Bästa Bockhornsklöver 2024 – Bäst i Test & Köpguide

Observera att vissa länkar på vår webbplats kan vara affiliatelänkar, vilket innebär att vi får provision på ditt köp. Det låter oss fortsätta skriva artiklar som är gratis att läsa! Du kan läsa mer om vår recensionsprocess här.

Bockhornsklöver är ett örtextrakt som härrör från växtfrön som används för att öka testosteron, öka sexlust och hjälpa till med viktminskning och några av dess relaterade fördelar, som lägre blodsocker och lägre kolesterolnivåer.

Bockhornsklöver finns ofta tillsammans med andra androgenstimulerande föreningar i testosteronhöjande kosttillskott, och dess interaktion med manliga könshormoner gör det attraktivt som en ingrediens i kosttillskott för manlig sexuell hälsa och prestanda.

Tro dock inte att bockhornsklöver bara är för män – många kvinnor använder det för att öka bröstmjölkproduktionen när de ammar.

Vill du dra nytta av alla fördelar inom hälso- och välmående med bockhornsklöver? Vi har rankat och rankat de fem bästa källorna till bockhornsklöver på marknaden.

PRODUKT DETALJER
BÄST I TEST
Bästa Bockhornsklöver 2024 - Bäst i Test & Köpguide
WeightWorld Bockhornsklöver Kapslar EKO
 • Per kapsel: 1500 mg
 • Ekologisk: Ja
 • Fyllnadsmedel: Nej
 • Pris: 1 kr / kapsel
Bästa Bockhornsklöver 2024 - Bäst i Test & Köpguide
Healthwell Bockhornsklöver
 • Per kapsel: 600 mg
 • Ekologisk: Nej
 • Fyllnadsmedel: Ja
 • Pris: 1,79 kr / kapsel
BÄSTA FRÖNA
Bästa Bockhornsklöver 2024 - Bäst i Test & Köpguide
GEO Bockhornsklöverfrö EKO
 • Storlek: 300 g
 • Ekologisk: Ja
 • Tillsatser: Nej
 • Pris: 33 kr / hg
Bästa Bockhornsklöver 2024 - Bäst i Test & Köpguide
Solgar Fenugreek Bockhornsklöver
 • Per kapsel: 520 mg
 • Ekologisk: Nej
 • Fyllnadsmedel: Nej
 • Pris: 1,59 kr / kapsel
BÄSTA OLJAN
Bästa Bockhornsklöver 2024 - Bäst i Test & Köpguide
Maxmedix Ren Bockhornsklöver Olja
 • Storlek: 100 ml
 • Ekologisk: Nej
 • Tillsatser: Nej
 • Pris: 179 kr / 100 ml

Topp 5 bästa bockhornsklöver 2024

1. WeightWorld Bockhornsklöver Kapslar EKO – Bäst i Test!

Bästa Bockhornsklöver 2024 - Bäst i Test & Köpguide

WeightWorlds 100% ekologiska bockhornsklöverskapslar är vårt bästa val av bockhornsklöver tack vare dess ekologiska certifiering, höga doser och rena design på tillskottet.

Varje veganvänlig kapsel innehåller 1500 mg bockhornspulver, som är ekologiskt certifierat. Kapslarna själva är gjorda av hypromellos, en växtbaserad förening, och bortsett från det finns det noll ytterligare ingredienser i detta tillskott.

Oavsett vad du letar efter är det omöjligt att gå fel med detta tillskott av bockhornsklöver. Det är det billigaste på marknaden sett till pris per kapsel, och har också en av de högsta mängderna bockhornsklöver på kapsel. Dessutom är kunderna mycket nöjda vilket gör detta till det bästa tillskottet medbockhornsklöver på marknaden just nu!


2. Healthwell Bockhornsklöver

Bästa Bockhornsklöver 2024 - Bäst i Test & Köpguide

Healthwells bokhornsklöver är ett enkelt tillskott med bockhornsklöver som innehåller 600 mg bockhornsklöver per vegetarisk, cellulosabaserad kapsel. 300 mg av dessa 600 mg är bockhornsklöverextrakt (standardiserat till 4:1) och resterande 300 mg är bockhornsklöverpulver.

Dosen är genomtänkt och ingredienserna är okomplicerade, förutom införandet av kiseldioxid som ett antiklumpmedel. En del människor som vill ha det renaste av det renaste kommer inte att gilla detta, men nästan alla andra kan vara nöjda med detta tillskott med bockhornsklöver.

Användarna är nöjda och de verkar vara nöjda med effekterna de fått av kapslarna. Det rapporteras bland annat om förhöjda testosteronnivåer, bättre sexlust och bättre svar på träning.


3. GEO Bockhornsklöverfrö EKO – Bästa fröna

Bästa Bockhornsklöver 2024 - Bäst i Test & Köpguide

Om du vill gå så ”raw” som möjligt är GEOs bockhornsklöverfrö råa, många och obearbetade. Skalet av råa, hela bockhornsklöverfrön kan vara ganska hårt, så du måste mala eller krossa det på något sätt för att göra det ätbart. Du kan också få frön från bockhornsklöver att växa som groddar.

Dessutom kommer du sannolikt inte att absorbera mycket av de aktiva ingredienserna om du äter hela bockhornsklöverfrön utan att mala eller krossa dem.

Den extra olägenheten som följer med bearbetning av fröna och svårigheten att mäta en exakt dos om du inte har en noggrann våg betyder att färska frön inte är för alla, men om du använder mycket bockhornsklöver och vill blanda det till shakes eller smoothies, så finns det ingen bättre produkt på marknaden för dig.


4. Solgar Fenugreek Bockhornsklöver

Bästa Bockhornsklöver 2024 - Bäst i Test & Köpguide

Solgars tillskott med bockhornsklöver har totalt 520 mg bockhornsklöver per kapsel utspritt på 370 mg bockhornspulver och 150 mg bockhornsextrakt. Även om detta tillskott är ganska populärt, har det inte riktigt det där lilla extra som några av konkurrenterna har när det gäller renhet och design på tillskottet.

Priset är förvisso helt okej, men då du får en relativt liten dos bockhornsklöver per kapsel så blir det inte särskilt ekonomiskt om du skall använda detta under en längre tid. Kapslarna innehåller dock bra ingredienser och inte särskilt mycket fyllnadsmedel såsom kiseldioxid. Dessvärre har det rapporterats blandade resultat från användarna vilket gör att vi anser att det finns bättre alternativ på marknaden när det gäller tillskott med bockhornsklöver.


5. Maxmedix Ren Bockhornsklöver Olja – Bästa oljan

Bästa Bockhornsklöver 2024 - Bäst i Test & Köpguide

Om du letar efter en olja med bockhornsklöver så är det här ditt bästa val. Denna olja från Maxmedix innehåller 100% ren bockhornsklöverolja (Trigonella foenum-graecum) och alltså inga andra ingredienser.

Oljan har pressats från ren bockhornsklöver vilket främjar en maximal styrka. Att den kallpressats säkerställer också oljans höga kvalitet. Den är således lämplig att använda på huden men bör ej användas i kontakt med ögonen eller av gravida eller ammande.

Vi tycker att priset också är väldigt attraktivt för denna högkvalitativa olja. Du får en lagom förpackning för ett billigt pris. Den kan lätt förvaras och kunderna rapporterar väldigt goda recensioner vilket allt som allt indikerar att detta är den bästa oljan med bockhornsklöver på marknaden.


Kategorivinnare

Bästa bockhornsklöver överlag: WeightWorld Bockhornsklöver Kapslar EKO

Rent, ekologiskt och med en hög dos är WeightWorlds ekologiska kapslar med bockhornsklöver helt enkelt ett felfritt bockhornsklöverstillskott. Även kapslarna är gjorda av snabbupplösande hypromellos från växter, vilket betyder att ingenting står i vägen för att din kropp snabbt kan absorbera de biologiskt aktiva föreningarna i bockhornsklöver.

Bästa bulkbockhornsklöverfröna: GEO Bockhornsklöverfrö EKO

De flesta vill använda bockhornsklöver i kapselform, men om du vill mixa upp det för en anpassad shake eller smoothie, är de helt naturliga och organiskt certifierade fröna i GEO Bockhornsklöverfrö EKO vägen att gå.

Bästa oljan med bockhornsklöver: Maxmedix Ren Bockhornsklöver Olja

Bockhornsklöver är inte bara i kapsel- eller fröform, det används också som olja. När det gäller bockhornsklöver olja rekommenderar vi Maxmdeix Bockhornsklöver, tack vare dess blygsamma dosering och rena formulering med 100% ren olja. 

Vem ska köpa bockhornsklöver?

Bockhornsklöver är säkert för de flesta individer och är utmärkt för människor som vill förbättra sin prestanda på gymmet, sitt muskelbyggande och sina testosteronnivåer naturligt. Bockhornsklöver är också bra för människor som vill förbättra sin libido.

Gravida kvinnor bör dock inte konsumera bockhornsklöver eftersom det kan efterlikna effekten av vissa hormoner som kan påverka graviditeten.

Hur vi rankade dem

När vi rankade de bästa tillskotten med bockhornsklöver tittade vi först på dosen. Korrekta doser beror på den effekten du söker, men de flesta studier visar att inget mindre än 500 mg ska användas. Som sådan föredrog vi produkter som WeightWorld Bockhornsklöver Kapslar EKO, som inkluderade minst den mängden, inklusive mer.

Vi bestämde oss också för att bara inkludera rena bockhornsklöverprodukter, vilket är varför du inte hittar några ”testosteronblandningar” på vår lista. Anledningen är att de flesta ”blandningar” kommer att innehålla väldigt lite bockhornsklöver och mycket mer fyllnadsväxter som inte fungerar lika bra.

När det gäller form finns det tre huvudsakliga val att välja mellan: frön, pulver och kapslar. Vi bestämde oss för att inte inkludera frön eftersom de tenderar att vara svåra att smälta och kan orsaka IBS-liknande problem. Kapslar, som WeightWorld och Healthwell, föredrogs framför pulver tack vare bekvämlighet och dosnoggrannhet. Dessutom kan pulvret vara bittert, vilket gör efterlevnaden svårare.

Vad bockhornsklöver är bra för

Bockhornsklöver är ett växtbaserat tillskott som främst tas för dess sexlust-ökande förmåga och för behandling av diabetes. Tack vare dess androgenförstärkande egenskaper finns det också i många testoboosters.

Som så många örter har bockhornsklöver – en populär ayurvedisk medicinsk växt – använts i århundraden för att behandla och förebygga många tillstånd. Fröna och extrakten har historiskt använts som ett kramplösande, blodrengörande, slemlösande medel och för att behandla högt kolesterol och sår.

De aktiva föreningarna som finns i bockhornsklöver inkluderar lösliga fibrer, saponiner, trigonelle, diosgenin och 4-hydroxisoleucin (1). Forskare har fokuserat på dessa föreningar för att bättre förstå mekanismerna för denna växt.

Andra beståndsdelar inkluderar mucilaginösa fibrer, proteiner med högt tryptofan och lysin, alkaloider av pyridintyp, såsom trigonellin, flavonoider, fria aminosyror, vitaminer, mineraler och flyktiga oljor (2).

Ökad sexlust

Bockhornsklöver ökar libido, det vill säga sexlusten. Under 2011 utvärderade forskare från en klinisk studie effekten av Testofen, ett standardiserat bockhornsklöversextrakt och mineralformulering, på manlig libido (sexlust). Studien bestod av 60 män (i åldrarna mellan 25 och 52) utan erektil dysfunktion som randomiserats till att antingen få 600 mg Testofen per dag eller placebo i sex veckor.

Testofen hade en övergripande positiv effekt på fysiologiska aspekter av sexlust. I synnerhet var det en signifikant rapporterad ökning av sexuell upphetsning och orgasm. Män som tog bockhornsklöver hade en ökning av deras libido-poäng med mer än 25 procent. Männen som tog placebo såg antingen ingen ökning eller minskning.

Testofen hade också en positiv effekt på självrapporterad tillfredsställelse med muskelstyrka, energi och välbefinnande.

Andra saker att ta med vad gäller sexlust för män: det hade ingen effekt på humör eller sömn och serumprolaktin och hjälpte till att bibehålla normala, friska testosteronnivåer (3).

Bockhornsklöver har också visat sig öka sexuell upphetsning och lust hos kvinnor (4). En studie från 2015 utvärderade effekten av bockhornsklöverfröextrakt på könshormoner och sexuell funktion hos friska menstruerande kvinnor som rapporterade låg sexlust.

Den kortvariga placebokontrollerade studien genomfördes på 80 kvinnor i åldrarna 20 till 49 år. Två grupper fick antingen en dos på 600 mg per dag eller placebo under två menstruationscykler.

Det fanns en signifikant ökning av fritt testosteron och östradiol i den gruppen som tog bockhornsklöver samt sexuell lust och upphetsning jämfört med placebogruppen.

Individuella aspekter av sexuell funktion mättes med hjälp av ”The Derogatis Interview for Sexual Functioning” och kvinnliga sexuella funktionsindex självadministrerade frågeformulär. Stress, trötthet och kvalitet i förhållandet med sin partner mättes med hjälp av Perceived Stress Scale, Multidimensional Fatigue Inventory och Dyadic Adjustment Scale som mått på livskvalitet (5).

Sänker blodsockret

Bockhornsklöver har en hypoglykemisk effekt. Den hypoglykemiska effekten av bockhornsklöverfrön och löv testades i normala och diabetiska ämnen i en studie publicerad i Nutrition Research. Sex protokoll gavs till deltagarna: hela bockhornsklöverfrön, avfettade bockhornsklöverfrön, tuggummiisolat, avslemmade bockhornsklöverfrön, kokta bockhornsklöverfrön och kokt bockhornsklöver.

Vid slutet av studien rapporterade forskarna följande observationer:

Ökningen av plasmaglukos förhindrades av bockhornsklöverfrön och seruminsulinnivåerna förändrades.

Den största minskningen av glukos sågs i hela frön (42,4 procent), följt av tuggummisolat (37,5 procent), extraherade frön (36,9 procent) och kokta frön (35,1 procent).

24 timmars uringlukosproduktion och serumkolesterolnivåer reducerades också.

De avslemmade fröna och bockhornsklöverna visade liten effekt på glykemi (6).

I en annan studie försökte forskare utvärdera effekterna av bockhornsklöverfrön på glykemisk kontroll och insulinresistens vid mild till måttlig typ 2-diabetes. Tjugofem patienter fick antingen 1 g/dag hydroalkoholiskt extrakt av bockhornsklöverfrön eller placebokapslar i två månader tillsammans med bantning och träning.

I slutet av de två månaderna avslöjade resultaten att bockhornsklöverfrön förbättrade glykemisk kontroll och minskade insulinresistensen.

Dessutom minskade serumtriglycerider och HDL-kolesterol (det vill säga ”bra kolesterol”) ökade signifikant i gruppen som fick bockhornsklöver jämfört med placebogruppen (7).

Forskare tror att de antihyperglykemiska effekterna kan vara kopplade till fördröjd gastrisk tömning orsakat av fiberinnehållet i bockhornsklöver, och till komponenter som hämmar kolhydratens matsmältningsenzymer (8).

Resultaten av ännu en studie visade att bockhornsklöver hade en liknande hypoglykemisk effekt. Tjugo överviktiga manliga volontärer i åldern 20-30 år behandlades slumpmässigt med antingen 40 mg/kg bockhornsklöver vattenhaltigt extraktpulver i 10 ml destillerat vatten eller 10 ml destillerat vatten där kaffe simulerade extraktet.

Det vattenhaltiga extraktet sänkte signifikant blodsockernivån med 13,4 procent fyra timmar efter intag. En signifikant förändring av 14,1 procent observerades i kaliumnivåer (9).

Du kanske också gillar: Bidrottninggelé

Sänker kolestrolet

Bockhornsklöver har en LDL-kolesterolsänkande effekt. Enligt resultaten av en studie som publicerades i Plant Foods for Human Nutrition, resulterade konsumtionen av grott bockhornsklöverfröpulver i en hypokolesterolemisk effekt.

Män och kvinnor i åldrarna 50–65 år delades in i två grupper och ombads lägga till ett paket per dag innehållande 12,5 g och 18,0 g av det groda pulvret till valfri maträtt under en månad.

Medan båda doserna resulterade i en hypokolesterolemisk effekt, resulterade den högre dosen i en signifikant minskning av totalt kolesterol och LDL (”dåligt kolesterol”). Inga signifikanta förändringar hittades i HDL (”bra kolesterol), VLDL (lipoprotein med mycket låg densitet) och triglyceridnivåer i alla ämnen (10).

Antiflammatorisk

Bockhornsklöver har en antiinflammatorisk effekt. En studie från 2016 testade petroleumeter -extrakt av bockhornsklöverfrön för att utvärdera dess effekt i en klinisk studie för att behandla inflammation.

Bockhornsklöverfröolja-extraktet testades på råttor mot karrageenan och formaldehydinducerat tassödem.

Med behandling med 0,5 ml/kg bockhornsklövextrakt, minskade 37 procent och 85 procent inflammation i tassen i karragenan och formaldehydinducerat tassödem. Forskare tillskriver denna antiinflammatoriska effekt närvaron av linolensyra och linolsyra (11).

Dämpar aptiten

Bockhornsklöver fungerar som aptitdämpande. Bockhornsklöverfrön har visat sig modulera utfodringsbeteende hos djur, men på grund av brist på starka kliniska bevis hos människor utvärderar forskare alltmer dess effekter i fler studier.

Enligt European Journal of Clinical Pharmacology slutförde 12 friska manliga frivilliga en dubbelblind randomiserad placebokontrollerad tre-periods cross-over-studie med två olika doser – 588 och 1176 mg – av ett bockhornsklöverfröextrakt.

Resultaten av denna studie från år 2009 visade att den dagliga fettkonsumtionen minskade signifikant genom upprepad konsumtion av den högre dosen bockhornsklöverfröextrakt (12).

Relaterat inlägg: Ketonmätare

Stimulerar produktionen av bröstmjölk för kvinnor

Bockhornsklöver stimulerar bröstmjölkproduktionen. Otillräcklig mjölkproduktion är vanligtvis den främsta anledningen till att mammor slutar amma. Icke-farmakologiska ingrepp är fortfarande de mest populära medlen för att försöka främja en ökning av mjölkförsörjningen. Bockhornsklöver är bland flera örter som präglas i folklorisk tradition för sin förmåga att öka mjölkproduktionen hos ammande kvinnor, och de senaste kliniska studierna har backat upp dessa påståenden med starka bevis.

Även om verkningsmekanismen inte är specifikt känd, tror forskare att den kan vara relaterad till fytoestenogener eller diosgenin.

I en studie utvärderade forskarna om konsumtion av örtte som innehåller bockhornsklöver hade några effekter på bröstmjölksproduktionen och spädbarns viktökning.

Sextiosex mammor och deras bebisar tilldelades slumpmässigt till en av tre grupper: Grupp 1 fick örtte som innehöll bockhornsklöver varje dag; Grupp 2 tilldelades placebo; och grupp 3 tilldelades som kontroll.

Födelsevikt, förlust av födelsevikt, tid för återkomst till födelsevikt och mängd bröstmjölk utvärderades.

Resultaten var följande: maximal viktminskning var signifikant lägre hos spädbarn i grupp 1 jämfört med både placebo- och kontrollgrupperna; Spädbarn i grupp 1 återfick sin födelsevikt tidigare än de i kontroll- och placebogrupperna; Den genomsnittliga uppmätta bröstmjölkvolymen för mödrarna som drack bockhornsklöverste var signifikant högre än placebo- och kontrollgrupperna (13).

Läker sår

Bockhornsklöver har starka sårläkande egenskaper. Forskare har funnit att bockhornsklöver på grund av dess antioxidantaktivitet har starka sårläkningsegenskaper. Resultaten av en studie som publicerades 2017 visade att appliceringen av en hydrogel av polysackarid extraherad från bockhornsklöver på såren hos råttor signifikant förbättrade läkningsaktiviteten och påskyndade sårstängningen efter 14 dagar (14).

I en annan studie som involverade sårläkning hos råttor visade bockhornsklöver återigen sina fördelar. Tjugo råttor med sår separerades i två grupper: Grupp 1 (kontrollgrupp) behandlades med vaselin medan grupp 2 behandlades med en lokal applicering av bockhornsklöverssalva på 10 procent två gånger om dagen i 21 dagar.

Resultaten avslöjade att bockhornsklöver främjade sårläkning genom tidig bildning av cellulär fibrös bindväv, granuleringsvävnad och tidig mognad av fibrösa bindväv jämfört med kontrollgruppen (15).

Neuroskydd

Bockhornsklöver kan ha neuroskyddande förmåga. En studie från 2013 utvärderade ett standardiserat hydroalkoholiskt extrakt av bockhornsklöver i djurmodeller av Parkinsons sjukdom. Enligt Parkinson’s Foundation är ”Parkinsons sjukdom en neurodegenerativ sjukdom som påverkar övervägande dopaminproducerande (”dopaminerga”) nervceller i ett specifikt område av hjärnan som kallas substantia nigra.” (16)

De huvudsakliga kännetecknen för Parkinsons sjukdom är rörelseabnormiteter, inklusive långsamma rörelser, svårigheter med gång och balans och darrning (17).

Extraktet av bockhornsklöver visade en signifikant ökning av antalet ipsilaterala rotationer (45,67 varv under en 30-minutersperiod) jämfört med kontrollgruppen där inga rotationer noterades.

Dessutom visade extraktet vid 30 mg/kg signifikant reversering av motorisk dysfunktion (spontana motoraktivitetspoäng, hastighet, färdad sträcka och antal kvadrater korsade) vid förbehandling men inte vid efterbehandling (18).

Lindrar smärta

Bockhornsklöver har smärtlindrande egenskaper. Resultaten av en studie från 2014 som publicerades i Reproduction, Fertility and Development rapporterade om bockhornsklöverfrön på svårighetsgraden av primär dysmenorré (smärtsamma perioder) bland unga kvinnor.

Två grupper fick antingen 2-3 kapslar innehållande bockhornsklöverfröpulver (900 mg) tre gånger om dagen under två på varandra följande menstruationscykler eller placebo.

Medan svårighetsgraden av smärtan var signifikant reducerad i båda grupperna efter ingreppet, upplevde gruppen som fick bockhornsklöver betydligt större smärtreducering. När det gällde smärtlängd rapporterade samtidigt gruppen med bockhornsklöver en minskning mellan de två cyklerna.

Dessutom minskade andra symtom – trötthet, huvudvärk, illamående, kräkningar och brist på energi – i gruppen som tog bockhornsklöver och det fanns inga rapporter om biverkningar (19).

Bockhornsklövrets smärtstillande effekter har också testats i studier på djur. I en sådan studie använde forskare tailflick-metoden och delade råttor i tre grupper: kontrollgrupp (saltlösning); standardgrupp (diklofenaknatrium); och metanoliskt extrakt av bockhornsklöver (1000 mg/kg kroppsvikt).

Läkemedlet administrerades en timme före smärtainduktion. Avstängningstiden fastställdes till 23 sekunder för att förhindra skador på svansen.

Resultaten visar att höga doser av metanolekstrakt av bockhornsklöver ökade smärttröskeln avsevärt under observationsperioden.

Det föreslås att verkningsmekanismen för extraktet kan vara associerad med hämning av prostaglandinsyntes, ungefär som icke-steroida antiinflammatoriska läkemedel (NSAIDS).

Biverkningar av bockhornsklöver

Biverkningar av bockhornsklöver kan innefatta diarré och en lönnliknande lukt i urin, bröstmjölk och svett.

Bockhornsklöver bör inte tas av gravida kvinnor. Det har historiskt använts i vissa kulturer som ett medel för att framkalla aborter. Det antas orsaka sammandragningar av livmoderväggen.

Bockhornsklöver kan fungera som östrogen i kroppen och anses vara osäkra för kvinnor med hormonkänsliga cancerformer.

Bockhornsklöver kan förvärra symtomen på astma; Därför bör personer med kronisk astma och allergi undvika konsumtion av detta tillskott.

Det ska inte tas av dem som tar warfarin eller aspirin (20).

Bockhornsklöver kan orsaka en allergisk reaktion hos de som också är allergiska mot andra växter i familjen Fabaceae (ärtväxter), inklusive sojabönor, jordnötter och gröna ärtor (21).

Rekommenderad dosering

Doseringen av bockhornsklöver beror på målet med tillskottet. Som med alla tillskott är det bäst att rådgöra med din läkare före användning.

Den rekommenderade dosen för ammande mödrar som vill öka bröstmjölkproduktionen är i allmänhet 500-1000 mg.

En oral dos på 2-5 g bockhornsklöverfrön kan hjälpa blodsockernivåerna för diabetiker.

Vanliga frågor om bockhornsklöver

Vilka är fördelarna med bockhornsklöver? Bockhornsklöver används vanligtvis som ett hälsotillskott och har många vetenskapligt beprövade egenskaper, inklusive svampdödande, antibakteriella samt förhindrar fetma och cancer (22). 

Minskar bockhornsklöver risken för sjukdomar? Bockhornsklöver är också förknippat med att minska risken för att utveckla kroniska sjukdomar och sjukdomar som cancer, diabetes, högt kolesterol, högt blodtryck och infektioner. 

Förbättrar bockhornsklöver styrka och muskler? En särskild studie försökte avgöra om det fanns ett samband mellan bockhornsklöver och motståndsträning hos män. Efter en 4-dagars per vecka, ett 8-veckors styrketräningsprogram, drog studien slutsatsen att bockhornsklöverstillskott förbättrade anabol och androgen aktivitet i kroppen. Under hela processen upplevde gruppen kompletterad med bockhornsklöver också en större ökning av testosteron och minskning av kroppsfett, men det var ingen större skillnad i muskelstyrka (23).

En annan studie visade att bockhornsklöver kan förbättra över- och underkroppsstyrka hos män samtidigt som mängden kroppsfett minskar. Båda dessa träningsrelaterade studier visar att bockhornsklöver kan användas som ett träningstillskott för att förbättra kroppen (24).

Är bockhornsklöver säkert? När de konsumeras i de rekommenderade mängderna finns det väldigt få bekymmer när det gäller att konsumera bockhornsklöver. Men i stora doser kan bockhornsklöver orsaka problem. Bockhornsklöver kan vara farligt för barn och gravida kvinnor, även om detta ännu inte har bekräftats vetenskapligt.

Är bockhornsklöver säkert för gravida kvinnor?  Bockhornsklöver utövar liknande effekter på hormonerna testosteron och östrogen, vilket kan förändra livmoderkontraktioner senare under graviditeten. Som sådan är bockhornsklöver kanske inte säkert för gravida kvinnor och kvinnor som vill bli gravida. 

Ökar bockhornsklöver testosteron? Bockhornsklöver har vetenskapligt visat sig öka testosteronnivåerna hos män. I studier som utvärderar bockhornsklöverens roll i motståndsträningsidrottare (män), hade den bockhornsklöver-kompletterade gruppen en större ökning av testosteron under åtta veckor. Ökningen av testosteron har dock inte konsekvent resulterat i en ökning av muskelstyrkan. När det konsumeras konsekvent och inom den rekommenderade dosen har bockhornsklöver förmågan att förbättra testosteronnivåerna hos män och öka sexlust hos dessa. På grund av bockhornsklöverns förmåga att förbättra testosteronet finns det också en chans att kvinnor som konsumerar bockhornsklöver också upplever en ökning av sexlust. Bockhornsklöver bör inte användas avsiktligt för att öka ditt testosteron, eftersom detta kan ha betydande effekter på din personliga hälsa.

Ökar biverkningarna baserat på dosen bockhornsklöver du konsumerar? Ja, potentialen för biverkningar vid användning av bockhornsklöver ökar med mängden som konsumeras. Om du inte är allergisk mot bockhornsklöver kommer de flesta av dina biverkningar att vara relaterade till mag- och tarmproblem (diarré och illamående), huvudvärk eller en förändring av kroppslukt. Eftersom bockhornsklöver beter som östrogen eller testosteron i kroppen, finns det en större potential för biverkningar hos gravida kvinnor. 

Fungerar bockhornsklöver verkligen? Bockhornsklöver har en relativt gedigen meritlista när det gäller att hjälpa till med hälsotillstånd. Det har gjorts några studier som har bekräftat bockhornsklöverns förmåga att förbättra diabetes, dysmenorré och sexlust. Resultaten visar att bockhornsklöver kan justera blodsockernivån, minska smärta till följd av mensvärk och öka testosteron, vilket leder till ökad sexlust. Men fler tester måste göras för att bekräfta dessa eftersom de flesta studier som involverar bockhornsklöver bara har gjorts på gnagare.

Hjälper bockhornsklöver mot kolesterol?  Olika studier visar att bockhornsklöver har potential att behandla högt kolesterol, viktminskning, Parkinsons sjukdom och andra hälsotillstånd. Huruvida bockhornsklöverfrön faktiskt fungerar konsekvent för att behandla dessa typer av tillstånd är ännu inte bekräftat. Om du har något av dessa tillstånd bör du rådfråga din läkare innan du använder bockhornsklöver för att behandla ditt tillstånd.

Vad är bockhornsklöver? Bockhornsklöver är en växt som hör hemma i Indien och vissa platser i Europa. Bockhornsklöverfrön är kaloritäta och innehåller imponerande proteinnivåer (46%), kolhydrater, fibrer, järn (262%) och mangan. Även om du kan konsumera frön av bockhornsklöver på egen hand, används de också för att göra kapslar, te och pulver.

I tusentals år sedan det upptäcktes har bockhornsklöver använts som en ingrediens i måltider, kosttillskott och som ett behandlingsalternativ för många hälsotillstånd. 

Hur ser bockhornsklöver ut? Bockhornsklöver är vanligtvis flera meter lång med en stor mängd små gröna blad och några mindre vita blommor. De verkliga fröna av bockhornsklöverplantan är små och ljusbruna och har ett liknande utseende som många andra frön. Eftersom bockhornsklöver också kommer i form av pulver och kapslar, kanske det inte är till nytta att veta hur den faktiska växten ser ut. När det säljs i form av pulver kan det märkas som ”methi”, och det är vanligtvis en ljusbrun färg (liknande färgen på fröna).

Kan du svälja bockhornsklöverfrön hela? Det finns många sätt du kan konsumera bockhornsklöverfrön för att få de bästa hälsofördelarna. Det vanligaste sättet att äta bockhornsklöverfrön är att låta dem ligga i vatten i flera timmar innan de konsumeras. Efter att ha blötlagt fröna och låtit dem dra över natten kan du konsumera fröna och även dricka vattnet som de blötlagts i.

Du kan också äta fröna hela eller lägga till dem som ingrediens i sallader och andra grönsaksrätter. Med denna metod får du fortfarande samma hälsofördelar och näringsinnehåll som om du blötläggde fröna. Att konsumera bockhornsklöverfrön efter att ha blött dem i vatten är den bästa metoden och skapar en lägre chans att uppleva negativa biverkningar som matsmältningsproblem.

Hjälper bockhornsklöver matsmältningen? Ja, bockhornsklöver kan hjälpa till med matsmältningen och förbättra gastrointestinal hälsa. Med tanke på att konsumtion av bockhornsklöver i stora mängder kan leda till diarré, är det säkert att anta att bockhornsklöver har en mild laxerande effekt. Med det sagt, när det konsumeras i normala mängder kan bockhornsklöver hjälpa till att minska förstoppning och hjälpa innehållet i matsmältningskanalen att röra sig mer flytande.

Vilka livsmedel innehåller naturligt bockhornsklöver? Det finns inga livsmedel som innehåller bockhornsklöver naturligt. 

Är bockhornsklöverfrön en bra proteinkälla? Bockhornsklöver är otroligt proteinrika i förhållande till dess fysiska storlek. I en portion på 100 gram bockhornsklöver finns det cirka 23 gram protein. I en matsked bockhornsklöverfrön finns det cirka 2,6 gram protein. Bockhornsklöver har inte bara betydande proteinnivåer utan har också ett bra näringsvärde totalt sett.

Är det säkert att konsumera bockhornsklöver dagligen? Bockhornsklöver anses vara säkra att konsumera dagligen. När den säljs i form av kapslar har varje kapsel någonstans mellan 310 och 1220 milligram (i genomsnitt). De flesta flaskorna föreslår att du konsumerar totalt 1220 milligram per dag. Om du bara börjar komplettera med bockhornsklöver, bör du börja med den minsta dosen och arbeta dig upp för att undvika eventuella biverkningar.

I form av te kan du konsumera över 2000 milligram bockhornsklöver per portion. Om du aldrig har konsumerat bockhornsklöver innan, särskilt te med bockhornsklöver, kan detta vara en överväldigande mängd av ämnet. Stora mängder intag av bockhornsklöver kan leda till diarré, och du bör överväga detta innan du konsumerar större doser av te med bockhornsklöver.

På grund av de potentiella hälsofördelarna med bockhornsklöver, i förhållande till både näringsinnehåll och behandlingsstrategi, bör det inte vara några problem med att konsumera bockhornsklöverfrön dagligen om du inte märker att du är allergisk mot fröna. 

Är bockhornsklöver och methi samma sak? Bockhornsklöver och methi är samma produkt, med den enda skillnaden är namnet som de refereras till. Om du vill köpa dessa produkter online kanske du vill söka i båda termerna för att se det största utbudet av produkter, eftersom vissa företag kanske bara använder ett av termerna för att beskriva produkten.

Efter att ha blötlagt bockhornsklöver över natten, ska jag dricka vattnet? Om du blötlägger bockhornsklöverfrön över natten kan du både äta fröna och dricka vattnet. Vissa människor föreslår att vattnet som används för att blötlägga bockhornsklöverfrön också ger hälsofördelar, men en majoritet av hälsofördelarna finns i själva fröna. Bockhornsklöverfrön är det ämne som har näringsämnen och potential att behandla tillstånd, inte vattnet som de lades i. Om du vill skörda alla potentiella fördelar efter att ha blötlagt bockhornsklöverfrön, kan du alltså konsumera både vattnet och själva fröna.

Vad kan man använda som alternativ för bockhornsklöverfrön? Om du gör ett recept som kräver bockhornsklöverfrön, anses senapsfrön vara det bästa substitutet. Förutom att de är relativt konsekventa när det gäller att mäta mängden sägs de två fröna också smaka något liknande. Det finns också möjlighet att du kan använda curry och/eller farinsocker som ersättning för bockhornsklöver, men dessa substitutioner är mindre vanliga.

Hur kan man använda bockhornsklöverfrön? Bockhornsklöverfrön har ett stort näringsvärde, men de har också förmågan att hjälpa till att minska symtomen på många tillstånd och sjukdomar. Den största potentialen när det gäller bockhornsklöverfrön är som en behandling för diabetes. Konsumtionen av fröna har kopplats till en minskning av blodsockernivån efter måltid hos diabetiker.

Om du upplever menstruationskramper finns det också bevis på att konsumtion av bockhornsklöverfrön kan minska smärtan i samband med kramperna. Den vanligaste metoden att konsumera bockhornsklöverfrön för detta tillstånd är genom pulverform.

Det finns också kapslar med bockhornsklöver tillgängliga för försäljning i många hälso- och friskvårdsbutiker (online och i fysisk butik). Majoriteten av dina köpalternativ kommer att finnas på Internet, men det finns produkter som säljs i butiker som ICA Maxi, Willys och Coop.

Är kosttillskott med bockhornsklöver dyra? Trots deras höga näringsvärde och potential att behandla vissa hälsotillstånd är tillskott med bockhornsklöver relativt billiga. Faktum är att kapslarna till och med kan ha en prislapp som är lägre än de genomsnittliga tillskotten eller vitaminerna på marknaden. 

Sammanfattning

Tillskott med bockhornsklöver bör främst tas för dess förmåga att öka sexlust, för behandling av diabetes och för att stimulera mjölkproduktion hos ammande mödrar.

Bockhornsklöver har länge förskrivits i ayurvedisk medicin som ett kramplösande, blodrengörande, slemlösande medel och för att behandla högt kolesterol och sår.

Kliniska studier har utförts och pågår för närvarande för att testa dess effekt för behandling av dessa tillstånd. Under sina studier har forskare också funnit denna örts förmåga att spela en potentiell framtida roll vid behandling av diabetes, lindra smärta och dess lovande neuroskyddande och antiinflammatoriska egenskaper.

Den rekommenderade dosen varierar beroende på vad som behandlas. De främsta biverkningarna är magbesvär som diarré och en lönnliknande lukt i urin, bröstmjölk och svett.

Bockhornsklöver bör inte tas av gravida kvinnor, de som tar blodförtunnande läkemedel, kvinnor med hormonkänsliga cancerformer eller astma eller allergier mot växter i familjen Fabaceae (ärtväxter).

Foto av författare

Skrivet av: Filip

Filip är grundaren av Xtremefit och har många år av träning i bagaget. Han är mycket erfaren inom styrketräning och kost, och har genom åren lärt sig hur man formar kroppen och psyket med hjälp av kost och träning. Idag vill han med hjälp av sin kunskap hjälpa fler att göra hälsosamma val i vardagen utan att tumma på livskvaliteten.