Bästa Johannesört 2024 – Bäst i test & Köpguide

Observera att vissa länkar på vår webbplats kan vara affiliatelänkar, vilket innebär att vi får provision på ditt köp. Det låter oss fortsätta skriva artiklar som är gratis att läsa! Du kan läsa mer om vår recensionsprocess här.

Johannesört är ett örtextrakt som har en stor mängd forskning som stöder dess användning för behandling av depression. Det har studerats som ett alternativ till mer traditionella antidepressiva medel, och en del vetenskapligt arbete stöder det även för andra tillstånd som kronisk trötthet.

Förutom dess effekter på din hjärna kan den också ha antiinflammatoriska effekter, vilket gör den användbar för behandling av artrit och andra inflammationsrelaterade tillstånd.

Letar du efter de bästa johannesörttillskotten på marknaden? Vårt forskargrupp har utvärderat, granskat och rankat de fyra bästa du kan köpa.

PRODUKT DETALJER
BÄST I TEST
Bästa Johannesört 2024 - Bäst i test & Köpguide
Hypermin Johannesört
 • Ren ekologisk johannesört
 • 40-73 mg extrakt per kapsel
 • Helt naturlig
 • Effektiv
bäst till te
Bästa Johannesört 2024 - Bäst i test & Köpguide
Sonnentor Johannesört
 • Ekologiskt te
 • Mild smak
 • Endast johannesört – inga tillsatser!
 • Bidrar till bättre sömn och lugn
mest prisvärda tabletterna
Bästa Johannesört 2024 - Bäst i test & Köpguide
NAKURU Relax Johannesört
 • 325 mg johannesört per tablett
 • Bra för sömn, lugn och ångest
 • 1-2 kapslar om dagen
 • Utan gelatinkapslar, beläggningar eller tillsatser
billigast te
Bästa Johannesört 2024 - Bäst i test & Köpguide
Alpi Nature Johannesört
 • 100% naturlig och ren
 • Johannesört från en vild samling i de rena bergsområdena i Bulgarien
 • Handplockat
 • Perfekt innan sovdags

I den här artikeln

Topp 4 bästa johannesört 2024

1. Hypermin Johannesört – Bäst i Test

Bästa Johannesört 2024 - Bäst i test & Köpguide

Den bästa johannesörten på marknaden enligt oss är denna ”Hypermin” från A. Vogel. Tillskottet innehåller ren ekologisk johannesört i tablettform och är helt godkänd som naturläkemedel.

Det vi tycker om med denna johannesört att den är väldigt ren i innehållet. Många kosttillskott och hälsokost i tablettform innehåller ofta tillsatser och fyllnadsmedel, men detta tillskott har använt detta till ett minimum. Kapslarna i Hypermin innehåller 40-73 mg extrakt från Hypericum perforatum L., vilket motsvarar ca 0,3-1,3 g färsk eller 0,13-0,29 g torkad ört. Därtill innehåller de övriga hjälpämnen för att kunna göra detta preparat tillgängligt i tablettform.

Detta tillskott har fått väldigt positiva recensioner från dess användare. Det rapporteras att det lindrat depression, oro och nedstämdhet vilket stämmer väl överens med den forskning som har redovisats om tillskottet. Helt klart det bästa tillskottet med johannesört enligt oss!


2. Sonnentor Johannesört – Bäst till te

Bästa Johannesört 2024 - Bäst i test & Köpguide

Om du är ute efter den bästa johannesörten till te så är detta troligtvis ditt bästa val. Denna förpackning från Sonnentor innehåller färsk johannesört vilket gör den perfekt till avkok och teer.

Det fina med detta teet är att det enbart innehåller torkade blad av ekologiskt odlad johannesört (Hypericum Perforatum). Det finns inga andra ingredienser på innehållsförteckningen vilket gör detta till ett otroligt rent te. Därtill är johannesörten ekologisk vilket vi också tycker är väldigt bra.

Teet har en mild smak och verkar mycket lugnande. Det är perfekt att dricka till kvällsfikat och gör så att man sover gott hela natten. Kvaliteten är mycket hög och vi tycker att den är mycket prisvärd. Helt klart bästa johannesört te på marknaden just nu!


3. NAKURU Relax Johannesört – Mest prisvärd

Bästa Johannesört 2024 - Bäst i test & Köpguide

Detta tillskott från NAKURU Relax är en annat mycket bra johannesört. Dessa kapslar fungerar utmärkt att använda för att somna eller lindra stress och komma ned i varv. De är dessutom inga gelatinkapslar och innehåller inga beläggningar eller tillsatser.

Varje tablett innehåller 325 mg johannesört och inte alls mycket andra fyllnadsmedel för att vara i kapselform. Det är således ett bra val om man vill ha äkta johannesört utan att för den delen köpa färsk sådan. Den rekommenderade dosen är 1-2 kapslar om dagen vilket är tillräckligt för att dra nytta av dess egenskaper.

Användarna är dessutom mycket nöjda. De känner sig lugnare, blev gladare och fick det lättare att sova. Priset för denna johannesört är också mycket förvånande – det är ett väldigt billigt val som dessutom är av högsta kvalitet. Vi tycker därför att detta är en perfekt johannesört för dig som vill ha de i kapselform och vill ha ett billigt alternativ.


4. Alpi Nature Johannesört – Billigast te

Bästa Johannesört 2024 - Bäst i test & Köpguide

Ett lite billigare te med johannesört är detta från Alpi Nature. Det är dessvärre inte ekologiskt som det bästa teet ovan, men det här är som sagt ett billigare alternativ.

Förpackningen finns i två storlekar: 250 gram och 500 gram. Du får en hel del torkad johannesört i båda förpackningarna och till ett betydligt lägre pris per gram än Sonnentors te. Precis som deras te är detta te 100% naturligt och rent. Johannesörten består av blommor, löv och den övre delen av stammen, vilket är fritt från tillsatser, konserveringsmedel eller smaker. Det är också av hög kvalitet då johannesörten kommer från en vild samling i de rena bergsområdena i Bulgarien (som dessutom är handplockat).

Det finns mycket att gilla med detta te – särskilt om du är en sådan som vrider och vänder på kronorna. Sömnen blir bättre, man känner sig lugn och avslappnad och den lindrar oro och ångest. Ett riktigt bra val av te med johannesört helt enkelt!


Fördelar med johannesört

Behandlar depression

Johannesört har framgångsrikt använts för att behandla depression. Baserat på sin långa historia som ett växtbaserat läkemedel har johannesört undersökts intensivt med avseende på dess förmåga att förbättra symtomen på depression.

En metaanalys av alla de kliniska prövningarna hittills genomfördes 2008 av Cochrane Collaboration, ett internationellt team av medicinska forskare som granskar klinisk forskning och gör bevisbaserade rekommendationer (1).

De tittade på 29 olika studier, som totalt omfattade över 5 000 personer med depression. Johannesört jämfördes positivt med placebo, med de samlade bevisen visade betydligt större förbättringar hos människor på johannesörtstillskott.

Dessutom visade sig johannesört vara lika effektivt som mer vanligt förskrivna antidepressiva läkemedel som SSRI-studier som jämförde en SSRI med ett johannesörttillskott fann ingen skillnad i utfall.

Johannesört kan ha färre biverkningar än traditionella antidepressiva medel. Samma granskning av Cochrane Collaboration drog slutsatsen att johannesört har färre biverkningar jämfört med ett traditionellt antidepressivt medel.

SSRI är kända för en rad betungande biverkningar, såsom viktökning, illamående, yrsel och försämring av sexuell funktion (dessa kan vara så dåliga för män att många vänder sig till manliga förbättringspiller för att hantera dem).

Däremot tenderar johannesört för de flesta människor att ha en lägre risk och lägre svårighetsgrad av biverkningar. En granskningsstudie som publicerades 1996 i British Medical Journal tittade på förekomsten av biverkningar hos personer som tar SSRI jämfört med personer som tar johannesört (2).

Studien rapporterade att biverkningar inträffade hos 53% av patienterna på vanliga antidepressiva medel, men bara 20% av de som tog johannesört.

Vi kommer att titta närmare på biverkningsprofilen för johannesört senare, men denna enkla minskning (mer än två gånger) av biverkningar är mycket uppmuntrande.

Antiinflammatorisk

Johannesört fungerar också som en antiinflammatorisk. Förutom sina väldokumenterade antidepressiva egenskaper tycks johannesört bekämpa inflammation, vilket kan göra det användbart för tillstånd som artrit.

Enligt en studie publicerad i Journal of Pharmacology and Experimental Therapeutics hämmar den aktiva ingrediensen i johannesört specifika biokemiska vägar relaterade till inflammation (3).

I denna studie visade forskarna att johannesört nedreglerar specifik DNA-aktivitet relaterad till inflammation.

Detta har ännu inte lett till kliniska studier om behandling av inflammatoriska tillstånd som artrit, men det indikerar att sådana studier kan vara genomförbara.

Depression i sig har kopplats till inflammation, så detta kan förklara sambandet: en studie publicerad 2009 i tidskriften Brain, Behavior, and Immunity visade att depression ofta är förknippad med ökade nivåer av biomarkörer för helkroppsinflammation (4).

Det kan vara att minska inflammation är en del av hur johannesört hjälper till att förbättra ditt humör och minska depression.

Minska trötthet

Johannesört kan minska symtomen på kronisk trötthet. Kronisk trötthet är ett tillstånd som har kopplats till både dålig psykisk hälsa och övergripande inflammation, så det borde inte vara förvånande att johannesört har visat sig vara fördelaktigt för behandlingen.

En studie som publicerades i tidskriften Phytomedicine av ett team av forskare vid University of Exeter i Storbritannien beskrev att använda den aktiva ingrediensen i johannesört för detta ändamål (5).

Studien inkluderade tjugo patienter med symtom på kronisk trötthet och spårade deras symtom under sex veckor.

Forskarna fann att patienterna alla förbättrades medan de tog tillskottet, och kopplade denna förbättring till förekomsten av depression bland nästan hälften av deltagarna i början av studien.

Biverkningar av johannesört

Medan fördelarna med johannesört är imponerande, är det (som vilken behandling som helst mot depression) inte utan potential för biverkningar.

En studie publicerad i European Journal of Clinical Pharmacology undersökte biverkningsprofilen för johannesört i detalj (6). Enligt författarna har johannesört förknippats med biverkningar inklusive gastrointestinala symtom, yrsel, förvirring och trötthet.

I extremt sällsynta fall har det varit associerat med ljuskänslighet – utveckling av överkänslig hud som brinner eller blåsor som svar på solljus. Dessa biverkningar är dock sällsynta, och några av dessa biverkningar förekom också i placebogrupper under klinisk forskning.

Johannesört har också potential att interagera med receptbelagda läkemedel på oönskade sätt. En studie beskrev till exempel ett antal fall av allvarliga biverkningar hos patienter som tog johannesört utöver vanliga antidepressiva medel (7).

Eftersom både johannesört och en traditionell SSRI verkar för att öka serotoninnivåerna i hjärnan kan det att ta båda tillsammans få serotoninnivåerna att skjuta i höjden till farliga nivåer.

Johannesört interagerar också med andra mediciner, inklusive p-piller – och när de tas tillsammans kan johannesört minska effekten av orala preventivmedel (8).

Medan johannesört jämför sig positivt med traditionella mediciner som används för att behandla depression på ett antal fronter, har det ett antal potentiella biverkningar och interaktioner med andra mediciner, så det används bäst under överinseende av en läkare.

Rekommenderad dosering av johannesört

De flesta kliniska undersökningar av johannesört har använt standardiserade preparat som innehåller mellan 0,3 och 1 mg av den aktiva föreningen, hypericum.

Det tar flera hundra milligram råväxtmaterial (äkta johannesört) för att nå denna dos av den aktiva ingrediensen, och några studier har använt doser uppmätta i form av råväxtextrakt, men det bästa alternativet är att använda ett tillskott som är standardiserat för hypericum-innehåll.

Vissa studier har delat upp doseringen i två eller tre separata kapslar som tas vid olika tidpunkter på dagen, medan andra inte har det – det finns ingen klar fördel med den ena strategin på den här fronten.

Du kanske också gillar: Bidrottninggele

Vanliga frågor om johannesört

Vad är johannesört?

Hypericum Perforatum, bättre känd som johannesört, är en medicinsk angiospermväxt som hjälper till att behandla depression och psykisk ohälsa. Tillhör familjen Hypericaceae förvärvar denna växt det alternativa namnet som perforerad johannesört eller johannesört. På grund av bladens perforerade form har den ett prefix av perforat som fästs på den.

Var växer johannesört?

Denna växt kommer från Asien och Europa. Det blomstrar dock i de flesta typer av jord och kan odlas i skuggiga områden. 

Är det ätbart?

Ja, johannesört har en unik sammandragande och har en bittersöt smak. Bladen, blommorna och fröna från denna växt bryggs vanligtvis för att göra te. Men deras färska blommor är också ätbara.

Varför heter det johannesört?

I allmänhet blommar den blommande perioden av Hypericum Perforatum under monsunperioden mitt under Johannes-baptistens födelsedag. Därför har den blommande örten förvärvat detta namn ’Johannes.’ På samma sätt representerar ört ”växt”.

Är fry säkert att konsumera?

Ja, johannesört anses i allmänhet vara säkert, särskilt när det används oralt och i lämpliga doser. Det är dock alltid bra att konsultera en expert innan du använder den regelbundet eftersom de bäst vet om den kommer att passa din kropp eller inte. Många gånger uppstår biverkningar helt enkelt för att det krockar med andra läkemedel, kemikalier eller medicin. 

Vad händer i kroppen när man äter johannesört?

På tal om den kemiska sammansättningen av johannesört består den av aktiva element som reagerar med humör som påverkar kemikalier i din hjärna. Således, genom att reagera med kemikalier som dopamin, noradrenalin och serotonin, spelar det en avgörande roll för att förändra ditt humör. Det är vanligtvis därför det används som ett antidepressivt medel.

Vad är det bästa sättet att konsumera fry på?

Det bästa sättet att konsumera johannesört på beror på din komfort och personliga preferenser. Du kan antingen konsumera detta växtbaserade läkemedel i flytande form, eller så kan du ta det i tablettform. Dessutom har du också möjlighet att dricka te från extraktet från bladen.

Är johannesört skadligt för levern?

Det finns inga kopplingar mellan serumenzymhöjningar eller någon kliniskt uppenbar leverskada med johannesört. Men man måste notera att eftersom det har många växter och läkemedelsinteraktioner i kroppen, finns det ökade chanser att johannesört kan förändra effekten av andra läkemedel, vilket också kan påverka levern och dess funktion.

Är fry säkert för barn?

Expertläkare rekommenderar att barn under 6 år inte konsumerar denna ört. Under särskilda förhållanden är konsumtionen av johannesört säkert för barn över 6 år. Ändå är det viktigt att detta tillägg administreras endast efter en medicinsk konsultation, eftersom detta minskar risken för fel dos eller frekvens.

Är johannesört bra för huden?

Ja, det var tidigare erkänt som en traditionell medicin som användes för att behandla sår, brännskador, solbränna och till och med inflammatoriska hudsjukdomar. Johannesört anses ha antiinflammatoriska, antimikrobiella och sammandragande effekter, vilket kan göra det lämpligt för behandling av en mängd olika hudproblem eller andra lidanden.

Kan johannesört bota sår?

De antivirala egenskaperna hos johannesört tros påskynda sårläkningsmekanismerna i din kropp. 

Är johannesört bättre än kemiska antidepressiva medel?

De kliniska bevisen för att bevisa effektiviteten av johannesört vid behandling av depression pågår fortfarande. Det har dock märkts att reaktiva komponenter i extrakt av hypericum effektivt kan användas för att hantera lindriga depressionsproblem hos patienter med relativt låga biverkningar jämfört med kemiska antidepressiva medel.

Är fry antiflammatoriskt?

Ja, naturläkare tror att detta tillskott är extremt antiinflammatoriskt. Människor har använt denna medicinska ört i olika former för att behandla sina sår och sin bränd hud i många år.

Kan johannesört användas för att kontrollera premenstruellt syndrom (PMS)?

Som en alternativ medicin är johannesört känt för att bota depression genom att lugna dina känslor och öka produktionen av hjärnkemikalier som serotonin och dopamin. Således, när det tas i rätt dos, kan det hjälpa till att kontrollera extrema humörsvängningar som kan uppstå under PMS. 

Vad händer vid överdosering av johannesört?

Även om johannesört är en naturlig ört, ändrar detta inte det faktum att när det tas vid höga doser kan det finnas biverkningar. Några av de vanliga biverkningarna när johannesört tas utöver måttliga mängder inkluderar hormonella obalanser, magbesvär, huvudvärk, hudirritationer och blodtrycksfluktuationer.

Är fry lagligt att använda?

Ja, johannesört är lagligt och allmänt tillgängligt. Men över hela världen kan statusen för detta växtbaserade läkemedel variera. Vissa länder erbjuder det som receptfria läkemedel medan andra behöver ett recept för det. I Sverige är det dock receptfritt.

Vilka försiktighetsåtgärder måste vidtas vid köp av johannesört?

Kom alltid ihåg att läsa etiketten på johannesörtsprodukter. Dessa etiketter ger dig anvisningar om användning och dosering. Det kan också vara bra att titta igenom etikettens ingredienslista, eftersom detta kommer att ge dig information om andra tillskott förutom själva örten.

Är johannesört farligt för husdjur?

Johannesört anses vara säkert att äta av husdjur, inklusive katter och hundar. Det rekommenderas dock alltid att rådgöra med din veterinär innan du ger din katt eller hund något nytt ämne. På Hundfixarn kan du läsa mer om bra tillbehör till din hund.

Kommer johannesört bota ångest?

Ja, johannesört är till hjälp för dem som lider av lindriga till måttliga symptom på depression och ångest. Mer forskning krävs dock inom det specifika området ångest.

Hur hjälper johannesört att hantera klimakteriet?

Det finns olika sätt att hantera menopausala symtom, och varje symtom skiljer sig från kvinna till kvinna. Men många kvinnor har fått reda på att johannesört kan minska smärta och nattliga svettningar i en utsträckning under klimakteriet (2).

Hur hjälper det vid depression?

Ja, det är allmänt trott att johannesört fungerar mot depression. Forskning tyder på att örten tenderar att öka aktiviteten hos hjärnkemikalier, såsom noradrenalin och serotonin, som ytterligare anses spela en viktig roll för att förbättra vårt humör. På detta sätt anses johannesört vara en livskraftig behandling för depression.

Varför är johannesört dåligt vid graviditet?

Närvaron av garvsyra i johannesört kan förhindra absorption av järn som är ett avgörande mineral för både gravida kvinnor och deras barn. Därför rekommenderas det inte för en gravid kvinna att konsumera denna ört i någon form. 

Påverkar det preventivmedel?

Möjligen finns det olika bevis som tyder på att johannesört kan sänka effektiviteten av preventivmedel. 

När börjar johannesört fungera?

Det beror på vad du tänker använda johannesört till och din dosering. Normalt märker de flesta individer förändringar efter cirka 4-6 veckor. Om du inte märker några förbättringar kan det vara bäst att justera dosen eller rådfråga en läkare om örten.

Hjälper johannesört mig att gå ned i vikt?

Johannesört bör inte användas som en viktminskningsprodukt. Även om det finns vissa bevis kan det påskynda din ämnesomsättning, vilket kan hjälpa dig att gå ner i vikt.

Kan johannesört orsaka diarré?

En bieffekt av johannesört inkluderar diarré och magbesvär. Om du upplever denna biverkning, sluta ta produkten och rådfråga din läkare.

Kan johannesört störa magen?

En av biverkningarna av johannesört är magbesvär. Om detta inträffar, sluta ta produkten. Rådgör med din läkare eller läkare innan du fortsätter.

Kan det hjälpa mig mot ilska?

Det finns några anekdotiska bevis som tyder på att det har hjälpt vissa individer att hålla sig lugna och minska deras ilskenivåer. Mer forskning behöver dock göras för att bevisa att detta faktiskt är möjligt.

Kan det hjälpa mig att sova?

Potentiellt. Johannesört kan hjälpa en person att få en god natts sömn, särskilt de med depression.

Kan det hjälpa mig att sluta röka?

Eventuellt. Johannesört kan hjälpa en person att sluta röka genom att minska ångest och stress i sitt liv. I sin tur kan detta göra processen att sluta så mycket enklare. 

Är johannesört beroendeframkallande?

Nej, det finns inga väsentliga bevis för att denna ört är beroendeframkallande.

Kan tillskottet påverka synen?

Intressant nog tyder viss forskning på att johannesört kan orsaka skador på ögat. Den aktiva ingrediensen, hypericin, kan orsaka skador på ögat när ögat kommer under starkt ljus.

Är det bevisat att johannesört är effektivt?

Johannesört har en lång historia av användning som växtbaserad behandling för att förbättra humör och behandla depression. Det har varit föremål för ett stort antal kliniska prövningar, så dess doseringsintervall och biverkningsprofiler är ganska väl förstådda.

Även om det har potential för biverkningar och för interaktioner med andra mediciner, har det också en robust forskningsbas som stöder dess användning som behandling för depression. Utöver detta har det också studerats som en antiinflammatorisk och som en behandling för kronisk trötthet.

Sammanfattning

Johannesört är en kraftfull växtbaserad förening som har använts för att behandla depression med samma effekt och färre biverkningar än traditionella antidepressiva medel. Utöver dess användning vid depression har det undersökts som en behandling för kronisk trötthet och det verkar också ha några antiinflammatoriska effekter.

Även om det ger färre biverkningar än ett receptbelagt läkemedel, har det fortfarande vissa biverkningar, som gastrointestinala störningar, yrsel, trötthet och i sällsynta fall ljuskänslighet.

Den mer intressanta delen om johannesört är dess potential att interagera med receptbelagda läkemedel. Johannesört ska inte användas i kombination med andra antidepressiva medel, och det är bäst att rådfråga din läkare innan du använder johannesört, särskilt om du tar receptbelagda läkemedel.

Men när den används på rätt sätt verkar johannesört vara ett mycket effektivt tillskott för att förbättra symtomen på depression.

Foto av författare

Skrivet av: Filip

Filip är grundaren av Xtremefit och har många år av träning i bagaget. Han är mycket erfaren inom styrketräning och kost, och har genom åren lärt sig hur man formar kroppen och psyket med hjälp av kost och träning. Idag vill han med hjälp av sin kunskap hjälpa fler att göra hälsosamma val i vardagen utan att tumma på livskvaliteten.