Bästa Järntabletter 2024 – Bäst i Test av Järntillskott

Observera att vissa länkar på vår webbplats kan vara affiliatelänkar, vilket innebär att vi får provision på ditt köp. Det låter oss fortsätta skriva artiklar som är gratis att läsa! Du kan läsa mer om vår recensionsprocess här.

Järn är en viktig mineral som våra kroppar behöver för tillväxt och utveckling. I grund och botten är det bränslet som vår kropp använder för att göra hemoglobin, ett rött blodkroppsprotein som ansvarar för att transportera syre från lungorna till alla delar av kroppen, och myoglobin, ett protein som ger syre till musklerna. Dessutom är det avgörande för att producera hormoner och bindväv. 

Majoriteten av alla människor absorberar det järn de behöver utan tabletter eller tillskott. Men specifika grupper av människor är mer benägna att få järnbrist, särskilt de som inte får i sig tillräckligt med kosten, som veganer och vegetarianer. Tonåriga flickor och kvinnor med tung menstruation, gravida kvinnor och tonåringar, spädbarn (särskilt om de är för tidigt födda eller har låg födelsevikt), frekventa blodgivare och personer med cancer, gastrointestinala störningar eller hjärtsvikt – är också mer benägna att ha järnbrist.1 Det är dock även vanligt att män tar järntillskott.

Faktum är att järnbrist är en av de vanligaste näringsbristerna i världen och drabbar cirka 2 miljarder människor.2 Utan tillräckligt med järn kan en person utveckla järnbristanemi. Även om kortsiktig järnbrist kan gå obemärkt förbi – på grund av att kroppen kommer att förbruka järn som redan lagrats – kan symtom uppstå när järn har tömts ur kroppen. Vanliga symptom inkluderar extrem trötthet, blek hud, spröda naglar, yrsel, yrsel, kalla fötter eller händer och andfåddhet.3 Hjärtproblem såsom snabba eller oregelbundna hjärtslag är också möjliga manifestationer av järnbrist.

Innan du tar ett järntillskott i form av järntabletter bör du ta reda på om du har järnbrist, vilket kan fastställas via ett enkelt blodprov av din läkare. Om du konstaterar att du har järnbrist bör du tänka på några saker innan du tar tillskottet. Ta kalcium separat, eftersom det kan störa absorptionen av järn. Överväg att ta järn med C-vitamin, vilket exempelvis kan göras genom att ta vissa multivitaminer som innehåller dessa två, eftersom det kan förbättra absorptionen av järn. Du kan också få några biverkningar, varav den vanligaste är förstoppning.

Här är de bästa järntillskotten:

PRODUKT DETALJER
BÄST I TEST
Bästa Järntabletter 2024 - Bäst i Test av Järntillskott
WeightWorld Järntabletter
 • Järn per tablett: 14 mg
 • Prisnivå: Låg
 • Kvalitet: Hög
POPULÄRAST
Bästa Järntabletter 2024 - Bäst i Test av Järntillskott
Healthwell Järn Skonsam
 • Järn per tablett: 20 mg
 • Prisnivå: Medel
 • Kvalitet: Hög
BÄSTA FLYTANDE
Bästa Järntabletter 2024 - Bäst i Test av Järntillskott
Floradix Blutsaft
 • Järn per portion: 20 mg
 • Prisnivå: Medel
 • Kvalitet: Hög
Bästa Järntabletter 2024 - Bäst i Test av Järntillskott
Core Iron Caps+
 • Järn per tablett: 20 mg
 • Prisnivå: Medel
 • Kvalitet: Medel
BÄSTA TUGGTABLETTER
Bästa Järntabletter 2024 - Bäst i Test av Järntillskott
WeightWorld Järn och Vitamin C
 • Järn per tablett: 14 mg
 • Prisnivå: Låg
 • Kvalitet: Hög

Topp 5 bästa järntillskott 2024

1. WeightWorld Järntabletter – Bäst i Test

Bästa Järntabletter 2024 - Bäst i Test av Järntillskott

De bästa järntabletterna på marknaden enligt oss är dessa tabletter från WeightWorld. Det är många saker som motiverar det till det bästa järntillskottet enligt oss.

Till att börja med innehåller varje tablett 14 mg järn, och varje tablett är också väldigt ”ren” då den inte innehåller särskilt många utfyllnadsämnen. En annan sak som också är bra med dessa järntabletter är att de är veganska, vilket gör att de passar såväl veganer och vegetarianer och alla därtill. De är också glutenfria, GMO-fria samt GMP-certifierade vilket helt klart visar den höga kvaliteten som dessa tabletter har.

Dessa järntabletter är samtidigt väldigt prisvärda. Man får 365 tabletter för cirka 200 kr – så om du tar en tablett varje dag räcker en förpackning ett helt år. Detta gör att detta tillskott är väldigt billigt i förhållande till många andra på marknaden.

Med det sagt så är dessa järntabletter både högkvalitativa och otroligt prisvärda – vilket gör det till de bästa järntabletterna på marknaden just nu!


2. Healthwell Järn Skonsam – Populärast

Bästa Järntabletter 2024 - Bäst i Test av Järntillskott

Ett annat alternativ bland järntillskott är dessa järntabletter från Healthwell. Dessa tabletter har också ett väldigt bra innehåll, vilket gör de till ett otroligt populärt val bland konsumenterna.

Dessa järntabletter innehåller hela 20 mg järn per tablett. De garderar således den dagliga dosen av järn, till och med 143% av den, med endast en tablett. Därtill är järntabletterna berikade med folsyra, vitamin C samt citrusbioflavonoider för att stärka järnets effekt i kroppen. Folsyra och citrusbioflavonoider hjälper till vid bildandet av de röda blodkropparna, och vitamin C ger ett bättre upptag.

Tabletterna är också relativt rena och innehåller få utfyllnadsämnen, vilket gör att de passar den som inte vill ha onödiga kemikalier i kroppen. Därtill har den fått väldigt bra recensioner och har lindrat många symptom som kan uppstå vid bland annat järnbrist. Helt klart ett väldigt bra val av järntabletter!


3. Floradix Blutsaft – Bästa flytande järntillskott

Bästa Järntabletter 2024 - Bäst i Test av Järntillskott

Att ta järn i flytande form kan vara lättare för magen. Floradix är ett lättabsorberbart, växtbaserat, flytande järntillskott som förutom, organiskt järn, innehåller bland annat örtextrakt, fruktjuicer och vitamin C och B-komplex.

Den rekommenderade dosen är 10 milliliter två gånger om dagen, vilket ger 15 milligram elementärt järn. Tänk på att om du är extremt anemisk kommer det förmodligen inte att räcka för att återställa dina järnhalter. 

En fascinerande sak med detta järntillskott är att det idag ofta rekommenderas och används inom sjukvården. Detta är tack vare att Blutsaft har en snabb påverkan på järnbalansen och för att den inte har någon negativ påverkan på magen. Faktum är att Blutsaft har använts av svenska kvinnor i över 60 år och idag är erkänt som Sveriges mest sålda flytande järntillskott. Med det sagt är detta järntillskott det bästa flytande tillskottet med järn du kan införskaffa dig!


4. Core Iron Caps+

Bästa Järntabletter 2024 - Bäst i Test av Järntillskott

Ett annat bra val av järntabletter är dessa från Svensktkosttillskott. De är inte lika bra som deras bästsäljare ”Järn Vital”, men det är inte långt ifrån.

Precis som i deras andra järntabletter så är de berikade med vitamin C och folsyra, med syftet att förbättra kroppens möjligheter att tillgodogöra sig järn på bästa sätt samt fungera som antioxidanter.

Core Iron Caps+ innehåller hela 20 mg järn per kapsel, vilket säkerställer ditt dagliga intag av järn. Det ger drygt 140 % av rekommenderat dagligt intag och ger således en adekvat dos med marginal för den som behöver ett extra tillskott av järn. En annan sak vi uppmärksammat med dessa järntabletter är att de är väldigt rena i innehållet, vilket förstås är en fördel.

Sammanfattningsvis är dessa järntabletter ett bra val för dig som behöver komplettera kosten med extra järn. De är relativt prisvärda och har en tillräcklig mängd järn per kapsel. Recensionerna är positiva och kunderna verkar uppleva de förväntade effekterna. Priset är också förhållandevis lågt per kapsel vilket gör dessa järntabletter till en av de bästa på marknaden idag.


5. WeightWorld Järn med Vitamin C – Bästa tuggtabletter

Bästa Järntabletter 2024 - Bäst i Test av Järntillskott

Om du letar efter ett järntillskott för barn, bebis eller om du själv har allmänt svårt att svälja kapslar, så är detta ett utmärkt val för dig. Dessa järntabletter är tuggbara vilket gör de mycket enkla att svälja.

Dessa tuggtabletter har en fräsch smak av persika som gör att du längtar till nästa gång du ska ta dina tabletter. Dessutom omfattas de av nöjdhetsgaranti samt är veganska, så du kan i princip köpa dem utan risk. Tabletterna är också berikade med vitamin för att underlätta upptaget av järn och maximera effektiviteten i varje tablett.

Varje tablett innehåller 14 mg järn, vilket är 100% av det rekommenderade dagliga intaget. På så sätt är det enkelt att komma upp i dina järnbehov. Därtill är tabletterna väldigt prisvärda då de är tuggbara (vilket brukar kosta lite mer), men ändå är billigare än vissa andra kapslar/tabletter på marknaden. Helt klart ett toppenval om du behöver järntillskott till någon som inte gillar att svälja tabletter! Det finns även en specialvariant som är anpassad för barn och bebisar, tryck här för att komma till den!


Saker att tänka på vid järn av järntillskott & järntabletter

Budget

Kostnaden för järn varierar kraftigt – allt från cirka 15 kr till över 250 kr i månaden. Medan alla de olika typerna, märkena och formerna vi har är effektiva för att leverera järn, så bör du komma ihåg att du kommer att betala mer för en som är gjord av rena livsmedel eller är ekologiskt certifierad.

Typ av tillskott

Järntillskott finns i många former, till exempel vätska, kapslar, tabletter och i vissa fall intravenöst järn. De mest koncentrerade receptfria formerna är järntabletter och kapslar, vilket ger dig mest valuta för pengarna. Men om du har svårt att svälja ett piller är gummi som du kan tugga på och vätska andra bra alternativ. 

Typ av järn

Järntillskott finns i många former, såsom järnsulfat, järnbisglycinat och järnglycinat.4 Det är viktigt att notera att det finns en skillnad mellan ”järnsulfat” och ”elementärt järn”. Tillskott kan till exempel innehålla 325 milligram (mg) järnsulfat och 65 mg elementärt järn. Lyckligtvis är elementärt järn listat i innehållsförteckningen i järntillskottet, så du som konsument behöver inte beräkna mängden järn som tillhandahålls av olika former av järntillskott. Vissa former av järn absorberas bäst på tom mage (järnsulfat), medan andra absorberas bättre i närvaro av mat. Vilken typ av järn som är bäst för dig beror på dina behov, din medicinska historia och eventuella gastrointestinala besvär som kan uppstå när du tar ett järntillskott. Det är viktigt att samarbeta med din vårdgivare för att hitta den bästa formen för dig.

Kompletterande ingredienser

I allmänhet är det bäst att hålla ingredienslistan så liten som möjligt; men när det gäller järn som kosttillskott kommer det ofta att tillsättas ingredienser som vitamin C, vilket kan hjälpa absorptionen. Många gånger kan kosttillskott som innehåller ytterligare ingredienser vara dyrare än andra som gör det enkelt genom att bara fokusera på näringsämnet. Vanliga kompletterande ingredienser är vitaminer, mineraler, probiotika och enzymer. Tänk på hur du kan konsumera dessa andra näringsämnen från mat för att spara pengar och hålla saker enkla.

Dosering av järn & järntabletter

Innan du börjar ta ett järntillskott som järntabletter är det viktigt att ta reda på hur mycket du behöver ta. Om du har järnbrist bör du prata med din läkare för att välja hur mycket järn som ska kompletteras med, baserat på ditt blodprov. Om du är extremt anemisk kommer du sannolikt att överväga produkter som erbjuder en högre dos järn. 

I allmänhet varierar järnbehovet med person och ålder:

Kön/Grupp/ÅlderRekommenderat intag
Spädbarn och barn under 6 år8 milligram
Barn 6-9 år9 milligram
Barn 10-13 år11 milligram
Pojkar 14-17 år11 milligram
Flickor 14-17 år15 milligram
Kvinnor i fertil ålder15 milligram
Övriga vuxna9 milligram 
Källa: Livsmedelsverket

Doser av järntillskott kan behöva tas under hela dagen för att optimera absorptionen och minimera biverkningar. Rådgör alltid med din läkare innan du börjar med ett järntillskott, och se till att få en specifik rekommendation för typen av järn och dosering.

Vanliga frågor om järntillskott & järntabletter

Varför kan veganer och vegetarianer behöva extra järn?

Även om järn finns i olika livsmedel som bladgrönsaker och bönor, är denna växtbaserade form icke-hemjärn och absorberas vanligtvis inte lika lätt som hem, eller animaliskt järn som finns i rött och vitt kött, ägg och skaldjur. Många individer som inte konsumerar animaliska produkter har en ökad risk för järnbrist.

Är det farligt att ta för mycket järn?

Ja, att ta för mycket järn kan orsaka leversjukdom, buksmärtor, ledvärk, hjärtinfarkt och ökad risk för diabetes.

Höga doser järn kan också minska zinkabsorptionen.

Vad är vanliga biverkningar av järntillskott?

Vanliga biverkningar inkluderar förstoppning, buksmärtor, illamående och kräkningar. Du kanske märker en förändring i avföringsfärgen efter att du börjat med tillskott. Järn kan mörkna avföringen, och det är vanligtvis inget att oroa sig över. Det är dock viktigt att meddela eventuella avföringsförändringar till din läkare, eftersom mörkare avföring också kan indikera tarmblödning.

Vilken form av järn är bäst att ta under graviditeten?

Om din läkare har rekommenderat järntillskott medan du är gravid, var noga med att överväga form, dosering och biverkningar när du köper. En tablett med långsam frisättning kan tolereras bättre och hjälpa till att undvika vanliga graviditetsklagomål som förstoppning och illamående.

Observera att din prenatal sannolikt har järn i sig, så tänk även på det när du tittar på ytterligare tillskott.

Ska man undvika att ta antacida samtidigt som järntillskott?

Ja. Antacida innehåller kalcium, vilket kan störa järnabsorptionen. Undvik också att dricka mjölk eller ta kalcium samtidigt som ditt järntillskott.

Vad är skillnaden mellan hem och icke-hemjärn?

Växter som nötter, bönor och grönsaker, liksom järnberikade livsmedel som vissa spannmål, bröd och andra spannmål innehåller endast icke-hemjärn, medan kött, skaldjur och fjäderfä innehåller både hem och icke-hemjärn. Hemjärn har högre biotillgänglighet än icke-hemjärn, vilket innebär att människor bättre kan absorbera och använda hemjärn.

Interagerar järn med medicin?

Järn kan interagera med vissa mediciner, och vissa mediciner kan ha en negativ effekt på järnhalten. Magsyra är en viktig komponent i absorptionen av järn. Av denna anledning kan personer som tar protonpumpshämmare (PPI) ha ett suboptimalt svar på järntillskott. Levothyroxin (Levothroid, Levoxyl, Synthroid, Tirosint och Unithroid) används för att behandla hypothyroidism, struma och sköldkörtelcancer. Intag av järn och levothyroxin samtidigt kan resultera i kliniskt signifikanta minskningar av levothyroxineffekten hos vissa patienter. För mer information om läkemedel som kan störa eller påverka järntillskott, kontakta din läkare eller besök 1177:s sida om järn och järntillskott.

Foto av författare

Skrivet av: Filip

Filip är grundaren av Xtremefit och har många år av träning i bagaget. Han är mycket erfaren inom styrketräning och kost, och har genom åren lärt sig hur man formar kroppen och psyket med hjälp av kost och träning. Idag vill han med hjälp av sin kunskap hjälpa fler att göra hälsosamma val i vardagen utan att tumma på livskvaliteten.