Bästa Hyaluronsyra 2024 – Bäst i Test & Köpguide

Observera att vissa länkar på vår webbplats kan vara affiliatelänkar, vilket innebär att vi får provision på ditt köp. Det låter oss fortsätta skriva artiklar som är gratis att läsa! Du kan läsa mer om vår recensionsprocess här.

Hyaluronsyra (HLA) är ett naturligt förekommande ämne i våra ögon, leder, hud och andra vävnader.

Hyaluronsyra i kroppen minskar dock med upp till 50% vid 50 års ålder. Det är därför det används för alla typer av vanliga åkommor, från rynkor till värkande leder.

Injektioner med hyaluronsyra är lagligt i Sverige och kan användas för att förbättra vissa tillstånd, som grå starr och artros.

Idag pratar vi inte om injektioner, vi pratar om hur komplettering med hyaluronsyra kan ge liknande fördelar, och de bästa tillskotten med hyaluronsyra på marknaden.

Låt oss börja med att ge dig en snabb överblick över testvinnarna 2024.

Fördelar med hyaluronsyra-tillskott

Hyaluronsyra har omfattande fördelar som har starka forskningsbevis som tillskott. Några av dessa inkluderar:

Förbättrar rynkor och hudens hälsa genom återfuktning av huden

Hyaluronsyra är en vätska som uppmuntrar övergripande hydrering eftersom det är ett ”fuktighetsbevarande medel”, vilket är ett fint ord för ett ämne som håller kvar fukt. Faktum är att denna studie fann att den kan binda över 6000 gånger sin vikt i vatten.

När vi säger att någons hud ser ”uttorkad ut” visar det sig att det är vad som bokstavligen händer. Och när det kommer till hud finns mer än 50% av vår kropps hyaluronsyra i huden, enligt denna studie.

Det förbättrar hudens hälsa genom att uppmuntra återfuktning. Detta kan vara särskilt användbart om du röker eller har spenderat mycket tid i solen.

Denna studie fann att ultraviolett strålning, tobak och föroreningar minskar mängden hyaluronsyra du har i din hud. Om du brukar tobak bör du därför överväga tobakfritt snus, eller ännu bättre, strunta i tobak helt och hållet.

Kan minska ledvärk och artros

På samma sätt är lederna beroende av vätska för att fungera korrekt. Flera studier har visat att tillskott med hyaluronsyra förbättrar symtomen på artros.

Även en långtidsstudie på 7 år visade att hyaluronsyra hjälpte till att behandla symtom på knäsmärta, minskade inflammationer och förbättrade knästyrkan.

Kan förlänga livslängden

Hudhälsa går hand i hand med livslängd och allmän hälsa. Indirekt vet vi att mer återfuktade ögon, hud och leder är bra för allt, och till och med ökar hur länge du lever och hur du mår.

Hyaluronsyra kan dock verka för att öka livslängden på ett mer effektivt sätt. Det beror på att denna syra innehåller acetyl-glukosamin, vilket har förlängt livslängden hos djur, vilket denna studie i den prestigefyllda tidskriften Cell framhåller.

Teorin bakom detta är att acetyl-glukosamin kan minska proteinansamlingar, vilket är en drivkraft för åldrandeprocessen (och varför du kommer att höra om interventioner som att minska proteinintaget och begränsa mTOR-aktivering i livslängdsdiskussioner).

På liknande sätt är quercetin också ett bra tillskott som i forskning potentiellt visat sig kunna öka livslängden.

Säker att använda under lång tid

När kosttillskott låter för bra för att vara sant, verkar det ofta som att det är något som inte stämmer.

Det finns några tomma löften, som vi ska prata om härnäst, men när det kommer till säkerhet verkar det inte finnas några risker så länge du tar normala doser.

En 12 månader lång studie visade att det var helt säkert när deltagarna tog 200 mg per dag, varje dag.

De enda biverkningarna i studier visar sig när hyaluronsyra injiceras, inte när det tas oralt som ett komplement.

Topp 4 bästa hyaluronsyra 2024

Alla hyaluronsyra-tillskott har inte samma kvalitet och renhet. Faktum är att ett av de största problemen med hyaluronsyra-tillskott är dess absorption. Så vi lyfter fram produkter som tar itu med detta biotillgänglighetsproblem högst upp på vår lista. Det finns en anledning till att det mesta av forskningen om hyaluronsyra är injektioner: det är generellt sett mer effektivt. Vi kan dock förbättra effektiviteten genom att hitta tillskott som prioriterar dess absorption.

Utan vidare, här är de bästa hyaluronsyratillskotten 2024.

1. WeightWorld Hyaluronsyra – Bäst i Test!

WeightWorld Hyaluronsyra - Bäst i Test!

Det bästa hyaluronsyra-tillskottet på marknaden 2024 är detta från WeightWorld. Tillskottet är otroligt prisvärt och innehåller en hög mängd hyaluronsyra per kapsel.

Detta tillskott med hyaluronsyra har en överlägsen biotillgänglighet och absorption, och varje kapsel innehåller 90% ren hyaluronsyra. Med en högpotent dos på 300 mg hyaluronsyra per kapsel är det lätt att uppnå den dos som räcker för att dra nytta av fördelarna med syran. Den rekommenderade doseringen är en kapsel om dagen, och då räcker en burk i hela 6 månader.

Kapslarna är lättsvalda och kan utan ansträngning läggas till bland dina dagliga tillskott. De är veganska, vegetariska, glutenfria, GMO-fria och GMP-certifierade, vilket gör att de passar alla typer av koster. Produkten innefattas även av en nöjdhetsgaranti som gör att du kan få en full återbetalning om du inte är nöjd med tillskottet.

Detta hyaluronsyra-tillskott har samtidigt fått väldigt högt omdöme och många upplever fördelar såsom slätare hud, rynkor som försvinner och att värken i lederna minskar. Tillskottet har även ett av de lägsta prisen per kapsel, vilket med vår sammanställning gör att det helt klart är det hyaluronsyra-tillskott som är bäst i test 2024.


2. Healthwell Hyaluronsyra Plus – Populärast

Healthwell Hyaluronsyra Plus - Populärast

Detta tillskott med hyaluronsyra från Healthwell är det populäraste valet när det gäller tillskott med hyaluronsyra. Den presterar också väldigt bra i vårt test, vilket gör det till en av våra favoriter i detta bäst i test.

Varje kapsel har en hög dos, med 250 mg hyaluronsyra per kapsel. Förutom hyaluronsyra är den även tillsatt med citrusbioflavonoider med vitamin C i en optimal kombination. Vitamin C är särskilt bra att kombinera då det fungerar som en antioxidant samt bidrar till en normal kollagenbildning, och på så sätt gör absorptionen bättre.

I övrigt är kapslarna rena i sitt innehåll. De innehåller fyllnadsmedel, klumpförebyggande medel och vegetabilisk kapsel – ingredienser som finns i nästan alla kapslar. Tillskottet kan också tas av vegetarianer och veganer då det inte innehåller några animaliska ingredienser eller animaliska biprodukter.

Priset per kapsel är inte heller särskilt högt i jämförelse med många andra hyaluronsyra-tillskott på marknaden. Produkten har också fått nöjda användare som bland annat rapporterar att knäna har blivit bättre, smidigare i lederna och att de fått en bättre hud.

Summan av kardemumman är alltså att det här populära hyaluronsyra-tillskottet är en av de bästa på marknaden enligt vår bedömning.


3. Trikem Human Hyaluron – Bästa i flytande form

Trikem Human Hyaluron - Bästa i flytande form

Om du vill ha ett hyaluronsyra-tillskott i vätskeform så är det här ditt bästa val. Denna svenska produkt från Trikem, kända för sina tillskott för häst och hund, är mycket lätt att få i sig om man har svårt att svälja tabletter.

Hela flaskan innehåller 500 ml och den rekommenderade dosen är 10 ml 2 gånger per dag i 10 dagar, och därefter 10 ml per dag. Detta gör att varje flaska räcker förhållandevis länge. Även om denna vätska är gjord för människor, så fungerar den också för hästar och hundar som till exempel har svårt att resa sig eller gå i trappor.

Tillskottet har en citronsmak som den behaglig att få i sig. Det är också enkelt att dosera rätt med hjälp av medföljande doseringsmått. Tyvärr är inte tillskottet veganskt eller vegetariskt, vilket begränsar dess möjliga användare något.

Allt som allt är detta ett riktigt bra hyaluronsyra-tillskott i vätskeform som lämpar sig bra för djur eller för dig som har svårt att svälja kapslar. Det är ett prisvärt tillskott som tillverkas av ett svenskt företag, och vi har inte så mycket att klaga på. Helt klart det bästa hyaluronsyra-tilskottet i vätskeform!


4. Terranova Hyaluronic Acid Complex – Bästa premiumval

Terranova Hyaluronic Acid Complex - Bästa premiumval

Om du vill ha en hyaluronsyra i premiumsegmentet är den här för dig. Terranova Hyaluronsyra Complex är ett tillskott som förutom hyaluronsyra även innehåller en speciell sammansättning av torkade växter och bär som bidrar till ett bättre upptag av hyaluronsyran.

Tillskottet är väldigt rent, då det inte innehåller några konserveringsmedel eller tillsatser. Det är också helt veganskt. Kapslarna är berikade med nypon, blåbär, nässelblad, åkerfräken och persiljeblad för att dra nytta av deras hälsofördelar. Varje kapsel innehåller 100 mg hyaluronsyra, och Terranova själva rekommenderar 1-2 kapslar om dagen.

Det enda negativa med detta tillskott är priset per kapsel – det är betydligt högre än andra hyaluronsyra-tillskott på marknaden. Däremot så är detta renaste innehållet och det som ger dig de bästa hälsofördelarna, så om du verkligen vill satsa på hyaluronsyra är det här ett perfekt val.


Hur vi rankade

Biotillgänglighet

Som vi pratade om är ett av de största problemen med hyaluronsyra-tillskott om de faktiskt kommer in i vår hud och leder. Det är därför WeightWorld Hyaluronsyra är vårt första val, då de har en överlägsen biotillgänglighet och absorption.

Tillsatser

Kosttillskott med mycket extra tillsatser vill vi helst undvika. Vi vill ha så rena tillskott som möjligt eftersom detta är det mest naturliga, och om vi köper ett tillskott för ett visst ämne vill vi ju ha så mycket som möjligt av just dessa ämne. Därför har vi noga kollat igenom vilka ingredienser som ingår i varje tillskott, och undersökt hur mycket som finns av varje ingrediens i tillskottet. Ju mer hyaluronsyra och färre onödiga tillsatser, desto bättre.

Vilka de passar

Det finns många olika kostplaner: vegan, vegetarian, flexitarian och så vidare. Vi vill helst ha något som passar alla – så att även om du själv inte är detta, så kan du bjuda någon vän eller familjemedlem som är det. Då slipper du köpa många separata tillskott, vilket är vänligare för plånboken.

Pris

Kostnaden är naturligtvis inte allt. Så vi tänkte på detta mer som kostnad per gram. Om två produkter var i princip likadana var den billigare högre på vår lista. WeightWorld Hyaluronsyra är hög, både för att den är så otroligt billig per gram men också för att den har ett bra innehåll.

Vanliga frågor om hyaluronsyra

Finns det några biverkningar av att ta hyaluronsyra?

Hyaluronsyra som tillskott har visat sig vara säkert vid doser på 200 mg per dag under 12 månader i denna studie. Det är också en långtidsstudie, vilket stärker dess bevis.

Biverkningar på hyaluronsyra visar sig först i studier när de injicerar det.

Alltså, för kosttillskott, så länge du håller dig till en normal dos, är det ingen fara.

Kan jag ta hyaluronsyra när jag är gravid?

Med tanke på att hyaluronsyra produceras naturligt av kroppen är det helt säkert att använda det under graviditeten. Det är faktiskt ett utmärkt sätt att bekämpa torrhet och känslighet som du kan uppleva som ett resultat av de hormonella förändringarna i din kropp under graviditeten. Och det hjälper också till att minska uppkomsten av fina linjer och rynkor!

Som med alla tillskott svarar dock alla kroppar olika. Därför bör du alltid dubbelkolla med din vårdgivare om du är osäker.

Sammanfattning

Det finns en mängd olika tillskott med hyaluronsyra på marknaden, så vilket ska man välja? Vi hoppas att denna artikel, med både ett bäst-i-test och en informativ köpguide om fördelar med syran, kan hjälpa dig på traven.

Om du väljer ett tillskott som vi har utsett ovan, då är du helt klart på rätt väg till att få en ökad livslängd, få mjukare leder och en bättre hy.

Foto av författare

Skrivet av: Filip

Filip är grundaren av Xtremefit och har många år av träning i bagaget. Han är mycket erfaren inom styrketräning och kost, och har genom åren lärt sig hur man formar kroppen och psyket med hjälp av kost och träning. Idag vill han med hjälp av sin kunskap hjälpa fler att göra hälsosamma val i vardagen utan att tumma på livskvaliteten.