kapslar berikats med vitamin C och vitamin D. Vitamin D hjälper bland annat till att reglera kalciumbalansen i kroppen medan vitamin C håller immunsystemet i schack.

Innehållsförteckningen ser ren ut, vilket är något vi gillar. Kalciumkarbonat och kalciumcitrat står som de mest förekommande ingredienserna i innehållet. Detta tillskott har däremot inte fått så många användarrecensioner än, men vi tycker helt klart att det förtjänar att vara ett av de mest prisvärda och bästa kalciumtillskotten på marknaden just nu.


Är kalciumtillskott bra?

Summan av kardemumman är att inte alla behöver ett kalciumtillskott, men vissa människor kan ha nytta av att ta ett. Ett kalciumtillskott kompenserar inte för andra faktorer som bidrar till ett starkare skelett och en bättre allmän hälsa. Det är viktigt att äta en adekvat och näringsrik kost (undervikt är en riskfaktor för dålig benhälsa och ökad dödlighet) och träna regelbundet. Rökning och överdriven alkoholkonsumtion kan också bidra till svagare skelett och andra hälsoproblem (3).

Kalcium är ett viktigt mineral för alla människor att konsumera, men vissa grupper kräver mer av det eller löper större risk för kalciumbrist. 

Personer med malabsorptionstillstånd, såsom inflammatorisk tarmsjukdom och andra sjukdomar eller tidigare operationer som påverkar tarmarna.

Människor som använder steroider kan behöva ett kalciumtillskott, eftersom steroider kan påverka hur din kropp använder kalcium och D-vitamin och kan leda till benförlust (4).

Unga tjejer kan ha nytta av ett kalciumtillskott. Bentillväxten börjar före födseln och fortsätter till 20 till 25 års ålder, så tidigt intag av kalcium är viktigt. För flickor kan ökat intag av kalciuminnehållande livsmedel och eventuellt ett kalciumtillskott hjälpa till att bygga skelett och förhindra eller fördröja osteoporos senare i livet (5).

Postmenopausala kvinnor kan eller kanske inte dra nytta av ett kalciumtillskott. Efter 25 till 30 års ålder tenderar kroppens ben att bli svagare. Postmenopausala kvinnor har specifikt en högre risk för benfrakturer på grund av förändrade hormonnivåer som gör att benen ”avger” kalcium. Ökat kalcium i kosten kan vara fördelaktigt under denna tid, och kalciumtillskott kan då i vissa fall vara till hjälp.

Vem som inte har nytta av kalciumtillskott

De som får i sig tillräckligt med kalcium från mat: Återigen, kalciumtillskott skulle vara ett komplement till kalciumintaget i kosten, så det är viktigt att ditt totala intag inte går över den övre gränsen, som sträcker sig från 2000 till 3000 milligram per dag, beroende på din ålder. Övertillskott av kalcium kan orsaka förstoppning, leda till njursten eller njurskador och till och med bidra till hjärt- och andningssvikt.

De med njursten: Om du har en historia av njursten eller hjärtsjukdom bör du rådgöra med din läkare innan du börjar ta kalciumtillskott (6).

De som tar levotyroxin: Kalciumtillskott kan också störa absorptionen av sköldkörtelhormoner, så de som tar levotyroxin (Synthroid) skulle behöva lämna ett tidsintervall mellan att ta dessa två tillskott (7).

De som tar antacida: Om du ofta tar antacida, så var försiktig när du kompletterar med kalcium.

Forskning om kalciumtillskott

Även om vi vet att kalcium spelar en viktig roll i kroppen och att det är mycket viktigt att konsumera tillräckligt med kalcium från livsmedel, är forskningen om kalciumtillskott mindre tydlig. Många kosttillskottsföretag gör fortfarande påståenden om hur deras produkt kan gynna dig, och dessa löften stöds inte nödvändigtvis av kvalitetsforskning. Låt oss titta på några områden där kalciumtillskott kan eller inte kan vara fördelaktigt. 

Osteoporos

Osteoporos är en skelettsjukdom som orsakar svagare skelett och är vanligtvis förknippat med åldrande. Personer med osteoporos har en högre risk för frakturer. Kvinnor löper större risk för detta än män eftersom de naturligt har mindre ben och efter klimakteriet minskar östrogenet (som hjälper till att skydda benen) avsevärt. I teorin kan tillskott med kalcium och D-vitamin minska denna risk, men forskning stöder inte nödvändigtvis detta.

Viss forskning har visat att högre kalciumintag i kosten är kopplat till högre bentäthet hos kvinnor över 60; annan forskning har inte visat någon effekt. Bevisen om kalciumtillskott och frakturer är inte heller övertygande. En metaanalys (forskning som tittar på många olika studier) visade ingen effekt av kalcium- och D-vitamintillskott på risken för höftfraktur (8, 9, 10).

Förebyggande av cancer

Kalcium har också studerats för att se om det kan bidra till att förebygga cancer. Den mesta högkvalitativa forskningen har inte visat någon effekt från tillskott av kalcium och vitamin D på cancerrisken, även om en studie visade att högre totalt kalciumintag kan minska risken för kolorektalcancer (11, 12).

Hjärt- och kärlsjukdomar

I blodet hjälper kalcium till att minska mängden fett din kropp tar upp, och därför har människor undrat om det kan minska risken för hjärt-kärlsjukdom (CVD). Det ser ut som att detta kan vara fallet för att äta mer kalcium i kosten men inte med kalciumtillskott.

En stor studie i Australien fann att vuxna med det högsta kalciumintaget från sina dieter, exklusive kosttillskott, hade en 25% lägre risk för stroke (13). Å andra sidan finns det bevis för att kalciumtillskott kan öka CVD. I en storskalig studie av kvinnor var kalciumtillskott (med eller utan D-vitamin) associerade med en måttligt högre risk för kardiovaskulära händelser, särskilt hjärtinfarkt (14).

Preeklampsi

En av de vanligaste orsakerna till sjukdom och dödsfall i samband med graviditet och förlossning för både mor och barn är havandeskapsförgiftning. Detta tillstånd är en kombination av högt blodtryck och protein i urinen som inträffar någon gång efter 20 veckors graviditet (15).

Enligt American College of Obstetrics and Gynecology kan ett dagligt tillskott av 1500–2 000 mg kalcium minska svårighetsgraden av havandeskapsförgiftning hos gravida, men bara för dem som konsumerar mindre än 600 mg kalcium per dag (16).

Viktminskning

Forskningen om kalciumtillskott och viktminskning är också blandad. Så vi vänder oss till forskning av högsta kvalitet för att dra slutsatser från, en metaanalys, som tittar på resultaten från många studier. I en metaanalys som tittade på 41 studier fann man inget samband mellan ökat intag av mejeriprodukter eller extra kalciumintag vid viktminskning (17).

Vad du ska tänka på vid köp av kalciumtillskott

Form

Kalcium finns i flera olika former. Vissa är mer effektiva och önskvärda än andra. De vanligaste tillgängliga formerna är: kalciumkarbonat, kalciummalat, kalciumcitrat, trikalciumfosfat, kalciumlaktat och kalciumglukonat. Låt oss titta mer på djupet av dessa fyra former som används i några av marknadens bästa kalciumtillskott.

Kalciumkarbonat är den vanligaste och även den billigaste formen. Det kan dock orsaka gastrointestinala störningar, såsom uppblåsthet, gaser och förstoppning.

Kalciummalat och kalciumcitrat är de former som är mer effektiva för att höja kalciumnivåerna jämfört med karbonat, men det är viktigt att konsumera dessa två former med en måltid eftersom de kräver magsyra (som våra kroppar producerar när vi äter) för att absorberas bäst.

Trikalciumfosfat används inte bara som ett tillskott utan också som tillsats till pulverformiga livsmedel för att förhindra kakning och i bearbetade livsmedel för att berika eller berika dem med kalcium. Möjliga biverkningar inkluderar illamående, kräkningar, förstoppning, ökad törst, ökad urinering och minskad aptit. Det kan också interagera med vissa mediciner och kanske inte är idealiskt för personer med vissa hälsotillstånd.

Som ett sista övervägande kommer alla dessa former av kalcium, med undantag av karbonat, vanligtvis i form av stora kapslar eller flera tabletter och kan vara dyrare (18).

Ingredienser & potentiella interaktioner

Det är viktigt att noggrant läsa igenom ingredienslistan och innehållsförteckningen för ett tillskott för att veta vilka ingredienser och hur mycket av varje ingrediens som ingår, i förhållande till den rekommenderade dagliga dosen av den ingrediensen. Det bästa är att ta med innehållsförteckningen till en vårdgivare för att granska de olika ingredienserna i tillskottet och eventuella interaktioner mellan dessa ingredienser och andra kosttillskott och mediciner du tar.

Kalcium är beroende av D-vitamin för absorption, och det är därför inte ovanligt att se kalciumtillskott som också innehåller D-vitamin. Vitamin K och magnesium, som också hjälper till att främja kalciumavlagring i ben, kan också finnas i samma tillskott. 

Kalciumdosering

Enligt nuvarande rekommendationer från Livsmedelsverket (2) är de rekommenderade dagliga intagen av kalcium följande:

Kön/Grupp/ÅlderRekommenderat intag
Spädbarn 6-11 månader540 milligram
Barn 1-5 år600 milligram
Barn 6-9 år700 milligram
Barn, tonåringar 10-17 år900 milligram
Vuxna800 milligram
Gravida och ammande900 milligram 

Hur mycket är för mycket?

Överdrivet kalciumtillskott kan orsaka farliga hälsoproblem. Livsmedelsverket har i dagsläget inte satt några övre gränser, där mängderna blir så stora att de orsakar skada. Däremot har National Institutes of Health, en amerikansk myndighet för hälsovård och socialomsorg, fastställt tolerabla övre intagsnivåer (UL). De menar på att, oavsett om du får ditt kalcium från mat eller kosttillskott, bör du inte överskrida:

2500 mg per dag för dig som är 1-8 år och 19-50 år

3000 mg per dag för dig i åldern 9-18 år

2000 mg per dag för dem som är 51 år och äldre

Det är viktigt att inte överskrida dessa nivåer eftersom hyperkalcemi (högt serumkalcium) eller hyperkalciuri (högt urinkalcium), även om det är sällsynt, kan leda till svagare muskler, njurproblem, förstoppning, illamående, viktminskning, trötthet, hjärtarytmier och en högre risk att dö i hjärtsjukdom (20). Då kan kalciumtillskott bli farligt.

Vanliga frågor om kalciumtillskott

Hur ska jag ta kalciumtillskott för bästa absorption?

Även om det beror på formen, bör de flesta kalciumtillskott tas med måltid men separat från de flesta andra kosttillskott. Det rekommenderas generellt att inte ta mer än 500 mg på en gång eftersom kroppen kanske inte kan ta upp mer än detta på en gång. Kalcium bör också tas separat – med minst 2 timmars mellanrum – från ett järntillskott, eftersom dessa två mineraler konkurrerar om absorptionen. Du bör undvika att ta ett kalciumtillskott med måltider som innehåller fullkorn, frön, baljväxter, nötter, spenat, soja, potatis eller rödbetor. De kan störa hur din kropp naturligt absorberar kalcium. Detta betyder inte att du ska avstå från att äta dessa näringsrika livsmedel (långt ifrån!). Vi rekommenderar att du fortsätter att äta dessa livsmedel men tar ditt kalciumtillskott vid ett annat tillfälle.

Orsakar kalciumtillskott förstoppning?

Förstoppning är en fruktad biverkning av många mediciner och kosttillskott, men kopplingen mellan kalcium och förstoppning är fortfarande oklar. Enligt Institute of Medicine kan kalciumkarbonat orsaka förstoppning, flatulens och uppblåsthet, och därför kan det vara klokt att välja en annan form, eller ta mindre doser på en gång och konsumera det med mat (1). Däremot visade en liten randomiserad kontrollstudie från 2016 ingen effekt av 500 mg av vare sig kalciumkarbonat eller fosfat på förstoppning (21).

Hur lång tid tar det för ett kalciumtillskott att fungera?

Beroende på form och beredning visar forskning att kalcium absorberas 2-4 timmar efter konsumtion, och kalciumkarbonatpulver absorberas cirka 40 minuter snabbare än kalciumcitrattabletter (22).

Kan kalciumtillskott orsaka njursten?

Kalcium från livsmedel bidrar inte till njursten och kan faktiskt hjälpa till att förhindra dem. Däremot kan kalcium i form av ett tillskott öka dina chanser att bilda nya kalciumoxalatnjurstenar (23). Ny forskning har visat att tillskott av kalcium kan öka risken för njurstensbildning hos postmenopausala kvinnor som kompletterar med 1000 mg kalcium per dag. Även om risken var liten, kanske du vill ta hänsyn till den om du väljer att ta kalciumtillskott (24).

Vilket är det bästa kalciumtillskottet för seniorer?

När vi åldras minskar ofta magsyraproduktionen, så kalciumkarbonat kan vara mer effektivt för seniorer (eftersom de andra vanliga kalciumtillskotten kräver magsyra för absorption). Ett tillskott som innehåller kalcium och vitamin D är bäst för att bevara benhälsan hos äldre människor. Ta också hänsyn till storleken på kapslarna och hur lätt det är att svälja.

Foto av författare

Skrivet av: Filip

Filip är grundaren av Xtremefit och har många år av träning i bagaget. Han är mycket erfaren inom styrketräning och kost, och har genom åren lärt sig hur man formar kroppen och psyket med hjälp av kost och träning. Idag vill han med hjälp av sin kunskap hjälpa fler att göra hälsosamma val i vardagen utan att tumma på livskvaliteten.