Bästa Folsyra 2024 – Bäst i Test & Köpguide

Observera att vissa länkar på vår webbplats kan vara affiliatelänkar, vilket innebär att vi får provision på ditt köp. Det låter oss fortsätta skriva artiklar som är gratis att läsa! Du kan läsa mer om vår recensionsprocess här.

Folsyra är en naturligt förekommande B-vitamin som finns i ett antal livsmedel, såsom mörka bladgrönsaker, bönor, nötter och ärtor (1). ”Folsyra” används vanligtvis som ett generiskt begrepp för att beskriva alla former av folsyra, inklusive naturligt förekommande folat i livsmedel och folsyra i syntetisk form, vilket kan finnas i tillskott och berikade livsmedel. Folsyra är involverad i ett antal kritiska processer, inklusive celldelning, DNA-syntes och mognad av röda blodkroppar. Folsyra kan inte produceras av kroppen själv, så det måste erhållas genom kosten.

Folat är viktigt för alla, oavsett om man är gravid eller inte. De flesta får dock i sig för lite folat via maten än vad som är optimalt. För gravida och genom att ta folsyretillskott i god tid före graviditeten kan risken för ryggmärgsbråck hos barn minskas, och sund utveckling av fostret öka (1)

Denna artikel listar fem av de bästa folsyra-tillskotten på marknaden år 2024 och täcker de potentiella fördelarna, biverkningarna och säkerheten med tillskott med folsyra.

Denna information är avsedd att vara informativ, men bör inte betraktas som medicinsk rådgivning. Den är inte avsedd för användning för diagnos, förebyggande eller behandling av hälsoproblem. Tala alltid med din läkare innan du börjar med något nytt kosttillskott eller träningsregim.

BILD FOLSYRA DETALJER
Healthwell Folsyra+B6+B12+D - Bäst i Test
★ BÄST I TEST ★
 • Folsyra per kapsel: 400 µg
 • Berikning: Vitamin B6, B12, D3
 • Prisnivå: Medel
Healthwell Folsyra 400 - Bästa tillskottet med endast folsyra
BÄSTA TILLSKOTTET MED ENDAST FOLSYRA
 • Folsyra per kapsel: 400 µg
 • Berikning:
 • Prisnivå: Låg
Natalben Gravid kosttillskott - Bästa kompletta folsyratillskottet för gravida
BÄSTA KOMPLETTA FOLSYRATILLSKOTTET FÖR GRAVIDA
 • Folsyra per kapsel: 400 µg
 • Berikning: Omega 3, vitamin D3, järn, jod, betakaroten, vitamin B1, B2 och mer [se fullständig lista här]
 • Prisnivå: Hög
Holistic Mega B-komplex - Bästa folsyra och B-vitamin tillskott
bästa folsyra- och b-vitamin-tillskott
 • Folsyra per kapsel: 400 µg
 • Berikning: Vitamin B1, B2, B3, B5, B6, B12, biotin, kolin, inositol, PABA
 • Prisnivå: Medel
Maxmedix Folsyra 400 mikrogram - Bästa billiga folsyran
BÄSTA BILLIGA FOLSYRAN
 • Folsyra per kapsel: 400 µg
 • Berikning:
 • Prisnivå: Låg

Topp 5 bästa tillskott med folsyra 2024

1. Healthwell Folsyra+B6+B12+D – Bäst i Test!

Healthwell Folsyra+B6+B12+D - Bäst i Test

Fördelar

 • Kombination av viktiga vitaminer
 • Rekommenderade dosen för gravida kvinnor och kvinnor som planerar att bli gravida
 • Stöd för blodbildning och nervfunktion
 • Immunsystemsstöd
 • Prisvärt och bekvämt

Nackdelar

 • Passar inte den som bara vill ha folsyra

Healthwell Folsyra+B6+B12+D är ett kombinerat kosttillskott som erbjuder en imponerande mix av viktiga näringsämnen, och är det bästa tillskottet med folsyra i vårt bäst i test 2024. Med fokus på kvinnor i fertil ålder erbjuder detta tillskott en komplett och balanserad kombination av folsyra, vitamin B6, vitamin B12 och vitamin D3. Varje kapsel innehåller 400 mcg folsyra, vilket rekommenderas särskilt till gravida kvinnor för fostrets utveckling och blodbildning (2).

Förutom folsyra innehåller detta tillskott även vitamin B6 och B12, vilka samverkar för att stödja blodbildningen och nervsystemet. Vitamin B6 är även viktigt för energiomsättningen och spelar en roll i reglering av hormoner och minskad utmattning. Med tanke på att dessa vitaminer finns i riklig mängd i animaliska livsmedel är Healthwell Folsyra+B6+B12+D särskilt användbart för vegetarianer och veganer, som kanske behöver komplettera sin kost med dessa essentiella ämnen.

Vitamin D3 är också en del av detta fantastiska tillskott, och ofta kallas det för ”solens vitamin” eftersom kroppen kan producera D-vitamin när den exponeras för solen. Vitamin D3 bidrar till immunsystemets normala funktion och är viktigt för att hålla skelettet och tänderna starka.

Recensioner från kunder som har använt Healthwell Folsyra+B6+B12+D är överlag positiva. Många användare har märkt en förbättring av sin allmänna hälsa, inklusive ökad energi och förbättrad hår, hud och naglar. Produkten verkar vara effektiv och lätt att ta, vilket är en fördel för de som föredrar att undvika att ta flera separata kosttillskott. Helt klart den folsyra som är bäst i test 2024!


2. Healthwell Folsyra 400 – Bästa tillskottet med endast folsyra

Healthwell Folsyra 400 - Bästa tillskottet med endast folsyra

Fördelar

 • Optimal dos för fertila kvinnor
 • Väldigt billig per portion
 • Ren formel utan onödiga tillsatser
 • Passar därmed både vegetarianer och veganer

Nackdelar

 • Kan behövas kompletteras med andra vitaminer och mineraler för optimala hälsofördelar

Healthwell Folsyra 400 är ett framstående folsyratillskott som erbjuder enkelt och effektivt stöd för fertila kvinnor. Med en imponerande dos av 400 mcg folsyra per kapsel, erbjuder detta tillskott en optimal mängd för kvinnor som är eller planerar att bli gravida. Produkten är helt fri från andra vitaminer och mineraler, vilket gör den till ett utmärkt val för de som endast söker ett rent folsyratillskott utan andra tillsatser.

Det här tillskottet är också det billigare än andra tillskott med folsyra vi har testat. Kostnaden per tablett är under en krona, vilket är svårt att få hitta någon annanstans. Trots den lilla kostnaden får man mycket folsyra för pengarna.

Recensionerna från användare är överlag positiva, vilket bekräftar produkten kvalitet och effektivitet. Många användare uppskattar möjligheten att enkelt få i sig den rekommenderade dosen folsyra utan behovet av att ta flera separata tillskott.

En extra fördel med Healthwell Folsyra 400 är dess vegetabiliska natur, vilket gör den lämplig för vegetarianer och veganer som letar efter ett lämpligt tillskott.

Healthwell Folsyra 400 är helt enkelt ett prisvärt och kvalitativt folsyratillskott för fertila kvinnor som planerar att bli gravida eller är i tidiga graviditetsstadier. Den höga doseringen av folsyra på 400 mikrogram och den rena formulan utan onödiga tillsatser gör detta tillskott till det bästa alternativet på marknaden för dem som letar efter enbart folsyra i sitt kosttillskott.


3. Natalben Gravid kosttillskott – Bästa kompletta folsyratillskottet för gravida

Natalben Gravid kosttillskott - Bästa kompletta folsyratillskottet för gravida

Fördelar

 • Omfattande sammansättning av 14 vitaminer och mineraler
 • Aktiv form av folsyra
 • Inkludering av omega-3 fettsyror
 • Enkel dosering
 • Positiva användarrecensioner

Nackdelar

 • En förpackning innehåller endast en månads förbrukning
 • Passar inte vegetarianer och veganer
 • Högre pris än vissa andra folsyratillskott

Natalben Gravid är ett välkomponerat kosttillskott som imponerar genom att tillgodose både mamman och fostrets behov under graviditeten. Med sitt omfattande innehåll av 14 vitaminer och mineraler samt den aktiva formen av folsyra, Quatrefolic, är detta det bästa tillskottet för att komplettera kosten under graviditeten.

Natalben Gravid innehåller 400 μg folsyra i sin sammansättning, vilket är den rekommenderade dosen per dag under graviditet. Folsyra i denna mängd bidrar till en normal fosterutveckling, vilket är avgörande under de tidiga graviditetsstadierna.

Förutom folsyra erbjuder Natalben Gravid en rad andra essentiella ämnen som järn, jod, D-vitamin och omega-3 fettsyror. Denna bredd av näringsämnen bidrar till att täcka både mamman och fostrets behov under graviditeten. Järn är viktigt för att förebygga anemi, medan D-vitamin hjälper till att stödja immunsystemet och bilda starka ben. Omega-3 fettsyror är också inkluderade, vilket är en värdefull tillskott för att stödja fostrets hjärn- och ögonutveckling.

Förpackningen innehåller 30 kapslar, vilket motsvarar en månads förbrukning, vilket gör det lätt att följa den dagliga rekommenderade dosen. Doseringen är enkel – en kapsel om dagen tillsammans med en måltid.

En extra fördel med Natalben Gravid är att den är berikad med vitamin B12, B6 och B2 som hjälper till med energiomsättningen och bidrar till en normal nervfunktion. Dessutom innehåller det både zink och selen, som är viktiga mineraler för att stödja immunsystemet och cellskyddet.

Enligt användarrecensionerna är Natalben Gravid ett populärt val bland gravida kvinnor. Recensioner nämner särskilt dess lättsväljda kapsel och det faktum att det inkluderar omega-3 fettsyror, vilket inte alltid finns i andra multivitaminer. Med det sagt är detta tillskottet det bästa för den som söker ett komplett kosttillskott med folsyra som gravid!


4. Holistic Mega B-komplex – Bästa folsyra och B-vitamin tillskott

Holistic Mega B-komplex - Bästa folsyra och B-vitamin tillskott

Fördelar

 • Bred kombination av B-vitaminer och folsyra
 • Lätta att ta
 • Kapslarna är gjorda av hydroxipropylmetylcellulosa – lämplig för veganer och vegetarianer
 • Positiva användarrecensioner

Nackdelar

 • Ingen exakt DRI för ämnen som kolin, inositol och PABA

Mega B-komplex från Holistic är ett imponerande kosttillskott som erbjuder en kombination av folsyra och viktiga B-vitaminer i en enda kapsel. Denna produkt har fått uppmärksamhet och blivit utsedd till det bästa folsyra och B-vitamin tillskottet i vårt bäst i test 2024, och det finns många goda skäl till det.

En av de mest framstående fördelarna med detta tillskott är dess omfattande näringsprofil. Den innehåller en välbalanserad kombination av B-vitaminer, inklusive tiamin, riboflavin, niacin, pantotensyra, B6, folsyra och biotin, tillsammans med B12 i den aktiva formen metylkobalamin. Denna kombination av B-vitaminer har visat sig bidra till en normal energiomsättning, nervsystemets normala funktion och att minska trötthet och utmattning.

Kapslarna innehåller också kolin, inositol och PABA, vilket ytterligare bidrar till dess mångsidighet och näringsmässiga styrka.

Användarna ger även positiva recensioner om Mega B-komplex. De noterar att det är ett pålitligt tillskott som hjälper dem att säkerställa att de får i sig rätt mängd folsyra och B-vitaminer för att främja nervhälsan och energiomsättningen. Många uppskattar också det höga innehållet av B-vitaminer till ett överkomligt pris.

Ett annat plus är att detta kosttillskott är lätt att ta. Med en rekommenderad dos på en kapsel per dag blir det bekvämt för användarna att få i sig de viktiga näringsämnena utan besvär.

När det gäller nackdelar, så är dessa relativt få. En del användare anser att tabletterna luktar illa, men det är en vanesak som man får stå ut med när man konsumerar kosttillskott, och brukar vara övergående.

Slutsatsen är att Mega B-komplex 90 kapslar från Holistic är ett lysande folsyratillskott och B-vitamin tillskott. Dess omfattande näringsprofil och höga kvalitet gör det till ett pålitligt val för dem som vill säkerställa att de får den optimala mängden folsyra och de nödvändiga B-vitaminerna för en hälsosam energiomsättning och nervsystemsfunktion.


5. Maxmedix Folsyra 400 mikrogram – Bästa billiga folsyran

Maxmedix Folsyra 400 mikrogram - Bästa billiga folsyran

Fördelar

 • Väldigt prisvärt per portion
 • Naturlig folsyra (vitamin B9)
 • Vegansk, mjölkfri, glutenfri och GMO-fri
 • Positiva kundomdömen

Nackdelar

 • Ofta slutsåld

Folsyra 400 mcg från WeightWorld är ett kosttillskott som erbjuder en riktigt billig och pålitlig källa till folsyra (vitamin B9). Detta naturliga tillskott är särskilt utformat för gravida kvinnor och innehåller 400 mcg folsyra per tablett. Produkten har fått positiva omdömen från kunder och har blivit utsett till det bästa billiga folsyratillskottet i vårt bäst i test 2024.

Tillskottet erbjuder en idealisk dos av 400 mcg folsyra per dag, som rekommenderas av Livsmedelsverket för kvinnor som planerar att bli gravida eller är gravida. Ett enda förpackning innehåller hela 400 tabletter, vilket räcker i över ett år med dagligt intag, vilket gör det till ett otroligt prisvärt alternativ.

Kapslarna är är veganska, mjölkfria, glutenfria och GMO-fria, vilket gör de lämpliga för olika kostpreferenser och allergier. Produkten är tillverkad av noga utvalda och naturliga ingredienser, vilket ger användare ett pålitligt och säkert tillskott.

Kundomdömena för folsyra-tillskottet är övervägande positiva, med många nöjda kunder som rekommenderar produkten till andra. Användarna har noterat att tillskottet har gett dem de förväntade resultaten och har varit till stor hjälp för gravida kvinnor och de som behöver en extra dos folsyra.

En nackdel är dock att detta tillskott ofta är svårt att få tag på, då det ofta är slutsålt. Har du möjlighet att kunna beställa det så har du riktigt tur!

Sammanfattningsvis är Folsyra 400 mikrogram från WeightWorld ett prisvärt och pålitligt folsyratillskott som levererar den nödvändiga dosen för gravida kvinnor. Med dess omfattande näringsprofil och positiva användarrecensioner är detta det bästa tillskottet för de som söker den billigaste folsyran utan att kompromissa med kvaliteten.


Folsyra i mat

Vad är folsyra?

Folsyra är en syntetisk form av folat, en vattenlöslig B-vitamin som är väsentlig för hälsan. ”Folat” används ofta som ett övergripande begrepp för att beskriva naturligt förekommande folat som finns i livsmedel som bönor och grönsaker, samt folsyra, en syntetisk form av folat som tillsätts berikade livsmedel och används i kosttillskott.

Din kropp behöver folat för syntes, reparation och metylering – tillsättning av en metylgrupp – av DNA, celluppdelning och mognaden av röda blodkroppar. Det behövs också för produktionen av aminosyran metionin från aminosyran homocystein. Metionin är en aminosyra som används för proteinsyntes eller omvandlas till S-adenosyl-L-metionin (SAMe), en kemikalie som fungerar som en primär metyldonator i kroppen och är nödvändig för många cellulära reaktioner.

Din kropp innehåller mellan 10 och 30 mg folat (3), varav det mesta lagras i levern och resten i blod och vävnader. Normala blodnivåer av folat ligger mellan 2,7 och 17,0 ng/ml (4). Den huvudsakliga formen av folat i blodet kallas 5-metyltetrahydrofolat, vilket är den ”aktiva” formen av folat.

Även om folat och folsyra ofta används utbytbart, finns det betydande skillnader mellan naturligt förekommande folat och syntetisk folsyra, inklusive deras absorberbarhet. DFE (dietära folatekvivalenter) är en måttenhet som tar hänsyn till skillnaderna i absorberbarhet mellan folsyra och folat. Syntetisk folsyra har 100 procent absorberbarhet när den konsumeras på tom mage, medan folsyra som finns i berikade livsmedel tros ha endast 85 procent absorberbarhet. Naturligt förekommande folat i mat har en mycket lägre absorberbarhet på cirka 50 procent.

När det tas i form av kosttillskott har 5-metyltetrahydrofolat samma eller något högre biotillgänglighet än folsyra (5).

Hur mycket folsyra behöver man?

Eftersom folat är vattenlösligt och inte lagras i stora mängder i kroppen måste du inta en konsekvent mängd folat dagligen för att fylla på brister.

Beroende på ålder och stadie i livet ser behovet av folat och folsyra olika ut. Här är de senaste rekommendationerna för hur mycket folsyra man behöver i olika stadier:

Grupp/ÅlderRekommenderat intag per dag (mikrogram)
Spädbarn 6-11 månader50
Spädbarn och barn under 2 år60
Barn 2-5 år80
Barn 6-9 år130
Barn 10-13 år200
Ungdomar över 14 år och vuxna300
Kvinnor i barnafödande ålder400
Gravida och ammande500
Källa: Nordic Nutrition Recommendations 2023

Vuxna behöver med andra ord inta cirka 300 mcg folat per dag, medan kvinnor i barnafödande ålder behöver 400 mg folat per dag och gravida och ammande 500 mg per dag (1)

Att ta folsyra som gravid

Vad är folsyra bra för?

De flesta får i sig tillräckligt för lite folat från maten (1), vilket gör det lämpligt att ta folat som tillskott.

Följande typer av människor skulle dra nytta av att ta ett folsyratillskott:

 • Människor i fertil ålder. Cirka 3/4 av graviditeterna i Sverige är oplanerade, och de som planerat graviditet har i högre grad följt råden om att ta folsyra (6). Därför är det avgörande att ha tillräckligt med folat innan man blir gravid. Kvinnor som kan tänkas bli gravida inom några månader ska enligt Livsmedelsverket ta 400 mikrogram (mcg) folsyra per dag, utöver eventuellt folat från mat, för att minska risken för neuralrörsdefekter (2). Vissa vårdgivare rekommenderar att du tar metylfolat istället för folsyra eftersom det inte behöver omvandlas i kroppen. Kontrollera med sjukvårdspersonal för att avgöra vilket som är bäst för dig.
 • Gravida människor. Folatbehovet ökar under graviditeten från 400 mcg folsyra per dag till 500 mcg/dag. Om du planerar att bli gravid eller redan är gravid, rekommenderas att du tar ett prenatalt vitamin med 400 mcg folsyra med början minst en månad innan du blir gravid (2).
 • Personer med genetiska tillstånd. Om du har ett genetiskt tillstånd som förhindrar att folsyra omvandlas till den aktiva formen av folat, kan din förskrivare rekommendera att du tar ett tillskott med metylfolat, även om Livsmedelsverket rekommenderar folsyra. Även om du inte har ett genetiskt tillstånd som stör folat, rekommenderar vissa förskrivare fortfarande metylfolat framför folsyra. Detta beror på att nyare forskning visar att fler människor än man ursprungligen trodde kan ha svårt att omvandla folsyra till metylfolat, och ometaboliserad folsyra i kroppen kan medföra vissa risker (7, 8, 9, 10)
 • Personer med alkoholmissbruk. Alkohol stör absorptionen av folat, och personer med alkoholmissbruk kan ha en kost med låg folathalt (11).
 • Personer med malabsorptiva störningar. Matsmältningssjukdomar som celiaki/glutenintolerans och inflammatorisk tarmsjukdom kan minska absorptionen av folat (11). En vårdgivare kan ge ytterligare vägledning om ett folattillskott skulle vara till hjälp om du har något av dessa tillstånd.
 • Personer med MTHFR-genvarianter. Vissa människor har en genetisk variant av metylentetrahydrofolatreduktasgenen (MTHFR) och kan inte helt omvandla folsyra till den aktiva formen av folat, 5-MTHF. Att ta ett folattillskott med metylfolat kan vara bättre än att ta folsyra för denna population (7, 8, 9, 10). Observera att forskning pågår för den bästa folattillskottsformen för denna population. Livsmedelsverket rekommenderar fortfarande att du tar 300 mcg folsyra som vuxen (och inte är gravid), inte 5-MTHF. Vissa vårdgivare håller dock inte med, och ny forskning visar att 5-MTHF kan vara överlägset (7, 8, 9, 10).
 • Människor med depression. Studier visar att tillskott med metylfolat kan bidra till att förbättra symtomen hos personer med depression, både hos de som tar antidepressiva och de som inte tar antidepressiva (12, 13, 14).
 • Människor med risk för vissa hjärtsjukdomar. Folat är nödvändigt för metabolismen av en aminosyra som kallas homocystein. Tillsammans med andra näringsämnen som B12, hjälper folat att bryta ner homocystein för att skapa andra ämnen som din kropp behöver, som aminosyran metionin. När folatnivåerna är låga stiger homocysteinnivåerna. Hyperhomocysteinemi är en term som används för att beskriva onormalt höga nivåer av homocystein (15). Att ha höga homocysteinnivåer kan orsaka skador på dina artärer och öka risken för att utveckla hjärtsjukdomar. Studier visar att intag av folsyratillskott kan minska risken för hjärtsjukdomar och andra tillstånd som högt blodtryck och stroke. En studie som år 2016 granskade 30 studier som involverade 82 334 personer fann att folsyratillskott ledde till en 10-procentig minskning av strokerisken och en 4-procentig minskning av den totala risken för hjärtsjukdomar (16).
 • Människor som vill förbättra kognitiva funktioner och andra psykiska hälsotillstånd. Forskningsresultat tyder på att folsyratillskott kan gynna personer med kognitiv försämring och hälsotillstånd som depression och schizofreni. Låga folatnivåer är kopplade till dålig kognitiv funktion och en ökad risk för kognitiv försämring. En studie från 2019 på 180 vuxna med lindrig kognitiv funktionsnedsättning (MCI) visade att tillskott med 400 mcg folsyra per dag under två år ledde till betydande förbättringar i mått på kognitiv funktion samt minskningar av blodnivåer av specifika proteiner som var involverade i utvecklingen och progression av Alzheimers sjukdom jämfört med en kontrollgrupp (17). Folsyratillskott kan också vara till hjälp för personer med psykiska störningar som depression. En genomgång av 23 studier från 2022 visade att folsyratillskott förbättrade kliniska resultat hos personer med egentlig depression, schizofreni, hyperaktivitetsstörning med uppmärksamhetsbrist, autismspektrumstörning och bipolär affektiv sjukdom (18).
 • Personer med diabetes. Folattillskott kan hjälpa till att förbättra blodsockerkontrollen, minska insulinresistens och förbättra kardiovaskulär funktion hos personer med diabetes (19). Dessa kosttillskott kan också bidra till att minska diabeteskomplikationer som neuropati eller nervskador hos personer med diabetes (20).
 • Minskning av läkemedelsbiverkningar. Folatbaserade tillskott kan bidra till att minska förekomsten av biverkningar som illamående och kräkningar relaterade till användningen av vissa mediciner, inklusive metotrexat, ett immunsuppressivt läkemedel som används för att behandla hälsotillstånd som reumatoid artrit (21).
 • Njursjukdom i slutstadiet. Personer med njursjukdom i slutstadiet är beroende av dialys för att ta bort slaggprodukter och extra vätska från sina kroppar. Dialys tar också bort folat från kroppen, varför folatbrist ofta rapporteras hos patienter med njursjukdom i slutstadiet. Folattillskott har visat sig hjälpa till att minska inflammatoriska markörer och blodproppar hos personer med denna problematik som genomgår dialys (22).

Människor som kanske inte drar nytta av folattillskott

Följande grupper av människor kanske inte drar nytta av ett folattillskott: 

 • De som äter en välbalanserad kost. Folat finns naturligt i många livsmedel inklusive mörka bladgrönsaker, sparris, brysselkål, apelsiner, apelsinjuice, nötter, bönor och ärtor. Om du äter en mängd olika livsmedel och inte har hälsotillstånd som stör folatabsorptionen, kanske du inte drar nytta av ett folattillskott.
 • De som tar medicin som stör folat. Prata med din vårdgivare innan du tar folsyra om du tar andra mediciner. Folattillskott kan störa metotrexat, ett läkemedel för att behandla cancer, såväl som vissa anti-anfallsmediciner (23).

Symptom på brist av folsyra

Symtomen på folatbrist är ofta subtila. De inkluderar:

 • Trötthet
 • Grått hår
 • Munsår
 • Svullnad i tungan
 • Tillväxtproblem
 • Perifer neuropati (resultatet av skada på en eller flera grupper av nerver)

Symtomen på anemi som uppstår på grund av folatbrist inkluderar:

 • Ihållande trötthet
 • Svaghet
 • Letargi
 • Blek hud
 • Andnöd
 • Irritabilitet

Folsyrabrist under graviditet: Vilka är riskerna?

Folsyra är särskilt viktigt under graviditeten. Folsyra kan hjälpa till att förhindra vissa födelseoregelbundenheter som kallas neuralrörsdefekter hos spädbarn. Neuralrörsdefekter är allvarliga eftersom de påverkar ryggmärgen eller hjärnan. De inkluderar:

 • Ryggmärgsbråck. Detta är ett tillstånd som uppstår när ett barns ryggmärg eller hjärna inte utvecklas fullt ut i livmodern. Spädbarn som föds med ryggmärgsbråck kan behöva opereras och har ofta förlamning och andra fysiska funktionshinder.
 • Anencefali. Detta är ett tillstånd där ett barns hjärna och skalle inte bildas helt i livmodern. I de flesta fall är spädbarn med anencefali dödfödda eller dör kort efter födseln.

Konsekvenser av folatbrist

Folat krävs för normal produktion av röda blodkroppar. Komplikationer av en brist kan inkludera:

 • megaloblastisk anemi, vilket innebär att röda blodkroppar är större än normalt och inte fullt utvecklade
 • låga nivåer av vita blodkroppar och blodplättar
 • allvarliga oregelbundenheter vid födseln i ryggmärgen och hjärnan hos ett foster under utveckling, som kallas neuralrörsdefekter
 • perifer neuropati

Hur du väljer den bästa folsyran för dig

När du handlar efter ett folattillskott finns det några saker att tänka på. Även om olika former av folat, inklusive folsyra och 5-MTHF, är effektiva för att höja blodnivåerna av folat, bör personer med genetiska mutationer som försämrar kroppens förmåga att omvandla folat till dess aktiva form 5-MTHF, som en MTHFR-mutation, välja produkter som innehåller 5-MTHF.

Dessutom, om du tar ett folsyratillskott, vill du välja produkter som innehåller en lämplig mängd folsyra. Detta beror på att intag av stora doser folsyra genom kosttillskott kan resultera i höga blodnivåer av ometaboliserad folsyra. Det är en bra idé att hålla sig till produkter som ger mindre än 400 mcg per dag (24), om inte en vårdgivare rekommenderar en annan dos för att behandla ett specifikt hälsotillstånd.

Tillskott med fler näringsämnen

Om du är gravid eller ammar, kan valet av ett väl avrundat multivitamin hjälpa till att säkerställa att du får i dig folsyra såväl som andra näringsämnen som är mycket efterfrågade under dessa livsstadier.

Vissa folsyratillskott innehåller också andra näringsämnen, som B-vitaminer eller järn, för att förbättra deras effektivitet. Om du har brist på andra näringsämnen kan ett kombinerat tillskott vara fördelaktigt.

Form

Folsyrapreparat kommer i olika former, som tabletter, kapslar, tuggtabletter eller flytande form. Välj den form som passar dig bäst och som du känner dig bekväm med att ta regelbundet.

Det är också viktigt att välja en form av folat som du tål. Människor som har svårt att svälja piller kanske vill välja ett flytande folattillskott. Tänk på att vissa kosttillskott, som flytande och gummiaktiga vitaminer, ofta innehåller tillsatta sockerarter, fyllnadsmedel och konserveringsmedel, som vissa föredrar att lämna utanför sina dieter.

Slutligen, om du har känslighet eller allergier, vill du köpa ett folsyratillskott som är fritt från potentiella allergener som soja, gluten, nötter och mejeriprodukter.

Folat eller folsyra

Folsyra är den syntetiska formen av vitaminet, medan folat är den naturliga formen som finns naturligt i mat. Vissa människor kan ha svårt att omvandla folsyra till folat i kroppen, så om du har problem med detta, överväg att välja ett folatbaserat folsyrapreparat istället.

Dosering

Folsyrapreparat kommer i olika doser, där det absolut vanligaste är 400 mikrogram (mcg). För de flesta vuxna är den rekommenderade dagliga dosen 300 mikrogram, medan gravida kvinnor rekommenderas 500 mikrogram. Din läkare kommer att kunna avgöra den optimala dosen baserat på dina individuella behov.

Vegansk eller vegetarisk

Om du är vegan eller vegetarian är det viktigt att avgöra om folsyratillskottet är lämpligt för just din kost. Vissa kosttillskott är gjorda med animaliska produkter, så det är viktigt att kontrollera ingredienslistan för att säkerställa att produkten är lämplig för dig.

Glutenfritt

Glutenfria dieter blir allt populärare eftersom många människor upptäcker att de har glutenkänslighet eller celiaki. För personer som behöver följa en glutenfri diet är det viktigt att kontrollera etiketterna på eventuella folsyratillskott för att säkerställa att de är glutenfria. Vissa folsyratillskott kan innehålla gluten eller andra ingredienser som kan orsaka biverkningar hos personer som är glutenintoleranta.

Hur länge ska man ta folsyra?

Rekommendationen om hur länge man ska ta folsyra kan variera beroende på individuella behov och livsstil. Här är några vanliga scenarier där användningen av folsyra kan variera:

 • Gravida kvinnor: Gravida kvinnor rekommenderas vanligtvis att ta folsyra från det att de planerar att bli gravida och under de första 12 veckorna av graviditeten. Folsyra spelar en viktig roll i förebyggandet av neuralrörsdefekter, såsom ryggmärgsbråck, hos fostret under tidig graviditet (1). Din läkare kan ordinera en specifik dos baserad på dina individuella behov.
 • Kvinnor i fertil ålder: Eftersom neuralrörsdefekter kan inträffa tidigt i graviditeten, och många graviditeter inte är planerade, rekommenderas kvinnor i fertil ålder att överväga att ta folsyra som ett tillskott i god tid före graviditeten. Detta kan hjälpa till att förebygga eventuella neuralrörsdefekter om en graviditet inträffar (1).
 • Personer med folsyrabrist: Personer som lider av folsyrabrist eller har ökad risk för brist på detta vitamin kan behöva ta folsyratillskott under längre perioder. Folsyra är viktigt för celltillväxt och DNA-syntes, och brist kan leda till olika hälsoproblem. Detta bör ordineras av en läkare för att få individuell rekommendation om vilka mängder och vilken period som du behöver ta folsyra.
 • Veganer och vegetarianer: Personer som följer en strikt vegansk eller vegetarisk kost kan vara i riskzonen för folsyrabrist eftersom detta vitamin oftast finns i animaliska produkter. I sådana fall kan det vara fördelaktigt att ta folsyra som ett kosttillskott så länge som du är vegetarian eller vegan, eller se till att få det från berikade livsmedel.

Som alltid är det bäst att rådgöra med din läkare eller en kvalificerad sjukvårdspersonal för att få personlig rådgivning om hur länge du ska ta folsyra. De kan bedöma dina individuella behov och förutsättningar för att ge dig den mest passande rekommendationen. Överdosering av folsyra kan vara skadligt, så det är viktigt att inte självmedicinera utan att följa läkares råd.

Var finns folat naturligt?

Ät en näringsrik kost för att förhindra folatbrist. Livsmedel som innehåller höga mängder folat inkluderar:

 • bladiga, gröna grönsaker, som broccoli och spenat
 • brysselkål
 • ärtor
 • citrus
 • frukt, såsom bananer och meloner
 • tomatjuice
 • ägg
 • bönor
 • baljväxter
 • svamp
 • sparris
 • njure
 • leverkött
 • fjäderfän
 • fläsk
 • skaldjur
 • vetekli

Hur vi valde det bästa folsyratillskottet

Ingredienskvalitet

Vi valde produkter som använder biotillgängliga former av näringsämnen och som är fria från onödiga ingredienser som fyllnadsmedel och konserveringsmedel.

Säkerhet

Vi valde produkter från företag som följer strikta kvalitets- och säkerhetsstandarder.

Recensioner

Vi valde folsyratillskott som hade mestadels positiva recensioner från kunder.

Pris

Vi såg till att inkludera folattillskott i olika prisklasser så att du kan välja en högkvalitativ produkt som passar din budget.

Vanliga frågor om folsyra och folat

Hur diagnostiseras folatbrist?

Folatbrist diagnostiseras med ett blodprov. Läkare kommer ofta att testa folatnivåerna hos gravida personer under sina prenatala kontroller.

Testsatser hemma finns också tillgängliga.

Ger folsyra dig energi?

Folsyratillskott kommer inte att ge dig en omedelbar energikick, men om du har låg eller brist på folat kan ett folsyratillskott hjälpa till att förbättra symtom relaterade till folatbrist, som trötthet.

Vad blockerar upptaget av folsyra?

Problem med mag-tarmkanalen, såsom malabsorptiva tillstånd som celiaki och Crohns sjukdom, kan påverka folatabsorptionen. Att dricka alkohol och ta vissa mediciner, såsom sulfasalazin, kan också minska folatabsorptionen.

Vilken mat innehåller mycket folsyra?

Folsyra finns inte naturligt i livsmedel. Istället tillsätts det till livsmedel som mjöl och frukostflingor genom berikning. Livsmedel som innehåller mycket folat inkluderar bladgrönt, citrusfrukter, bönor och inälvsmat.

Är det värt det att ta ett folsyratillskott?

De flesta människor kan tillgodose sina folatbehov genom att följa en väl avrundad kost rik på folatrika livsmedel som bönor, grönsaker och frukter. Vissa människor, såsom gravida och ammande, äldre personer och de med malabsorptiva tillstånd kan dock behöva ta ett folattillskott för att nå och bibehålla hälsosamma folatnivåer.

Om du tror att du kan ha låg folathalt eller tror att du kan ha nytta av att ta ett folsyrattillskott, kan din vårdgivare rekommendera en säker och lämplig folsyraprodukt, som tillskotten som ingår i den här artikeln. 

Foto av författare

Skrivet av: Filip

Filip är grundaren av Xtremefit och har många år av träning i bagaget. Han är mycket erfaren inom styrketräning och kost, och har genom åren lärt sig hur man formar kroppen och psyket med hjälp av kost och träning. Idag vill han med hjälp av sin kunskap hjälpa fler att göra hälsosamma val i vardagen utan att tumma på livskvaliteten.